Feb-11: Aan/Uitknop Windows 8.1

Op Webwereld las ik een stukje dat er een zogenaamde ‘Aan/Uit’-knop in Windows8.1 komt en wel rechtsboven op de bureaublad (thuisscherm). Dat is opzich al onzin. Volgens mij is het alleen een Uit-knop, want als de PC eenmaal Uit is dan kan je die knop niet meer zien. Laat staan er op drukken of klikken om je PC weer te starten.

Los daarvan is het mij duidelijk dat MicroSoft regelmatig mijn bureaublad van mijn laptop bekijkt (ondanks dat ik toegang van buiten heb uitgeschakeld en de firewalls in XP en en in mijn ADSL-modem op maximaal dicht staan) want ziet hier:

Dat is mijn achtergrondje en daarop prijkt al jaren (notabene rechtsboven) een rode knop. Als ik daar dubbel op klik dan gaat mijn laptop zonder verder zeuren direct en gecontroleeerd uit alsof ik linksonder op ‘Start’ druk, daarna op ‘Computer Uitschakelen’ en vervolgens op ‘Uitschakelen’ klik. Hier een detailopname, met daarnaast de Eigenschappen die bij die knop horen:

Ik heb hem Ctrl+Div genoemd, want als de Ctrl-toets en de / boven de nummerieke toetsen indrukt dan gaat ie ook meteen uit. Ik vraag me af of MicroSoft dat nu ook nog van me gaat pikken. Mijn zegen hebben ze.

In de eigenschappen zie je bij ‘Doel’ de systeemopdracht die dus al jaren werkt in XP (en waarschijnlijk haar opvolgers). Ik vermoed dat het zelfs kan in Windows8.

Dat ik voor die toetsencombinatie heb gekozen is simpel. Het kan met 1 toets, alleen die Div (‘/’) of het maalteken (‘*’) ernaast. Maar als je die per abuis aanraakt kapt je PC er meteen mee. Andere toetscombinaties in Windows vergen 3 knoppen Ctrl+Alt+Nogwat en dat vind ik net een toets teveel. Ctrl+ een functietoets mag ook, maar dan krijg je ruzie met andere programma’s die dat al gebruiken. Kortom Ximaar heeft er Professionaal over nagedacht. :-)

Advertentie

Geplaatst op 2014-02-11, in Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 36 reacties.

  1. Ubuntu heeft die knop ook rechtsboven zitten.
    Bij mij heb ik hem gekoppeld aan het backup-script.
    Mijn PC maakt eerst een backup van alles dat sinds de laatste backup gewijzigd is, voordat hij zichzelf uitschakelt.

  2. Dus jij beweert dat het al die jaren niet nodig is geweest om de stekker uit het stopcontact te trekken als ik wilde stoppen met computeren. En daar kom je nou mee!

  3. @Cornutus: Ik dacht dat iedereen dit wel wist, zelfs U. Buntu. Dan ga ik daar dus niet mee leuren. Had het even gezegd, dan was ik er eerder mee gekomen. ;-)

  4. Ik heb zo’n knop niet. Ik klik op het appeltje en dan op Zet uit…. Daarna gaat ie na 60 seconden uit.

  5. Ubuntu doet het al jaren beter… Uit is ook binnen een seconde uit, het systeem heeft in de tijd dat het aanstaat zoveel leeglooptijd dat het niet nodig is om van alles op te gaan slaan bij het afsluiten.

  6. @Sjoerd en Margo: Mijn PC sluit binnen 2 tot 10 seconde af. Bij 60 seconde zou ik me flink zorgen maken. Ik weet dat er veel windows PC’s zijn die er erg lang over doen. Kwestie van veel onzintaken niet aanroepen en regelmatig het register opschonen.

  7. Als ik op Zet uit heb geklikt en niets doe gaat hij na 60 seconden uit. Als ik wil dat hij direct uit gaat moet ik nog één maal klikken en dan is het beeld weg.

  8. Die knop zou er bij mij gelijk afgaan. Ik sluit mijn pc af door op de aan/uit knop van de kast te drukken. Pc’s kunnen daar namelijk al een tijdje mee overweg.
    Overigens zou de uitknop in het startmenu komen. Op zich niets mis mee voor de mensen die niet weten hoe hun pc uit moet.
    Maar het zou allemaal optioneel moeten zijn. Waarom moet mijn OS er uit zien alsof ik niet weet hoe er mee om te gaan?

    Om in te haken op de reactie van Sjoerd. Mijn pc start op in 3 of 4 seconden, en uit is uit. Ubuntu doet er net iets langer over bij mij.

  9. Ik zet mijn laptop eigenlijk nooit uit. Ik klap ‘m gewoon dicht en dan gaat ie sluimeren. En als ik m weer open klap springt ie meteen weer ter attentie. Het is een braaf ding. Als ik m te lang laat sluimeren valt ie in diepe slaap zodat het wat langer duurt voor ik er mee kan werken.

  10. Omdat je zoveel weet. Mijn moeder krijgt regelmatig mails dat ze XP moet vervangen omdat het niet meer veilig is. Ze internet bankiert. (zoals iedereen behalve ik) Wat denk jij, is dat een risico?

  11. @Mack: Het risico zit vooral in de nieuwe regels die de banken hebben bedacht. Eigenslijk staat daarin dat Ubuntu of vergelijkbaar niet acceptabel is en na april XP evenmin. Als er dan iets fout gaat kan de bank dat de gebruiker in de schoenen schuiven.

    Aan de andere kant maakt windows haar gebruikers bang door te stellen dat er geen beveiligingsupdates meer komen voor XP. Als zij de firewall aan heeft, printerdelen en hulp op afstand uit heeft staan en Chrome of Firefox gebruikt, dan zal het in de praktijk erg meevallen en heb je niet zomaar een veiligheidsprobleem.

    Zelf heb ik dus nog XP en eigenlijk heb ik wel zin om daar mee door te gaan om te zien welke ‘milleniumproblemen’ we nu weer niet gaat krijgen.

  12. Ik had nog XP, en inderdaad, vanwege het internetbankieren, heb ik iemand gezocht, en gevonden, die me heeft geholpen met een legale upgrade naar Windows 7. Het heeft enige moeite gekost, maar het is goed voor mijn gemoedsrust.
    Ik dacht wel dat het met XP nog heel lang goed zou blijven gaan, maar de gedachte dat, mocht mijn bankrekening gehackt worden, dat dan mijn bank zou zeggen: ja ja, je werkt nog met XP, die gedachte beviel me niet.
    Ik weet dat sommigen nog heel lang met 95 hebben gewerkt toen dat al niet meer werd ondersteund.
    Als ik niet aan internetbankieren deed, dan had ik het risico gewoon genomen.

  13. @Trijntje: In NL wordt nog 11% met XP geïnternet. Wereldwijd zelfs 19%. MicroSoft zit daarmee al jaren in haar maag. In NL is die malle bankenregeling er bij gekomen, waarbij de Consumentenbond erg dom heeft gehandeld. Veel mensen stappen daarom in NL over naar Win7, maar ook die heeft nog maar 3 jaar te gaan en dan begint het feest opnieuw.

    Zelf weet ik het nog niet. Het wordt 8.1 als dat met een goede laptop wordt meegeleverd of anders Android 4.3 als er een tablet komt die ik als volwaardige vervanger van een laptop kan gebruiken. En anders zit ik er niet mee om met XP door te gaan en acceptgiro’s bij de bank in de bus te gooien. Ik kom 3x per week langs hun hoofkantoor en dat is meer dan voldoende. Ik kan ook in de bank internetbankieren en dan hou ik ze ten minste ook verantwoordelijk voor hun hardware en software.

  14. Oke bedankt, ook Trijntje.

  15. Als 7 nog drie jaar meegaat ben ik tevreden; ik ben dan misschien wel toe aan een nieuwe computer. Ik werk met een desktop, en heb daarom gekozen voor 7.
    Mijn computer is uit 2008, en ik kon toen nog net XP kopen, anders was het Vista geweest.

  16. Wat is de reden dat jullie allen voor Windows blijven kiezen, en niet, net als ik, als de pc op is eens overstappen naar Apple?

  17. @Margo: Ik schreef al dat Android ook mogelijk is in geval er een tablet is die redelijk volwaardig een laptop kan vervangen. Maar waarschijnlijk wordt dat niets en ga ik eerder voor iets met windows dat minder dan de helft kost van de goedkoopste Apple laptop. Wat ik nodig heb kost all-in met windows 8 tussen de 430 tot 500 euro en met Apple 900-1200 euro).

    Daarnaast help ik veel mensen in mijn omgeving. Maar 1 van de 30 heeft een Apple. 2 van de 30 hebben linux maar dat zijn mensen die mijn hulp niet nodig hebben. Ik help dus mensen die allemaal (27 van de 30) windows hebben, en dan is het wel zo handig als ik thuis iets vergelijkbaars heb om een situatie na te bootsen.

    Dat Apple zo duur is en me tegenstaat is dat het een soort Wilders is onder de computers. Net als Wilders geen meedenkende partijleden accepteert, laat Apple geen meedenkende andere merken toe die iets voor het Apple besturingssyeteem mogen en willen maken. Die afwezigheid van concurrentie heeft wat voor- en zeker nadelen.

  18. Het aspect van de prijs heeft mij ook jaren tegengehouden. Nu ik toch overstag ben gegaan heb ik daar geen spijt van. Ik heb geen last van virussen en hoef dus ook niet steeds een virusscanner te betalen, wat volgens mij ook een geval van vraag en aanbod is (virusscannerfabrikant maakt zijn producten noodzakelijk door zelf het www te besmetten).

  19. @Margo: Van vooral McAfee heb ik dat altijd gedacht. Microsoft levert al jaren zelf een gratis virusscanner en die bevalt mij erg goed. En omdat ie gratis is verwacht ik niet dat Microsoft daar virussen voor laat maken. ;-) Zodra meer mensen Apple gebruiken worden daar meer virussen voor gemaakt. Dat is al gaande.

    Van Akismet weet ik het inmiddels zeker. Die verstuurt bergen spam om aan te tonen dat hun spamfilter werkt. Op die manier halen ze een hoge score. Akismet krijg ik in WordPress.com niet uit. Mensen met WP op een eigen domein kunnen dat wel en sinds die tijd krijgen ze 99% minder spam.

  20. Ik gebruik nu ook de gratis virusscanner van Microsoft, op aanraden van degene die mijn computer heeft geüpgraded. De virusscanners die ik in het verleden kocht bevielen me eigenlijk nooit goed. Heb ook een tijdje de gratis scanner van AVG gebruikt; dat werkte een tijd lang wel goed, maar later erg vertragend.

  21. @Trijntje ik gebruik het MSE meer dan 4 jaar en heb de link er naartoe al een tijdje onderaan mijn linx-pagina staan. Probleem is dat het niet wordt verkocht en MS het alleen gratis mag aanbieden als er geen andere virusdetector op een legale windows-PC actief is. Veel mensen met een virusdetector hebben dus geen weet van het bestaan. Hij is erg licht en voldoet goed, zonder enig gezeur.

    Maar als microsoft in april stoppen met beveiliging updates, dan stoppen ze ook met MSE voor XP. Je kan het wel met windows 7 gebruiken. Eigenlijk is het de Consumentenbond die de XP-gebruikers in NL de das om doen. Zij hebben met de bankenregels van dit jaar ingestemd en in combinatie met microsoft, die geen zin meer heeft in XP, zorgen ze er voor dat veel ouderen mensen die met XP internetbankieren nu om moeten zien naar een nieuwe PC. Dat terwijl er hoogst waarschijnlijk niets na april gaat gebeuren, net zoals we dat nog kennen van het zogenaamde milenniumprobleem.

    Virussen die een PC beschadigen bestaan vrijwel niet meer. Er is overgestapt naar malware, die je PC heel laat maar je wachtwoord of surfgedrag willen weten. Virusdetectors gaan daar selcht mee om en je kan daarvoor veel beter malwarebytes.org voor gebruiken.

  22. Ik heb nu dus 7, met de virusscanner van Microsoft, en ook nog Trusteer Rapport, omdat ING, mijn bank, die aanraadt Volgens hen beschermt die inderdaad tegen malware. Je kunt het via hun site gratis downloaden, volgens mij ook als je niet bij de ING zit.
    Ik denk ook niet dat er echt veel mis zal gaan na april, het was meer voor de zekerheid dat ik het heb laten doen; en mijn computer kon de upgrade naar 7 makkelijk aan, omdat het één van de laatste was die nog met XP verkocht is. Er is me verteld dat nog oudere computers die upgrade niet of moeilijk aankunnen.

  23. @Trijntje: Ik had nog nooit van Trusteer gehoord. In NL raadt alleen de ING het aan, de bank die de klanten geen rekenmachientje wil geven en daarmee nog altijd als de onveiligste van Nederland wordt gezien. In de USA wordt het vooral gebruikt. Het stelt niet veel voor en is alleen een soort schil die jouw handelingen en die van kwaadwillenden in de gaten houdt. Vond dus ook niets bij mij. Het haalt dus ook geen malware weg die al eerder op de PC is gezet. Je zou voor de grap eens dat mawarebytes.org moeten proberen. De kans is groot dat die gewoon malware op je PC vind.

    Eigenlijk zou ik alleen via ING of een andere bank die het aanbiedt Trusteer op mijn PC kunnen installeren, maar een computermagazne gaf een link waardoor ik het zo kon installeren zonder ook maar een mailadres in te vullen. Trusteer Rapport schijnt zelf ook gaten te hebben waar malware misbruik van maakt.

    Ik laat het nog een weekje op m’n PC om te zien of het nog iets gaat vangen of adviseren. Mijn banken werken er niet mee. Hij is wel meer belastend dan MSE. Sommige progamma’s doen er door Trusteer langer over om te laden.

  24. Gedaan; en geen malware gevonden. Nu heeft mijn kennis ook eerst mijn computer geschoond door mijn XP opnieuw te installeren en te updaten, en vandaar uit heeft hij 7 geïnstalleerd, kort geleden, dus er is nog niet veel tijd geweest om malware erop te krijgen.

  25. @Trijntje: Dat malwareding heeft als voordeel dat ie niets doet als je hem niet start. Zelf laat ik hem eens per maand zijn korte 10 minuten rondje doen. Meestal vind ie een 2de keer weinig, maar als ie wat vind dan start ik een volledige ronde die er een uur over doet. Hij vangt dan vaak nog wat meer. Maar hij gaat in elk gebal niet zeuren om je een betaalde versie aan te smeren en er komt geen rommel mee die je niet wilt. Die goede ervaring heb ik al ruim 5 jaar.

    Dat Trusteer heb ik nog wat beter getest. Uiteindelijk heeft ie 2 websites geblokkeerd, die hoe dan ook niet werkten. Het waren lege websites die bezocht werden via een snelheidstest van een Amerikaanse universiteit. In elk gaval geeft het aan dat Trusteer actief controleert. Verder merk ik vooral dat het surfen een stuk trager gaat, vooral via Internet Explorer.

    Je kan dat Trusteer ook goed instellen. Zo laat ik hem niet alles terugmelden, wat standaard aan staat en je niets aan hebt. Hij stuurt nu alleen echte problemen terug. HHet terugsturen kan niet volledig worden uitgezet. Ook staat bij mij het verifieren van bankkaarten uit. Dat gaat vooral om (Amerikaanse) creditcards. Ik gebruik geen creditcards en mijn banken werken niet aan Trusteer mee, dus aan deze functie heb ik niets. Misschien ga ik er later nog verder in een blogbericht op in als ik er nog wat meer ervaring mee op heb gedaan.

  26. Ik werk met Google Chrome, en mijn pc werkt snel genoeg, ook met Trusteer; ik krijg er automatisch eens per week een rapport van, en dan geeft hij voornamelijk aan dat hij iets gedaan heeft met de wachtwoorden die ik typ.
    Aan de instellingen heb ik niets gedaan, daarvoor heb ik er te weinig verstand van.
    Van AVG werd mijn pc op den duur wel traag was mijn indruk.
    En ervaringen van langer geleden met Norton en met McAfee waren niet erg goed.

  27. Waarom ik Apple gebruik heb ik al eens opgeschreven. Een bijkomend voordeel leek te zijn de grotere veiligheid. Nu kreeg ik echter een heuse brief van mijn aanbieder DeutscheTelekom. Men had mijn adres gebruikt om mails te versturen. Inderdaad, dat had ik ook gemerkt. Men beval aan de computer door een anti malware ding te laten bekijken. Ik heb Kaspersky Internet Security genomen, maar dat ontdekte niets kwaads. Ook moest ik mijn paswoorden veranderen. Voor Telekom zelf is me dat nog niet gelukt. Voor het mail-programma is het makkelijk genoeg, maar het moet tegelijk ook in de server, en dat kan ik niet. Als je dat fout doet ben je voorgoed van de wereld afgesneden. In het schrijven staat uiteraard geen telefoonnummer. Don’t call us, we don’t call you either.

  28. “Eigenslijk staat daarin dat Ubuntu of vergelijkbaar niet acceptabel is …..”
    Waar lees je dat ??
    Ik herinner me het geval Diginotar. De volgende morgen zette ik mijn computer aan, en hij vertelde me ( in het Nederlands ) dat Diginotar’s SSL certificaat verwijderd was. Dat betekende dat welke browser ik ook gebruikte, met Diginotar certificaten beveiligde https verbindingen niet meer gingen werken.
    Er heeft nog nooit een bank of internetwinkel geklaagd dat Ubuntu niet acceptabel zou zijn. Vroeger was er nog weleens een website die meende dat alles behalve Internet Explorer een veilige browser was, maar die hoor je niet meer.

    wat is trouwens “vergelijkbaar met Ubuntu”. Elk systeem met een centrale repository ? Elk systeem dat afgeleid is van Debian ? Linux distro’s zonder betaalde support ? Of juist met ?

  29. @Knutselsmurf: Het gaat om Linux-achtigen (waarbij ik vermoed die zonder betaalde support, maar op dat punt heb ik nog niets gelezen) waarbij de eindgebruiker zelf voor alles verantwoordelijk is en de de bank je het erg moeilijk kan maken met de nieuwe regels. Een discussie hierover is te volgen op Iusmensis.

    Overigens is het absoluut geen uitgemaakte zaak, maar dat geldt ook voor XP waarvan de rechter kan vinden dat de beveiliging wel voldoende in orde is. Het is wat dat betreft wachten op rechtszaken over de nieuwe bankregels, die gaan er vast komen. In elk geval geeft het mij nu geen zekerheid of ik met een overstap van XP naar bijvoorbeeld Ubuntu van de regen in de drup raak.

  30. Ik zie geen AVG bij Linx staan, kijk ik er overheen ?

  31. @Dhyan: MSE staat in m’n lijst. AVG, Norman en nog een setje anderen vond ik tegenvallen. McAfee overigens het ergste. Norton en Kaspersky zijn wel goed, maar kosten veel meer. Met MSE krijg je geen enkele vorm van reclame mee. In onderzoeken wordt MSE vaak niet meegenomen omdat je hem alleen kan installeren op een legale windowsversie en hij niet te koop is. MSE is ook zeker niet de beste, maar wel degene die de minste problemen geeft op PC’s met weinig werkgeheugen.

    Ik heb bij een aantal PC’s AVG vervangen door MSE, omdat AVG problemen gaf. Vervolgens haalde MSE er virussen uit die AVG had laten zitten. Overigens is dat al weer wat jaren terug, ik zit niet constant AV’s te testen en te vergelijken.

  32. Ja MSE heb ik wel gezien, maar Trijntje had het over AVG waarvan jij zei dat je het al meer dan vier jaar gebruikte en onder Linx had staan. Ik heb twee computers een draait er met Windows 8.1 en McAfee beveiliging en een met XP alleen met MSE maar die wordt met het verdwijnen van XP updates ook niet meer bijgewerkt. Dus ik zoek iets anders dat gewoon blijft beveiligen. Ik draai op dit moment je Malwarebytes :o).

  33. @Dhyan: Trijntje had het over MSE en AVG. Mijn reactie daarop was wat verwarrend en heb ik aangepast.

    Toen ik toch in het beheer bezig was heb ik ook je laatste zin weggehaald. Neem aan dat je dat wilde.

    MSE blijft gewoon werken t/m 8 april en daarna niet meer voor XP, maar wel voor 7 en 8? Hoe dat gaat weet ik niet. In het algemeen heb ik erg weinig last van virussen. Net als vroeger zou ik best zonder kunnen, maar dan zal ik die Malwarebytes vaker starten omdat malware meer een probleem is. Als ik dan nog XP heb, dan zal ik nog eens kijken hoe de andere antivirusscanners met XP omgaan. Misschien volgen die wel het voorbeeld van Microsoft en stoppen ook zij met XP.

  34. Is prima hoor. Ik kwam er trouwens later zelf ook achter dat dat meer dan vier jaar gebruik ook zou kunnen slaan op MSE. Bedankt Ximaar voor alle moeite.

  35. Ik heb nu MSE voor 7, en ik ga ervan uit dat die gewoon blijft werken.

  36. Ik meen zelf wel te kunnen beoordelen of ik als klant van de bank verwijtbaar roekeloos ben geweest bij het elektronisch bankieren.
    Er zijn klanten die nog Windows 98 gebruiken. Die moeten zich met de nieuwe regels ernstig zorgen gaan maken. Dat OS is niet veilig.
    Wat er gebeurt bij fraude met internetbankieren, is dat de hackers de communicatie tussen de PC en de bank onderscheppen. Die communicatie is versleuteld, maar door zich d.m.v. een virus in de PC zelf te nestelen, kunnen ze het toch. Ze veranderen het bedrag en de begunstigde, en als de nietsvermoedende thuisbankier de transactie bevestigt, hebben ze hem te pakken. De ING-bank verstuurt een tan-code via een SMS, dus dat is al een stuk lastiger, want dan moeten ze ook zijn telefoon onder controle krijgen.

    Het is nog steeds zo, dat bij fraude de bank moet aantonen dat de klant roekeloos nalatig is geweest. Als er in de logs van de bank “Windows 98, IE6” staat, dan kan de bank dat eenvoudig. Als er “Ubuntu Chromium/32.0.1700.102” staat, wordt het voor een bank verdomd lastig om die nalatigheid aan te tonen zonder een leger aan juristen in te schakelen.

    Wel of niet een virusscanner hebben zegt helemaal niets. Geen enkele virusscanner is waterdicht, 80 % van de bekende virussen vangen is al heel wat. Zero-day exploits vangt geen enkele scanner.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: