Feb-06: Châteaubriant

Op zaterdag 21 september vond ik in Angers geen PMU, maar een soort bakkertje met koffieplek, die ook broodjes verkocht. Trouwens ook zelfgemaakte chocolaatjes. Het was een redelijk luxe zaakje met wat tafeltjes beneden en boven. Beneden was voldoende plek, ze verkochten de door mij gewenste goed belegde 1/3de stokbroden en kon goed leven met deze oplossing. Er zal wel kaas of paté op hebben gezeten, omdat ik ham minder vertrouw en jam juist de reden is om niet in een hotel te ontbijten.

Niet veel later ging ik toch eens kijken of Angers nog iets bezienswaardigs had. De afgelopen avond was me dat niet opgevallen. Nu wel. Van het bakkertje was het nog maar een paar honderd meter naar de Maine en toen ik die een halve kilometer stroomafwaarts volgde zag ik de eerste toren van het kasteel, waarover ik een dag eerder al schreef. Ik fietste er op een handige manier omheen en was meer dan onder de indruk. Bij de bouw waren de torens duidelijk in de aanbieding, iets van 17 halen en maar 10 betalen. Ik heb veel burchten gezien, maar nimmer zo’n hoge torendichtheid meegemaakt. En het waren geen misselijke exemplaren, met elk een diameter van circa 13 meter en een gemiddelde hoogte van 30 meter. Koning René liet zich destijds goed verdedigen.

Het werd overigens een dag met prachtig fietsweer, 24 graden met erg veel zon en vrijwel geen wind. Ik heb dus nog wel even door het de smalle straatjes in het oude deel geslenterd en de kathedraal bekeken, maar daarna wilde ik toch graag verder fietsen. Daarbij had ik een reisdoel in Châteaubriant bedacht. Een leuke plaatsnaam die al 20 jaar op een soort virtueel lijstje heb staan . De enige reden is de naam van het gerecht. Het lag op zo’n 90 km en dat leek me voor deze dag een mooie afstand. De te lange 138 van gisteren kon ik daarmee mooi compenseren.

Aan de andere kant van de Maine volgde ik de rivier een stuk stroomopwaarts via recreatieve wegen. Fietspaden waren het niet, maar ik had ze wel geheel voor mezelf. Bij Montreuil-Juigné werd het een stukje langs een wat grotere weg, maar ook dat was goed te doen. Het doorgaande verkeer reed op een 4-baansweg die op een halve kilometer parallel liep. Bij La Membrolle-sur-Longuenée ging ik via een duct over die grote weg en kwam ik in een gebied met wederom rustige wegen. Daar verdwaalde ik een beetje en slingerde in westelijke richting.

Bij Vern-d’Anjou was ik dat een beetje zat en pakte ik de kaart erbij. Ik besloot via Candé te gaan, nadat ik eerst in dat Vern bedacht had dat de drukte op deze groetere weg wel meeviel. Dat was ook zo, dit deel van Frankrijk is erg dun bevolkt en dit soort wegen heeft geen functie voor doorgaand autoverkeer. Net na Angrie en voor Candé kwam ik een ouderwetse molen tegen met de tegenstrijdige naam Le Moulin Neuf (de nieuwe molen). In Frankrijk zie ik wel eens windturbines, maar ouderwetse windmolen zijn uiterst zeldzaam.

Bij Candé kwam ik op de D163 met de naam ‘Voie de la Liberté‘. Dat werd me elke kilometer duidelijk gemaakt middels overmaatse witte dildo’s van een meter hoog. Het gaat dan om de bevrijdingsroute van 1944 tussen Rennes en Candé. In elke geval wist ik nu duidelijk dat dit vanaf hier de kortste route naar Châteuabriant was. Ook hier viel de drukte mee, maar dat wil niet zeggen dat er af en toe toch flinke vrachtwagens passeren. Maar die halen ruim in waar voldoende breedte voor was. Niet veel verder trof ik in St.-Julien-de-Vouvantes een vreemdsoortige kerk. Op wikipedia las ik dat aan dit bouwkundig allegaartje toch nog een architect heeft gewerkt.

Rond 3 uur ‘s-middags was ik in Châteaubriant. Het was er warm en in de plaatselijke supermarkt scoorde ik een anderehalve literfles, omdat die daar goedkoper waren de de halve litertjes. Op een soort plein bij hun gemeentehuis heb ik een groot deel daarvan opgedronken en de rest ging mee in de bagage. De plaats had voldoende hotels, maar echt interessant vond ik het er niet. Dus besloot ik om nog wat door te fietsen en nog een paar uur van het mooie fietsweer te genieten. Daarbij bedacht ik dat er ook wel hotelletjes zouden zijn in Rouge en Janzé.

Rouge stelde erg weinig voor, maar met Janzé was weing mis. Drie hotels, net even na 5 uur en zo’n 113km gefietst. Het eerste hotel deed na aanbellen de deur open en verwees me naar het 2de hotel. Ook die was geheel vol voor deze nacht en bij nummer 3 was het niet anders. Nummer 3 deed zijn best om iets op een paar kilometer buiten de woonplaats aan te prijzen. Dat was minder bekend en hij belde nog even of er plaats was. Naar eer en geweten de aanwijzingen opgevolgd, maar ik kon niets vinden. Daarbij fietste ik teveel richting Rennes en dat leek me ook niet zo’n goed idee.

Dus weer een stuk terug en een andere iets oostelijkere weg bekeken. Misschien bedoelde de goede man dat. Maar ook dat werd niets en ik besloot naar de eerstvolgdende grotere plaats te fietsen. Dat werd Châteaugiron. Direct bij binnenkomst zag ik een simpel bordje dat naar een hotel verwees en een minuut later stond ik er voor de balie. Daar bleek dat ik via de achterdeur was gekomen. De voorkant zat aan een fraai winkelstraatje naast een kasteel. De prijs was ook meer dan de achteringang deed vermoeden, maar dat kwam omdat het om een motel ging met zeer ruime kamers en minstens zo ruime badkamers.

Ik begreep dat er niet meer was om te overnachten en inmiddels vond ik dat ik na 130km voldoende had gezocht. Hij was daarbij met 62 euro net niet de duurste van deze vakantie en met de prijskwaliteit-verhouding was niets mis. Dus sliep wederom in een Cheval Blanc, maar dan wat luxer met een eigen parkeerplaats voor de deur en op nog geen steenworp van een mooi kasteel. Bij die achteringang had ik een kroeg gespot met een ruim straatterras. Een uurtje later, nadat ik het stadje had bekeken, zat ik daar in het zonnetje heerlijk aan het bier.

De voorkant van het kasteel was voorzien van een flinke eigen schaduw. Die foto kwam daarmee niet uit de verf. De achterkant geeft mooi aan hoe zonnig het nog was rond een uur of 7. Er liepen enkele touristen rond, maar die hebben mijn terrasje nooit gevonden. Daar zaten alleen wat localo’s. Die zaten met de uitbater te dollen over de inmiddels gepasseerde sluitingstijd. En toen ik het voor elkaar kreeg om nog een biertje los te peuteren kreeg de rest ook weer. Was ik zomaar even een held voor hen. Even later heb ik in het hotel gegegeten bij gebrek aan goede alternatieven. Het werd een ‘plat’ met kip. Zeg maar een touristenmenu met alles op 1 bord. Want een châteaubriand is me veel teveel rundvlees en had achteraf ook helemaal niets met Châteaubriant van doen.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Geplaatst op 2014-02-06, in Zwerfmatig-13 en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ach, een lekker biertje op een terras na een dag fietsen is nooit weg.

  2. In de plaatselijke supermarkt scoorde je een anderhalve literfles. Kennelijk niet alleen een fles maar je dronk ook van de inhoud, alleen staat er niet bij wat het was.

  3. @Dhyan: Geen idee meer wat er precies in zat. Dwz water neem ik uit de kraan mee en als dat tekort is dan is dat in kleinere hoeveelheden naar verhouding geprijst. Het zal denk ik cola zijn geweest, wat ik dus met het meegebrachte water meng. (anders vind ik het te zoet) Sinas of Icetea zou ook kunnen. De halve liters daarvan zijn soms duurder dan de anderhalve literversies. Omdat het behoorlijk warm was had ik toch al meer dorst dan een halve liter.

  4. @Sjoerd dat gebeurt vaker. Eigenlijk had ik er bij moeten zetten dat er geen andere terrassen open waren. In het smalle winkelstraatje was alleen schaduw en de circa 5 medetouristen hadden deze kroeg aan de achterzijde duidelijk niet ontdekt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: