Jan-13: Rookoverschot

De bovenstaande foto maakte ik eind vorig jaar hier ter stationne Alkmaar. Het viel me op toen ik in de trein richting Maastricht zat te wachten. Langs dat tussenperron 2/3 was geen enkele trein geparkeerd en ook perron 4/5 was geheel treinvrij. De enige aanwezige trein was die waarin ik zat en daar gingen deze NS-lieden niet in mee. En dan vind ik 8 personen in NS-tenue rijkelijk veel. Ze stonden netjes in de rookzône, 4 rookten en de andere 4 niet. Maar die andere 4 moeten er wel bij staan, anders missen ze natuurlijk belangrijke informatie.

Zelf heb ik nooit gerookt en vind ik  zo’n rookplek er erg lullig uitzien. Het is niet typisch Nederlands, op Duitse perrons is het niet anders. Bij een van mijn voormalige bazen mocht destijds ook niet binnen worden gerookt en stond er regelmatig een persoon of 10 in het portiek te paffen. Je moest dus door dat blauwe rookgordijn om het gebouw te kunnen betreden of verlaten. Veel liever had ik het dat ze een paar kamers voor die lui aanwijzen en daar een goede afzuiging op zetten.

Je zou ook denken laat die rokers voor die afzuiging betalen en vooral voor de tijd dat ze staan te paffen. Sommigen gingen per dag 5 keer een kwartiertje en de niet-rokers werken in die tijd gewoon door. Maar die gedachte is niet juist. Net als hierboven zijn dergelijke rookbijeenkomsten om te ontladen (uit te huilen) en informeel contact met elkaar te hebben. En dat werkt. Eigenlijk vond ik dat ik er destijds bij moest staan om maar niets te missen. Maar ik zoek rokers niet graag op, ze stinken naar rook.

En dat merkte ik hierboven een dik uur later toen ik de ‘snel’tram naar Nieuwegein zat. Bij de 2de halte stapte een man met een lederen jasje naar binnen en met dat jasje kwam een stank mee, die in menige volle rookkroeg niet wordt gehaald. Waarschijnlijk kan zo’n leren jas niet in de was en maakt hij er gans Utrecht stankmatig mee onveilig.

Geplaatst op 2014-01-13, in Milieumatig, OV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Tja, dat van die rokers, daar kan ik me wel in vinden.
  Overigens zie je vaak genoeg rokers staan op stations buiten de rookzones.
  En zolang dat buiten een overkapping is, heb ik er persoonlijk niet zo veel moeite mee.
  Wel als ze onder de overkapping staan op plaatsen waar je hun rook nauwelijks kunt vermijden.
  Ik had vroeger een collega die heel erg slecht tegen rook kon: kreeg er extreme hoofdpijn van. In die tijd was het nog heel gewoon om tijdens vergaderingen te roken.
  Een deel van de rokers was wel bereid om deze collega tegemoet te komen, maar er waren enkelen die het maar zwaar overdreven vonden dat de vergaderruimte rookvrij moest zijn.

 2. Informele uitwisseling van informatie ja, op mijn laatste werkplek had ik soms het gevoel dat de rokers een geheim genootschapje vormden.

 3. @Trijntje: Hier op het perron waait alles zo weg, ongeacht de overkapping. Bij mijn baas in de overdekte portiek niet, daar waaide het vast richting hoofddeur.

 4. @Emigrant: Bij een eerdere werkgever waar ik lang heb gewerkt viel me op dat informeel contact zeer nuttig is. Als je daar niet aan meedoet, bijvoorbeeld door een 3-daagse werkweek, dan mis je belangrijke informatie.

 5. Natuurlijk, maar het gevaar bestaat dat rokers en niet-rokers na een poosje over verschillende informatie beschikken.

 6. Wat Emigrant zegt is een ontwikkeling die ik ook heb gezien; de rokers werden onwillekeurig een select groepje waar andere roddels onder rondgingen dan onder de niet-rokers. Heel merkwaardig effect heeft dat gehad.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: