Feb-23: Phlog!

Voor de mensen die naast dit blog weinig over het internet struinen; tegenwoordig houden een aantal medebloggers zich bezig met wat zij ‘Ploggen’ noemen. Een ‘Plog’ staat voor een ‘Photoblog’. Als beelddenker moet zo’n beeldverhaal me wel aanspreken. Toch doet het me dat niet, omdat het vooral huis-tuin-kind-en-katplaatjes zijn.

Wel stoort me het woord ‘Plog’. Ik heb al eens geschreven over de Th in Dorp. Zo’n 40 jaar terug was ik een koude zaterdagochtend broodventer. Op 1 van de naambordjes stond ‘Th. de Vries’. Ik vond dat raar. Waarom 2 letters, waarom niet gewoon T. de Vries? Met het blogje over Thorp gaf ik eigenlijk al het antwoord. ‘Th’ is een andere klank dan ‘T’ en had voorheen een eigen letter. Het klankverschil tussen ‘Theodorus’ en ‘Teodorus’ is in het Nederlands niet meer waar te nemen. Ook niet tussen ‘Theater’ en ‘Teater’. In het Engels hoor je wel het verschil tussen ‘Theatre’ en ‘Teatre’. Menige VMBO’er struikelt al over de uitspraak van ‘Three’ en ‘Thirteen’.

Met de ‘Ph’ is dat niet anders. Ook dat was vroeger een zelfstandige letter. ‘Ph de Vries’ kan je eveneens op naambordjes treffen en staat voor ‘Philip de Vries’. De uitspraak is in bij deze lettercombinatie wel duidelijk anders. We zeggen niet ‘Pilip’, maar ‘Filip’. Net zoals Engelstaligen ‘Photo’ niet uitspreken als ‘Poto’ maar ‘Foto’. In Nederland is dat laatste aangepast. De Britten zijn hier redelijk laat mee en gaan dat over ongeveer 43 jaar doen.

Tot die tijd is het geen ‘Plog’ op ‘Flog’, maar ‘Phlog‘ als je vindt dat je onnodig Engelse termen wilt gebruik om interessant te doen, of ‘Flog’ als je vindt dat er niets mis is met ‘Fotolog’ in het Nederlands.

Advertentie

Geplaatst op 2014-02-23, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Ja, ach een hype, ik doe er niet aan en zo ja dan noem ik het niet zo. Bedankt voor je uitleg over Th want dat heb ik nooit begrepen.

 2. @Margo: Eigenlijk bestaat er ook nog een Ch die de functie van een K heeft. Denk aan Charles en Karel. Alleen spreken we Charles niet uit als Karel maar als Sjarls en dan voegt het weinig toe aan het bovenstaande verhaal.

 3. Je hebt helemaal gelijk. Al ben je wel ergens een T vergeten :-)

 4. @Staartje: Klopt, ik wist dat ik er nog een over had maar was dat inmiddels alweer vergeten.

 5. Ach, het hoeft maar een naam te hebben. Te veel woorden zijn al op deze wijze ontstaan en leven nog steeds.

 6. Ik blijf gewoon onregelmatig schrijven.
  Deze week met veel plezier door de binnenstad van Alkmaar gelopen.
  Wellicht dat daar ook nog een blogje over komt?

  Vrolijke vakantiegroet,

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: