Jan-04: Blogtopoficatie

Ik heb al eens eerder gemeld dat ik blogs, die regio- of woonplaatsgebonden zijn het leukste vind. Ik blog dan ook niet voor niets regelmatig over Alkmaar en de omgeving daarvan. Bloggen over het hogere als nationale of internationale politiek of via blogs reageren of (inter-)nationale gebeurtenissen zoals de Pietitie of aardbevingen in verweggistan boeien me doorgaans niet zo. Vaak komt het niet verder dan naschrijven van wat er op TV bekeken is, zonder er ook maar een eigen ervaring aan te koppelen.

Omgekeerd zijn er ook bloggers die wel heel dicht bij zichzelf blijven en het steeds over zichzelf, hun punnikwerkjes, hun huisdier of hun opgroeiende grut hebben. Doorgaans ook niet echt interessant, al zijn ook daar positieve uitzonderingen op.

Nee doe mij maar het tussengebied, waarbij kritisch gekeken wordt naar de eigen gemeente of leuke locale gebeurtenissen die niet het nationale nieuws halen. Helaas zijn er maar weinig bloggers die zich daarmee bezig houden. Prima voorbeelden zijn Marius met zijn Raarlems Dagblad (Haarlem), Selma (IJmond), Arnoud Verbal Jam (Amstelland) en Jan Stroomopwaarts (Midden-Brabant). Op dit gebied zijn er ook doorschieters zoals 2 bloggers uit Leiden die meer een soort kritiekloze fanpage voor hun gemeente maken.

Maar misschien zoek ik niet op de juiste plekken en ben daarom benieuwd naar goede tips hieronder in het reaxivak.

Op mijn prutssite heb ik een aanklikbaar kaartje toegevoegd met een aantal bloggers die ik geografisch kan plaatsen. Dat wil zeker niet zeggen dat ze veel over hun eigen gebied bloggen, maar het is in elk geval een beginnetje. Per blogger staan er 2 zwarte hoofdletters. Er passen nog veel meer regiobloggers op en bij teveel vervallen automatisch de minder interessante.

Het nadeel van dergelijke kaartjes is dat het niet op wrijfschermen werkt. Die gebruikers zien niet de naam verschijnen als je de vinger boven zo’n afkorting houdt. Zij kunnen nog altijd in de linker kolom struinen, waar meer blogs staan gesorteerd op de recentheid van hun laatste bericht.


Aanvullende Voorwaardes
(toegevoegd op 7 jan 2014)

Vanaf m’n ‘Blog-Regio’-kaart verwijs ik naar dit bericht voor het aan- of afmelden en mogelijke opbouwende opmerkingen. Daarmee lijkt het me verstandig om iets specifieker aan te geven wat de bedoeling is. Boven in het oorspronkelijke bericht staat het al, te weten blogs met een regionaal- of locaal karakter, het liefst een beetje kritisch met een eigen toegevoegde waarde van de blogger of blogster. Verzamelblogs (zoals Amsterdam-Centraal of het weblog van Helmond) zet ik er ook op, zolang ze niet op het ‘niveau’ komen van een verkapt reclame-krantje met alleen 112- of andere geplakte persberichten. Bloggers (m/v) hoeven niet alleen maar over locale- en/of regionale aangelegenheden te bloggen, eens per week een locaal of regionaal stukje vind ik al fantastisch.

Zelf ga ik er geen reclames bij zetten. Het is en blijft voor mij puur een verzamelhobby. Ik probeer wel alles zo actueel mogelijk te houden. Dwz blogs die meer dan 4 maanden geen locaal- of regionaalgetint bericht hebben geplaats haal ik van de kaart.

Geplaatst op 2014-01-04, in Regiomatig, Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Ik kan me wel vinden in je analyse. Blogs met een te hoog lief dagboekgehalte kunnen mij ook niet heel erg boeien. Tenzij ik de persoon in kwestie persoonlijk goed ken. En nakauwen wat het nieuws brengt zonder er een sausje eigen inbreng overheen te gieten is ook niet echt mijn ding. Persoonlijk probeer ik daar op mijn blog een gulden middenweg in te bewandelen. Bovendien ben ik – in navolging van @040datzijnwij – begonnen met @038datzijnwij voor Zwolle. Het liefst zou ik daar een door meerdere mensen regelmatig van nieuwe berichten voorzien blog over Zwolle e.o. aan toe willen voegen. Vind alleen de juiste mensen maar. Een concurrent voor http://www.weblogzwolle.nl wil ik niet zijn. Ze leggen wel erg de nadruk op fotografie en het rondpompen van persberichten. Nee, voor mij is actueel niet van belang. Meer diepgang en inhoud zodat er een soort nieuws- en lifesttyleblog voor Zwollenaren ontstaat.

 2. Weblogs waarin mensen hun kijk op de wereld beschrijven, die van hun naaste omgeving en ook de grotere cirkel boeien mij het meest. Zal met mijn interessen voor de psychologie te maken hebben. Reisverhalen vind ik leuk en humor is ook belangrijk. Navelstaarders interesseren me in het dagelijks leven net zo min als op het www. Verhalen over fietspaden in en om Alkmaar kunnen mijn aandacht niet echt vasthouden, waarschijnlijk omdat ik ver van Alkmaar woon en een mooiweerfietser ben. ;-) Ik lees niet veel weblogs, het kringetje dat ik al jaren in de gaten houd en heel af en toe komt er een bij.
  Over Zwolle gesproken, ik volg al jaren het fotoblog http://www.Marmein.nl, prachtige (vooral natuur-) foto’s van de omgeving rond en in Zwolle. http://www.RiavanFelius.nl houdt haar stukje Zeeland bij met altijd weer prachtige foto’s van wandelingen.

 3. Ik blog heel veel over mijn poesen en de grote internationale politieke consequenties met name voor de kosmos en ik put daar dan weer blogs uit over mijn eigen ziel op atomair niveau maar ik kijk haast geen televisie. Mssichien dat daarom jouw blog best te pruimen vind;)

 4. @Michel: Weblogzwolle noem ik net als bijvoorbeeld Amsterdamcentraal een webmagazine omdat er meerdere personen aan werken en je er niet het persoonlijke van een blogger in herkent. Al snel neigt dit naar huis-aan-huis-krantjes die via dichtbij.nl ook Jan(ny) en alleman/vrouw mee laten schrijven. In het verleden was er blogtalk.nl met o.m. alkmaar.blogtalk.nl Goed bedoeld, maar een enorm fiasco. Al snel schreef men niet over de stad, maar over de eigen bedrijfjes en uiteindelijk bleef er 1 persoon over die wekelijks blogde over de countrydoden in Nashville. Daar heb je dus niets aan.

  Huub Tabakspot (later gestopt als Huubgoud) vond ik altijd wel aardig. Naast rookwaarpromotie schreef hij ook leuk over wat hem in Zwolle (wel of niet) beviel.

  De website 038etc gaf helaas een error en aan feesboeken (te gesloten) of twitteren (te kreterig/hyperig) doe ik niet.

  Op je blog zag ik alleen SV Zwolle erg vaak passeren, maar een tag of categorie voor Zwolle of IJsselland vond ik helaas niet. Toch ga ik je bij de volgende ronde op het kaartje plaatsen, onder het motto beter iets dan niets in Zwolle. ;-)

 5. @Margo: Ria had ik eerder vandaag nog eens goed bekeken en die ga ik ook plaatsen. Al moet ik nog uitzoeken waar precies. Meen dat het bij Zierikzee is, maar ben daar niet zeker van.

  En die fietsproblemen zijn idd voor de locale politici en beleidsmakers bedoeld en voor andere fietsers die dergelijke ‘misstanden’ in hun omgeving treffen. Het kan echter nog erger. Er zijn ook fietsers die alleen dagelijks hun kilometerstand op hun weblog zetten. :-(

 6. @Timmerark: Zelf blog ik regelmatig op mijn (min of meer dwarse) manier over (inter)nationale dingen, anders hou ik geen lezer over voor mijn locale en zwerffiets verhalen. Want dat locaal en regionaal niet sexy is is me maar al te duidelijk.

  Het meeste scoort overigens bloggen over bloggen. Dat is net zoiets als een krant die alleen berichten plaatst over het gebruikgemak van hun nieuwe drukpersen. :-)

 7. Ik weet wel wat Ria’s habitat is, ik mail je het wel.

 8. Het heeft wel wat, bij RS kom ik regelmatig, met met andere regionoten heb ik geen contact

 9. @Margo: Ze staat er al op, maar mijn vermoedens was niet helemaal correct. Ze woont wat verder van Zierikzee en bij de volgende versie schuif ik haar een klein stukje naar het westen. Het gaat overigens niet om de exacte vierkante meter. Vooral in steden met meer bloggers gaat me dat nooit lukken.

 10. Wat leuk! Het is dichter bij Renesse dan bij Zierikzee, Scharendijke ligt bij de aanzet van de Brouwersdam. Ik bemoei me niet met politieke zaken. Evenementen, nieuwe fietspaden ;-) ergernisjes, het weer en gewone dagelijkse dingen, waarvan s zomers vaak de tuin, dat is waar ik over blog. Met elke dag verse foto,s.

 11. @Ria: Ik ken je blog al heel lang en kom regelmatig even kijken, maar reageer vrijwel nooit. wat je hebt is meer een fotoblog. En voor foto’s bestaat al een prachtig geografisch systeem van google maps, waar je foto’s in aan kunt zetten en zo wereldwijd op de landkaart komen. Toch maak ik heel graag voor jou (en Eline Zaantje en Blewbird/Katwijk) een uitzondering, omdat je foto’s erg regio-gebonden zijn. Het geeft een mooie impressie van Schouwen-Duiveland. Via een mailtje begreep ik dat de plaats die ik aanvankelijk in m’n hoofd had je geboorte plaats bleek te zijn. En de laatste keer schreef je dat je naar Zierikzee liep, wat ik als een soort bevestiging zag. Maar je liep wat verder vanuit je huidige woonplaats. :-)

 12. @Sjoerd: Eigenlijk was mijn oorspronkelijke insteek ook om na te gaan wie er bij mij in de buurt bloggen. Op alfabet (de gewone rangschikking) ga je dat niet vinden als er geen plaatsnaam in de blognaam zit. Een kaartje is dan handiger dan zoeken bij de G van Gbrook, de H van Hoensbroek of de P van Parkstad. :-)

 13. Je hebt mij in de buurt van Den Haag geplaatst. Daar kom ik regelmatig, maar ik blog vanuit de Zaanstreek. Zie bijvoorbeeld: de Zaanse beelden ;-)

 14. @Corline: Je bent versleept. Aanvankelijk dacht ik eerst ergens bij de Zaan vanwege de kopfoto, maar ik vond veel meer bij de tag Den Haag.

 15. Ria’s weblog is geen fotoblog. Het is meer een dagboek geïllustreerd met foto’s van die dag. En niet zomaar foto’s, prachtige foto’s! Maar ja, ze heeft het wel makkelijk daar in het mooie Zeeland! :-)

 16. Dank je Margo. Voor mij is het zeker een dagboek, zo zie ik het ook, de foto,s kwamen pas later. Alleen wordt het wel steeds moeilijker vanwege steeds meer lezers en daardoor niet al te prive meer te kunnen zijn. Maar ik red me en vind het nog steeds erg leuk.

 17. Ik ben aan t verhuizen naar Wijdenes…

 18. @Selma: Als je die mooie foto’s van de sluizen maar in Ijmuiden laat. ;-)

 19. Ik voel me zeer vereerd dat je zowel Verbal Jam als Amsterdam Centraal in de collectie hebt opgenomen. ;-) dank hiervoor.

 20. @Arnoud: Je blogt regelmatig over locale zaken en Amsterdam-Centraal helemaal. Leek me dus een logische keuze. En zoveel locale bloggers zonder winstoogmerk zijn er niet. Ik heb je overigens in Amstelveen geplaatst, omdat ik verwacht dat je meer over die stationloze woonplaats gaat bloggen. Kom je overigens niet meer in Friesland?

 21. Jazeker, ik kom nog vaak in Friesland. Zo vaak zelfs dat ik bijna geen tijd heb om erover te schrijven.

 22. Mooie kaart, tis eigenlijk nog best ‘eerlijk verdeeld’ over NL :-) En ook ik deel je analyses/de reactie van Margo (over navelstaren lezen kan soms zelfs plaatsvervangende schaamte opleveren :-)) Ik zou hele dagen kunnen vullen met het lezen van Blogs (en erop reageren ;-)) Maarja, dan kom ik nergens meer aan toe..!

 23. @Jolie: Die ‘eerlijke’ verdeling ligt grotendeels aan mezelf. In Amsterdam kan ik er eenvoudig meer vinden en die laat ik uit ruimtegebrek weg. Voor Gelderland en Overijssel was het lastig en heb ik flink moeten zoeken en heb ik uiteindelijk aangevuld met een setje actieve bloggende boswachters.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: