Mrt-01: Flutgrafiek

Afgelopen week zag ik de grafiek hier rechts in de regiokrant. Hij is van het CBS en ik twijfel niet aan de correctheid. Maar deze grafiek zegt helemaal niets als je niet weet dat deze politieregio’s sterk in inwonertal verschillen.

Regio Utrecht (die vrijwel de gehele provincie Utrecht beslaat) heeft 1,213 miljoen inwoners, gevolgd door Amsterdam-Amstellaand met 0,903 miljoen, Hollands Midden (Leiden) 0,755, Noord-Holland Noord (Alkmaar) met 0,641, Kennemerland (Haarlem) met 0,552, Flevoland met 0,367, Zaanstreek-Waterland met 0,316 en Gooi- en Vechtstreek (Hilversum) met 0,244 miljoen inwoners.

Ofwel Utrecht is gelijk aan 5 Gooi- en Vechtstreken of 2 Noord-Holland Noorden. In het artikel staat geen letter hierover en dan kan je net zo goed zo’n grafiek weglaten of hooguit een lijstje met getallen plaatsen. En in dat laatste geval zou ik dan nog altijd het inwonertal er bij vermelden.

Hieronder heb ik de grafiek gecorrigeerd naar het aantal inwoners. Dwz het gemiddelde aantal inwoners van deze 8 regio’s is 0,623 miljoen per regio en daar zijn alle blauwe staven naar omgerekend. Boven de staven heb ik nummers gezet. Amsterdam-Amstelland blijf op plek 1, maar Utrecht zakt zo van de 2e naar de 8e en laatste plek.

Overigens bestaan deze politieregio’s niet meer sinds de invoering van de nationale politie.

Advertentie

Geplaatst op 2014-03-01, in Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Reken je rijk zeggen ze dan. Heb je een gigantisch rekenapparaat opgetuigd weten ze niet hoe ze de gegevens moeten interpreteren.

 2. Geheel correct jouw correctie, hoe meer inwoners hoe meer mensen kunnen worden mishandeld. Eigenlijk is de CBS grafiek al een mishandeling van feiten.

 3. @Bytheway: Het is maar de vraag of de grafiek van het CBS is, of dat alleen de data van het CBS is en de krant zelf een grafiekje heeft gemaakt. Daarbij levert het CBS erg veel en ook dit soort grafieken, maar dan het aantal misdaden per 1000 inwoners. Mijn versie met het aantal misdaden per 623.000 leveren ze dan weer niet. :-)

 4. Heel scherp! Terechte correctie voor de cijfers. Hoewel de politie in de regio Utrecht er niet blij mee zou zijn, omdat die voortdurend twitteren over allerlei angstaanjagende inbraken, buitenlanders, vernielingen en wat dies meer zij. Ga zo door!

 5. Heb je de gecorrigeerde grafiek ook even naar de krant gestuurd?

 6. @Viginie: Dat is het niet, dat is een bepaalde vorm van staafstapeling. Beide zijn gewoon staafdiagrammen.

 7. Nog een aanvulling. Bij het CBS kan ik alleen de percentages vinden per nieuwe politiedistricten en voor 2012 zien die er flink anders uit:

  Amsterdam-West 3,8%
  Amsterdam-Noord 3,7%
  Gooi- en Vechtstreek 3,5% (Hilversum)
  Utrecht-Stad 3,1%
  Zaanstreek-Waterland 2,8%
  Flevoland 2,5%
  Alphen/Rijn-Gouda 2,3%
  Kennemerland 2,1% (Haarlem-IJmond)
  Noord-Holland Noord 2,0%
  Amsterdam-Oost 2,0%
  Oost-Utrecht 1,6% (Amersfoort-Rhenen)
  Leiden-Bollenstreek 1,6%
  Amsterdam-Zuid 1,3% (inclussief Amstelveen)
  West-Utrecht 1,0% (Woerden)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: