Feb-24: Nederland viel tegen

De Olympische winterspelen in Sochi zijn achter de rug, dus kan er een belans worden opgemaakt. Of eigenlijk in mijn geval nog niet helemaal omdat ik de documentaire serie ‘De bergen achter Sochi van Jelle BC nog maar deels heb bekeken. Wat ik zag kan ik zeker aanraden. Mooi in beeld gebracht, aparte verhalen en duidelijk anders dan het Rusland dat we op de spelen zagen.

Qua aanslagen was er gelukkig niets aan de hand. Ik verdenk zelfs het organiserend komiteeski dat zij vooraf ook wat aanslagen hebben georganiseerd, om zo aan te tonen dat ze adequaat optreden. En om de aandacht van andere zaken af te leiden, zoals hun homowet, waar het Westen zo over te hoop liep.

Natuurlijk zeurt het nog wat na over de kosten en de corruptie. Rusland, de Ukraïne, Kazachstan en nog wat voormalige Sovjet-Republieken zijn al decennialang corrupt, dan moet je er niet vreemd van op kijken als er bij de spelen ook sprake van corrupte is. Het zou juist te denken geven als het niet zo was.

Van de hoge kosten is trouwens al een deel vergoed door Audi. Zij kregen bij de opening en de sluiting een prachtige reclame toegespeelt:

oooo-pening

oooo-sluiting

oooo-di

(Natuurlijk zegt Audi dat dit een hoax is, bij corruptie ga je niet vertellen dat je de rechter ringopener hebt omgekocht.)

En met de sport verliep het prima. Onbegrijpelijk dat er niet een stel Nederlandse schaatsers tegen de dopinglamop zijn geschaatst, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat zij geen doping hebben gebruikt. Toch viel Nederland me tegen. Vergelijk het maar eens met Noorwegen, waar we doorgaans goed mee te vergelijken zijn op het gebied van leefomstandigheden.

Noorwegen haalde 11x Goud, 5x Zilver en 10x Brons. En dat met maar 5,02 miljoen inwoners. Reken je het om naar Nederland met 16,77 miljoen inwoners, dan hadden wij gewoon 37x Goud, 17x Zilver en 33x Brons moeten halen en daar kwam Nederland met 8x Goud,7x Zilver en 9x Brons bij lange na niet aan.

Advertentie

Geplaatst op 2014-02-24, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Inderdaad je moet alles in perspectief zien.

 2. Whahahahaha zwartkieker!

 3. Nix mis met die vier ringen…

 4. Het is maar hoe je het bekijkt, per deelnemer heeft Nederland misschien wel beter gepresteerd dan Noorwegen.
  Of per discipline.
  Maakt allemaal niet uit, ze hebben hun best gedaan en heel veel mensen hebben er van genoten.

 5. Indeed SPIEGEL ONLINE provides medal tables sorted by population, by GNP, by per capita GNP, by number of team members, by territorial area as well as by sex and sport.

 6. @Mythoman Charlie: Je was even in de wachtkamer gezet omdat er meer dan 6 linken in je reacte staan.

  In 2008 heb ik voor het laatst een lijst gemaakt per inwonertal, https://ximaar.wordpress.com/2012/08/14/aug-14-grenada-grote-winnaar/ Daarvoor deed ik het vaker. Mijn idee is dat je met meer inwoners meer kans hebt op medailles, iets dat totaal onderuit gehaald wordt door Indai. Heeft een miljard inwoners en halen vrijwel nooit medailles, zelfs niet met cricket.

 7. @Bytheway: Per team-lid staat Nederland bovenaan als ik de 5de link van Mythoman mag geloven. Ik weet daarbij niet of het gaat om alleen de sporters of de sporters plus begeleiders.

  Natuurlijk heeft NL het goed gedaan, maar er waren al ruim voldoende mensen die dat op RTV, in de kranten en op het internet van de daken schreeuwden. Zoveel dat ik bedacht dat Noorwegen het eigenlijk nog veel bonter heeft gemaakt en dat je daar dan weer erg weinig van hoort in het land van TeamNL.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: