Feb-07: Open Huis?

De foto hiernaast maakte ik een paar weken terug aan de Vondelstraat in Alkmaar, waar de voormalige Katholieke LTS (Sint Willibrord) nu min of meer een VMBO is van het PCC (Petrus Canisius College). We hebben het dan over een school en ik vind de kreet ‘Open Huis’ dan ook op z’n minst raar. Voor mij is een school geen huis. In een huis woon je en op een school kom je een deel van een dag om te leren.

Scholen en huizen zijn gebouwen. Voor mij staan huizen niet gelijk aan gebouwen, het is een type gebouw waarin gewoond wordt. Woonhuis vind ik dan ook een beetje dubbelop. Een school zou je een leerhuis kunnen noemen, maar zonder ‘leer’ vind ik een huis gewoon een  huis.

Volgens mij hebben we deze ongein aan het Engels te danken, waar house wel een ruimer begrip is zoals de bekende ‘house of lords’ en ‘house of commons’. Bij ons heten de vergelijkbare ruimtes de 1e en 2e kamer. Bush House was in GB tot een paar jaar terug het bekendste gebouw. Daar zaten de studio’s en kantoren van de BBC in en hun presentators noemden dit adres ongeveer 20x per dag op elke zender.

In Nederland hebben we het niet over NOS-Huis of Vara-Huis, eerder over de NOS-studio’s of het Vara-gebouw. Deze Engels huis-definitie hebben we waarschijnlijk te danken aan het Holland (Heineken) House bij de Olymische spelen. Maar dat was nog Engels voor een gebouw waar Friezen niet in mogen, anders had het wel Netherlands Amstel House geheten. Aanvankelijk werd dat dus in het Engels uitgesproken, maar later ook in het Nederlands als Holland Heineken Huis. Dus toen ging het mis.

Dat we later nog wat popie-jopie VVD-politici kregen, die in de 2e kamer termen gebruikten als: ‘…hier in dit huis…’ hou je niet tegen. Neeltje Smit-Peper-Zout-Kroes nam ook het Engels begrip price tag over en had het steeds over prijskaartjes die aan toekomstige autotunnels hingen.

Maar nu is het dus zo ver dat ze op een school ‘huis’ gebruiken op de Engelse manier. Het moet toch niet erger worden. Maak er gewoon weer ‘Open School’ van of ‘Open Dag Avond’ (waarbij ik dan weer niet echt bekend ben gesloten avonden of dito dagen.)

Advertentie

Geplaatst op 2014-02-07, in Alkmaar, Woonmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Open huis, voor dergelijke activiteiten op scholen, ken ik in elk geval al vanaf 1997, het jaar dat we dergelijke dagen en avonden bezochten om een school te zoeken voor onze oudste dochter; zij is dat jaar naar de middelbare school gegaan.
  Ik weet vrijwel zeker dat de term toen al werd gebruikt, en anders in elk geval tijdens de schoolcarrière van haar en haar zussen; de jongste deed in 2006 eindexamen. En de term ‘open huis’ was in die tijd gebruikelijk.
  Wel leuk dat je ons wijst op het ‘onlogische’ ervan.

 2. Of zoals in België gebruikelijk open deur dagen…

 3. In het Duits wordt huis niet voor scholen gebruikt, en een huis kun je hier ook beter niet open laten staan. Wel betekent Haus ook firma, zaak. ‘Das Amstel Hotel ist das erste Haus der Stadt.’ = het voornaamste hotel.

 4. Bekende plek in Alkmaar met mooie entree. Open dagen, zou beter geformuleerd zijn. En dat wordt ook wel vaak gebruikt voor deze oriëntatiedagen. Spannend voor de kinderen maar ook voor de ouders.

 5. Tja, het is een begrip op zich geworden. ons college gebruikt nog steeds ‘ open dag’ , waarbij ik me ook van alles kan afvragen. gesloten dagen hebben we niet….

 6. @Trijntje: Zelf ken ik vooral ‘open dagen’ voor zoiets en zie ik ‘open huis’ eigenlijk alleen af en toe achter het raam van een huis dat erg lang te koop staat. Het kan al heel lang zo bij scholen zijn, maar sinds mijn laatste schooldiploma kom ik er eigenlijk nooit meer. Deze viel erg op door het grote spandoek op een steenworp van de weg.

 7. @Emigrant: Wat dat betreft is Haus in het Duits ook niet helemaal gelijk aan Huis in het Nederlands. Ik beacht trouwens dat we hier ook buurthuizen en wijkgebouwen hebben en dus geen buurtgebouwen en wijkhuizen. In Duistland kom ik nog wel eens een ‘Bürgerhaus’ of een ‘Stammhaus’ tegen.

 8. @Frans L: Via je blog had ik begrepen dat je uit de buurt komt, maar ik kan niet goed achterhalen of je nog altijd hier in deze omgeving woont.

 9. @Sjoerd: Open deur vind ik zelf beter.

 10. open huis is inderdaad geen goede uitdrukking, open deur hadden ze vroeger bij de kerk.
  Zelf vindt ik open dagen het beste passen.
  Volgens mij was het vroeger een LTS en geen MTS.

 11. @Bytheway: Ik heb het aangepast. Achteraf herinnerde ik het me en ik kon ook niet vinden dat er ooit een Katholieke MTS in Alkmaar was.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: