Mrt-10: Beursvrij

Rond 23 januari struikelde ik en werd mijn val ‘opgevangen’ door een grote plastic kist die zich in m’n borstkas parkeerde. Dat was niet handig en deed vooral zeer als ik me tijdens het slapen op een verkeerde kant draaide. Probleem daarbij was dat 3 van de 4 kanten verkeerd waren. Inmiddels is dat gelukkig achter de rug. Opvallend was trouwens ook dat niet alleen die gekneusde parkeerplek zeer deed, maar een dag of 4 later ook m’n rug. Waarschijnlijk heeft een van de ribben een flinke tik gekregen en de bevestiging van die rib aan de ruggegraad heeft daar ook van meegenoten.

Het mag duidelijk zijn dat ik geen echte lijfblogger ben. Sommige mensen weten dagelijks iets over zichzelf en/of hun lichaam te bloggen. Bij mij moet er al zoiets voorvallen als dit ongeluk wil ik er iets over melden. Maar ja, als ik meld dat ik ongemakken van heb gehad, dan vind ik ook dat ik het moet melden als het weer voor elkaar is. Bij deze dus.

Toch valt er iets meer over te vertellen en dat beterft het verloop. Na dat voorval ben ik op het web gaan zoeken en begreep ik dat gekneusde ribben lang kunnen duren, en dat er vrijwel niets aan te doen is. Ik ben dus niet naar een dokter gegaan. Zo’n 10 dagen later was ik dat wel van plan. Ik kon me redelijk bewegen, alleen ’s ochtends bij het opstaan was het even lastig en ’s nachts bij het slapen, omdat ik nu eenmaal graag op m’n zij of op m’n buik slaap. En die hinder nam na 10 dagen niets af.

Ik begon me af te vragen of er niet meer aan de hand was en belde de dokter om bijvoorbeeld een foto of een echo te laten maken. De assistente gaf aan dat dat nooit werd gedaan en dat ik eerst langs een fysiotherapeut moest. Dat leek me onzin, zo iemand stuurt me echt niet naar het ziekenhuis voor een foto of een echo.

Dus werd het niets en namen de klachten geleidelijk af. Een leuk voorval was de verjaardag van m’n zuster in Utrecht-Extra-Zuid. Op de terugweg zat ik in de ‘sneltram’ (die ik er onder normale omstandigheden moeiteloos uit vouwfiets). Na een paar haltes stapte een groep jonge mensen in, die zeer net gekleed waren. Alle jonge vrouwen in jurk, donkere kousen, op hoge hakken en voorzien van veel plamuurwerk. De mannen hadden een zwart jasje aan met wit overhemd en een strikje. Duidelijk kledij die je niet bij begin-20’ers verwacht.

Ze hadden veel lol en zaten deels naast en tegenover me. Ik vroeg of ze in een koor op moesten treden. Dat had ik fout. Het waren dansstellen en omdat de dames flink in de meerderheid waren vroegen die of ik niet mee wilde dansen. Kijk, dan ben je dus echt wanhopig. Dwz natuurlijk zit ik nog strak in het vel, maar dat is meer aan m’n overgewicht te danken. Dat ik ruim hun vader kon zijn namen ze eveneens op de koop toe, als ik maar rijk was.

En toen kwam voor mij het hoge woord er uit dat ik mijn ribben behoorlijk had gekneusd. Zo’n 3 zinnen later bleek dat zeker de helft een opleiding voor fysiotherapeut aan het volgen was. Ze waren er niet blij mee, dat ik mijn probleem zelf oploste door gewoon naar m’n lichaam te luisteren. Als iedereen er zo over dacht, dan konden zij wel stoppen met hun opleiding.

Toch heb ik naderhand wel de indruk dat ik het goed heb aangepakt en ik binnen een maand van de problemen verlost was. Gewoon rustig aan doen, niet tillen en wel blijven bewegen. Via fysio zal het zeker niet sneller zijn gegaan, maar had het me flink wat gekost in tijd en geld.

Advertentie

Geplaatst op 2014-03-10, in OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Oeps, sterkte…

 2. Zit jij met overgewicht op je fiets? Of drijf je over?

 3. @Margo: Het is maar wat ik overgewicht noem. Op dit moment ben ik 82kg en ik hoor 72 te zijn en het liefst 68 (bij 1,75m). Die lengte doet er overigens bij mannen niet toe, het gaat bij mannen om de omtrek en die is bij mij veel te hoog. Vrouwen verdelen hun overgewicht ni eenmaal beter dan mannen. Tijdens de laatste maanden heb ik nog wel veel gelopen, maar een stuk minder gefietst. Fietsen ging overigens wel, maar het kwam er minder van. Gisteren heb ik 35km gevouwfietst en dat ging prima. Ik heb 90% van de (e-)fietsers ingehaald en de andere 10% haalde mij niet in.

 4. @Irene, Dank, maar het is dus eigenlijk al achter de rug. ;-)

 5. De oorspronkelijke melding van dat ongeluk heb ik gemist. Gelukkig heeft je buik je opgevangen :-) Ik ben er ook weleens in geslaagd om mezelf gekneusde ribben te bezorgen. Het duurt inderdaad lang, en dan opeens is het over. Ik sliep met een kussen naast me, dat me tegenhield als ik probeerde te draaien.
  Ik ben langer, maar veel lichter. Officieel ben ik zelfs ongezond licht. Toch merk je daar weinig van. Het voordeel is, dat je het nooit warm krijgt.

 6. Ik had het je voorspeld. Pijnlijk en langdurig… Maar uiteindelijk gelukkig niet blijvend.

 7. Kost fysiotherapie geld? Ik dacht dat de volksverzekering dat wel betaalde, of is dat alleen in Duitsland?
  Jij hoort 75 kg te zijn volgens mij. Sterke fietsersbenen wegen ook, hoor.

 8. Nou gelukkig is het nu over. Je bent natuurlijk wat aangekomen doordat je veel minder fietste. Het is weer mooi weer nu, dus op de fiets dan maar.
  Ik heb ook eens gekneusde ribben gehad. Tjonge wat een ellende is dat. Je voelt het al bij ademhalen en dat kun je moeilijk laten.
  Groetjes, Th.

 9. @Thérèse: De hik is het ergste, maar die heb ik gelukkig niet gehad in die tijd. Het ademhalen viel bij mij erg mee.

 10. @Emigrant: Vergeet niet dat ik lichte botten heb. :-)

  Verder heb ik ook een maximaal eigen risico en ik verwacht dat ik via die weg alle fysiobehandelingen moet betalen. Nou vond ik fysio in het geheel niet nodig. Meer dan rustig aan doen en toch blijven bewegen is volgens mij het beste medicijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: