Feb-15: Verweij genaaid door de Leeuw

En dan heb ik het natuurlijk over Koen en Paultje. Koen deed vandaag mee aan de 1500 meter schaatsen in Sochi en verloor met 0,003 seconde (is 4cm op de finish). Kan gebeuren, maar als je het Joey Mantia vraagt dan ga je er vast anders over denken. Helaas vroegen mannen van de NOS helemaal niets aan Mantia; “Wie is die man en waarom zou je hem iets vragen?” Nou dat was de Amerikaan die tegen Verweij schaatste in het laatste duel.

Mantia had een belabberde tijd en werd 22ste. Dat is opvallend slecht als je bedenkt dat ie tijdens de wereldbekerwedstrijd 1500 meter in december te Berlijn op de bovenste plek van het podium stond met onder hem Brodka die deze keer het goud pakte. Gelukkig was er een amateur-journaliste die wel even met Mantia babbelde. Ze wil anoniem blijven en daarom noem ik haar maar even mevrouw van Buren.

Mantia kent Paul de Leeuw niet, maar hij wist als tegenstander wel alles van de omstandigheden net na de start: “Toen werd de ventilatie uitgeschakeld. Dat hoor je niet, maar voel je wel. Iedereen denkt dat je op hooglandbanen beter schaatst, maar in werkelijkheid gaat het er om wie de grootste ventilator heeft. Zo’n baan in een hal moet geventileerd worden en daarvoor wordt er frisse lucht naar binnen geblazen. Dat doe je natuurlijk op een handige manier met de rijrichting van de schaatsers mee. Anders krijg je nooit records, laat staan volle zalen.”

In Scohi staat gewoon een krachtigere machine voor de luchtcirculatie dan in Vancouver. Schaatsers zijn dat gewend alleen ging ie in de laatste rit uit en dat valt vies tegen. Mantia kostte het 3,000 seconde meer dan in Berlijn: “Normaal blijf ik Brian Hansen ruim voor en nu was het dus andersom. Dat Verwij naast mij de tijd van Brodka evenaarde is ongelooflijk.”

Dus toog de journaliste naar de verantwoordelijke voor de luchtverversing. Zijn verhaal was duidelijk: “Dat doen we steeds bij de laatste rit om zo energie te sparen. U doet thuis toch ook de verwarming een standje lager ruim voordat u naar bed gaat? Alleen bij deze wedstrijd dacht ik er op tijd aan en bij de andere afstanden was ik steeds te laat.” Volgens hem had het echt totaal helemaal niets te maken met Kleintje Pils die YMCA in de dweilpauze speelde.

Kleintje Pils verontschuldigde zich en vonden dat ze het moesten doen van Paul de Leeuw. Ze waren voor het blok gezet en konden niet anders.

Kortom kamervragen lijken mij wel het minste, zodat de Leeuwe een DWDD-verbod krijgt.

Verweij wilde er niet echt op reageren: “Als ik dit had geweten, dan had ik me ingeschreven voor het Skeleton-Quartet.”

Advertentie

Geplaatst op 2014-02-15, in Milieumatig, Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Broodje aap toch, hij was gewoon helemaal op…

 2. De verstverwijderde schaatser van het startpistool starter hoort het startschot later. Neem even aan een geluidssnelheid van 330 m/sec (afhankelijk van temp, luchtvochtigheid, druk) en dat de afstand van de verstverwijderde schaatser tot de starter vier meter meer is, heeft de binnenstarter een voordeel 0,01212 seconde
  Wat is dan in feite de waarde van éénduizendste seconde bij de eindmeting? Of wordt dit nadeel voor de buitenste starter gecompenseerd voor de eindtijd?

 3. @King Billy: Ik vermoed dat er niet goed voor wordt gecompenseerd. Dat is een van de verklaringen voor het feit dat startenden in de buitenbaan net iets beter presteren. Bij de 500 meter doen ze 2 wedstrijden, waarbij de ene keer in de binnenbaan en de andere keer in de buitenbaan wordt gestart. Dat heft deze fout op. Inmiddels gaat het bij de 1000 en 1500 ook om duizendsten en zouden die ook 2 wedstrijden moeten rijden.

  Inmiddels een proefschrift uit 2013 gevonden dat o.m. hier over gaat en derhalve pleit voor het 2x rijden van de 1000 meter. Daar staan de schaatsers 16 meter bij de start uit elkaar.

  Bij geluidnieuws staat ook iets over de 1000 meter. Daar staat dat er met luidsprekers zou worden geëxperimenteerd.

  Bij de 1500meter staan de schaatsers ook schuin achter elkaar en de enige afstand tussen beide die ik kan vinden is eveneens 16 meter. Met een geluidssnelheid van 340m/s (is bij 17 graden celsius) komt het er op neer dat de startende in de binnenbaan het schot 0,047 seconde later te horen krijgt. Ik twijfel aan die 16 meter, die ook wel eens de helft, 8 meter kan zijn. Maar dan nog is het verschil 0,024 seconde in het nadeel van de binnenbaan. Dat verschil is op te heffen met luidsprekers, maar die zie ik nergens. Twee luidsprekers geeft een vervelende echo en dus zou er 1 tussen beide schaatsers moeten hangen:

  waarbij de afstand A gelijk is aan B en het pistool mag dan zelf geen geluid geven. Ook dat is erg irritant voor de starter, die dan zijn eigen schot later hoort.

  Wel hoor ik bij de start een soort doppler-effect. Het is dus niet uitgesloten dat er iets wordt gedaan om het nadeel van de binnenbaanstartende te beperken.

  @Sjoerd: Dat van die ventilatie heb ik niet verzonen. Voor de spelen werd daar over gespeculeerd.

  Er is nog een ander nadeel voor de laatste starters. Mensen die eerder starten hebben een klein windvoordeel van schaatsers die inrijden. Zij zorgen voor een lichte luchtstroming. Bij het laatste duel wordt er niet meer ingereden. Dit effect is minimaal, maar aangezien het tijdverschil dat ook is zou je denken dat Tuitert, Groothuis en Blokhuijsen tijdens de rit van Verweij flink hadden moeten uitrijden.

 4. Leuk broodje Aap :-) Puur ruk die duizendste, maar 4 cm is goed te zien

 5. Leuk blogje, maar ik ben even helemaal op die zeurpieten van sporters afgeknapt. 4 cm is 4 cm en een wedstrijd is een wedstrijd. Dan had hij maar iets sneller moeten gaan. Leg je neer bij je verlies en wees blij met de tweede plaats. je weet van te voren dat er maar één kan winnen en waarom zou jij dat zijn zo zou ik aan dit mannetje willen vragen. Dit heeft niets met topsport te maken maar wel met zeuren op een heel hoog niveau.
  Toch ga ik vanmiddag wel weer naar de meisjes kijken.

 6. @Hanscke: De fout zit in de ISU of andere IOC die nog maar enkele jaren bedacht hebben dat 1000sten gaan meetellen terwijl de waarneming van het startschot een grotere afwijking oplevert. In het verleden zouden beide goud hebben gekregen. Wat natuurlijk ook tegen was gevallen als je denkt te winnen. Verweij zelf vind ook dat ie gewoon harder had moeten schaatsen, die is het met je eens. De zeurpieten zitten vooral langs de kant zoals ik. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: