Mrt-20: Verkiezingsuitslag Alkmaar

Gisteren waren de gemeenteraadsverkiezingen en natuurlijk zit een ieder te wachten op de uitslag voor de nieuwe gemeente Alkmaar:

Okee, Alkmaar mag pas op 19 november naar de stembus, maar gaat dan kiezen zoals hierboven is aangegeven. De verkiezingsuitslag in andere gemeentes waren erg voorspelbaar; de regeringspartijen PvdA en VVD zijn zwaar afgerekend op hun beleid, de lokale partijen plukken daar de vruchten van net als de SP en D66. Het CDA en GL bleven gelijk, die waren al eerder ingestort. De opkomst viel erg mee, waardoor vooral de schade voor het CDA beperkt bleef.

Als er het komende jaar niets verandert, dan wordt de uitslag zoals hierboven. Links de huidige 3 gemeentes met de zetelverdeling na 2010. (In Alkmaar heeft zich 2 jaar terug een kleine zetelsdans afgespeeld.) Rechts hoe het zit na de fusie, waarbij helemaal rechts rekening gehouden is met de hoe er gisteren is gestemd in de rest van Nederland. Onderaan staat de som van de huidige coalitiepartijen (OPA, VVD, CDA, SP en D66). Deze Stadsregering van Victor de eerste kan probleemloos doormodderen en zal niet afgerekend worden op haar geknoei.

De kleine partijen ‘Het verschil’ in Graft-De Rijp en ‘Schermer Belang’ zullen verdwijnen omdat er te weinig inwoners van het nieuwe totaal op hen zal stemmen. Trots op Nederland (TON) is al een paar jaar terug uit de Alkmaarse gemeenteraad verdwenen en verwacht ik net zo min terug.

Bruisend Alkmaar is een nieuwe partij die zich enkele jaren terug van de OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) heeft afgesplitst. Als deze persoon mee gaat doen met de verkiezingen, dan maakt hij zeker kans op 1 en misschien 2 zetels. Die zullen ten kostte gaan van OPA en LA (Leefbaar Alkmaar). Hij kan zich ook aansluiten bij Leefbaar Alkmaar en als die partij vervolgens een naam bedenkt met senioren er in (Maya Bolten en Bart van Groen hebben er de leeftijd voor), dan kan dat een paar zetels richting die nieuwe partij opleveren.


Inmiddels is de SP in Alkmaar opgeheven en onder een andere naam verder gegaan en zijn er 2 partijen bijgekomen die ook kans maken op zetels.
Zie hier het vervolg met een ‘verbeterde’ uitslag en hier de voorlopige uitslag van 20 november.

Advertentie

Geplaatst op 2014-03-20, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Kees Huart

  Dat is allemaal nog knap verwarrend.
  Ook wij hebben namelijk een OPA
  Ouderen Politiek Actie
  Persoonlijk was ik liever voor jullie OPA gegaan,
  ik draag Alkmaar een warm hard toe.

 2. @Kees: Onze OPA is met een jaar of 14 ouder dan de andere Opa’s. Het is al heel lang een rancuneuze partij die een domme vete uitvecht met de PvdA, waar vooral het verkeer, werkgelegenheid en cultuur de dupe van zijn. Probleem is dat de PvdA hier afgezakt is naar hetzelfde kwalijke ‘niveau’ en dat de andere partijen weinig hebben in te brengen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: