Feb-02: Hemaficatie

Een paar weken terug las ik in de krant een uitspraak van een topman bij het Hema-concern. Hij stelde dat er in de laatste jaren veel teveel winkels bij waren gebouwd en dat we daar nu, met de recessie en het meer online kopen, last van lege winkels door krijgen. Volgens mij heeft hij gelijk, maar zou hij toch vooral bij zijn eigen winkelketen te rade moeten gaan.

Tot 30 jaar terug was er in onze regio 1 Hema en die stond in het centrumste centrum aan de Langestraat te Alkmaar. Vanuit alle omliggende gemeentes ging men daar vooral op zaterdag naartoe. Iets daarna kwam er een Hema in Heiloo en niet veel later een in Heerhugowaard en Alkmaar-Noord. In het laatste decennium ging dat door met winkels in Broek op Langedijk, Alkmaar-Zuid en als laatste bij het station van Alkmaar en in Bergen.

Dus van 1 naar 8 vestigingen. In dezelfde periode is het aantal inwoner hooguit met 25% gestegen. Dan is het niet vreemd dat het tegenwoording in de oude Hema aan de Langestraat redelijk rustig is geworden. Mensen halen hun Hema-spullen dichter bij huis en hoeven daarvoor niet meer de bus of de auto te pakken, ze redden het op de fiets en zelfs te voet.

Maar de Hema heeft er ook conculega’s bij gekregen als de Blokker, Action, Xenos, Wibra en erg veel Kruidvaten. Die laatste vind je met Blokker ook overal in de buurgemeentes en de buitenwijken.

De drukte in het centrum van Alkmaar is nog altijd behoorlijk, zeker als je het vergelijkt met andere winkelgebieden in vergelijkbare oude binnensteden. De leegstand valt ook enorm mee. Gezien de enorme toename van meer winkels in de buurgemeentes en buitenwijken is het zelfs onbegrijpelijk. Schijnbaar zijn mensen minstens 4x zoveel gaan winkelen als voorheen. Hun huizen moeten inmiddels uitpuilen van de onderbroeken, lakens, handdoeken, ontbijtborden en koekepannen.

(Klik op het plaatje voor een mooie documentaire over de Hema van Januari-2013)

Geplaatst op 2014-02-02, in Alkmaar, Overmatig, Regiomatig, RTV-matig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. We waren een paar maanden geleden in Schiedam, en daar was de leegstand angstaanjagend. Het leek wel of het oorlog was. Het is logisch dat er minder gekocht wordt in winkels, als het voor veel dingen veel makkelijker van huis uit kan. Ik ga alleen een winkel in als het echt niet anders kan. M’n auto heb ik bijvoorbeeld niet online gekocht, maar m’n laptop wel, camera’s, boeken, kleding…. De Hema is de uitzondering, die no-nonsens winkel vind ik toevallig wel plezierig. Ik hoef er niet voor naar de stad, hoef niet te zoeken naar een parkeerplek en hoef daarvoor niet 10-12 euro te betalen. Als ze de huren van die winkelruimten wat betaalbaarder zouden maken, zouden er veel meer leuke aparte winkeltjes zijn. En betaalbare parkeerplekken. Nu zie je overal alleen nog maar die eenheidsmeuk, Blokker, Kruidvat, Hema enzovoort.

 2. Ik denk dat binnen nu een een paar jaar de steden op winkelgebied leeglopen. Polare gaat failliet, Siebel is failliet, Bijenkorf gaat winkels sluiten en ga zo maar door. Er blijft zo niet veel meer over en de huurprijzen kelderen straks vanzelf. Zelfs in Maastricht zie je nu leegstand. Dat heb ik tot nu toe nog niet gezien daar.

 3. Ligt het nou aan een trage internetverbinding want het wachtwieltje draait om de tien seconden als ik de uitzending bekijk. Andere uitzendingen gemist hebben daar geen last van. Zo is het filmpje niet goed te bekijken.

 4. @Dhyan: Je hebt gelijk, ik had er ook al last van, maar dacht dat dat een tijdelijk probleempje van uitzendinggemist was. Inmiddels heb ik op een andere server van de NPO een versie gevonden die het bij mij wel goed doet. Even deze pagina verversen en opnieuw op het plaatje klikken.

 5. @Margo: Hier valt de leegstand in de binnenstad nog erg mee. In Frankrijk zag ik wat spooksteden op dat gebied. Zelf woon ik naast de binnenstad, dus heb geen enkel parkeerprobleem. Ook al omdat ik geen auto heb. Wat ik hier zie is dat het aantal tattoozaken en nagelstudio’s nog immer flink groeit en vooral de horeca in de vorm van allerlei luxe/yuppige broodjes- en koffiezaken. In de winkels zie je ook veel mensen, maar dan kijken en niet kopen. Dat doen ze vervolgens thuis op het internet. De Hema en de supermarkten hebben daar weinig last van. Winkels met dure spullen hebben er meer onder te lijden.

 6. @Sjoerd: Ik was nog nooit bij een Polare of Siebel binnen geweest. Dus heeft het niet aan mij gelegen dat hun omzet daalt. ;-)

  Bij de grote V&D is het hier altijd nog druk. Ik weet niet waar de volgende is, maar in elk geval niet in de buurgemeentes.

 7. mooi verhaal, prachtige documentaire over de HEMA, een paar jaar geleden dreigde de HEMA verkocht te worden, klanten zochten samenwerking om het bedrijf eventueel zelf te kopen, het lijkt dat Lions de boodschap heeft begrepen

 8. Het is mij ook een raadsel hoe het komt dat er kennelijk wel emplooi is voor nagel en huidstudios! Ik zag het zelfs in Hongaarse achteraf griebusjes, nagelstudios! Alsof men in tijden van armoede het meest behoefte heeft aan het opsieren (of in mijn optiek verminken) van huid en nagels! Je kunt daaruit ook de conclusie trekken dat er kennelijk toch geen crisis is. Hoe dan ook, ik begrijp er niets van.

 9. @Jan: De documentaire was een jaar terug op TV en is op uitzendinggemist inmiddels 70.000 keer bekeken. Wat mij betreft terecht. Toch floepen dit soort mooie uitzendingen er zo tussen door omdat er weinig reclame voor wordt gemaakt.

 10. @Margo: Ik kijk er ook van op dat het er zoveel worden. Die tattoo-dingen zijn hier vrijwel alleen in de binnenstad, maar die nageldingen zitten overal. Het kan zijn dat er nog 3x zoveel zijn dan me hier bekend zijn. Als ik er wel eens naar binnen kijk, dan zie ik er bitter weinig klanten. Dus misschien is het niet meer dan gewoon een dekmatel voor witwassen of wietteelt op zolder. ;-)

 11. Haha, nou, dat zou mij ook niet verbazen!

 12. Door veel Hema’s wordt er ook benzine bespaard…. maar ja: ik denk dat onze huizen wel uitpuilen van koekenpannen, oorbellen, onderbroeken, serviezen en andere geneugten. ik ben elke vrijdag in Schiedam. de schrikbarende leegstand was me nog niet opgevallen

 13. @Staartje: Ik gaf boven al aan dat mensen nu met de fiets kunnen of zelfs te voet omdat de winkels naar hen toe zijn gekomen. Dat klinkt qua milieu goed, maar het zorgt er toch ook voor dat elke winkel zelf minder bezoekers krijgt en het personeel meer tijd heeft om in de neus te peuteren. Maar er is ook meer verlichting en verwarming aan en dat is wat minder voor het milieu.

  Hier in en rond Alkmaar valt de leegstand enorm mee. In de binnenstad veranderen veel winkels van eigenaar. Daarbij zie je dat computer winkels sluiten en daar nagelstudio’s, tattoozaken en vooral broodjes- en koffiezaken voor terug komen. In De Mare (groot winkelcentrum in Alkmaar-Noord) en Middenwaard (zeer groot winkelcentrum in Heerhugowaard) zie je ook vrijwel geen leegstand.

  In Frankrijk zag ik afgelopen jaar schrijnende binnensteden met de helft gesloten zoals in Sens. Maar ook daar doen bijvoorbeeld Blois en Tours het prima en dat heeft alles met het tourisme te maken, waar Alkmaar ook veel voordeel van heeft.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: