Mrt-22: Pretford

De foto hierboven maakte ik driekwartjaar eerder in Koedijk. Geen idee of het Koedijk gemeente Langedijk was of het veel grotere overblijfsel van Koedijk dat al sinds 1972 is opgeslokt door Alkmaar en officieel als plaatsnaam is opgeheven en thans deel uitmaakt van de Alkmaarse wijk Daalmeer/Koedijk.

Voor het type auto, een Bedford CF kampeerwagen uit 1978 maakt dat weinig uit. Destijds vond ik de woordspeling ‘Pretford’ leuk genoeg om er een foto van te nemen. Ik heb nog even gegoogled maar vond onder de naam Pretford helemaal niets op een manege na.

Eigenlijk was ik die foto alweer vergeten en misschien had hij nooit dit weblog gehaald, ware het niet dat ik een weekje terug een soort broer van hem zag in Oud-Overdie. En dat is zeker in Alkmaar, maar of die auto daar altijd staat denk ik niet. Ik kom er vaker en had hem nog nimmer gezien.

Deze is waarschijnlijk uit 1977, maar staat bij de RDW als 1981. Ook dit is een Bedford CF. Zover ik na kan gaan is dit een speciale ambulance uitvoering. Op de plek van de 2 ronde afdekplaatjes zaten zwaailichten. Ik vind het bord met ‘BBC World’ wel mooi, zeker in combinatie met de letters DX op het kenteken. Rond 1980 heb ik veel naar de BBC Worldservice geluisterd op de Middengolf 648kHz en 1296kHz. ‘BBC World’ is al jaren de naam voor hun TV-zender, maar die is pas sinds 1995 bestaat en in 2008 van naam is veranderd en bestond nog niet in 1981. Deze staat ook als kampeerwagen te boek, maar het lijkt mij meer een bestelbus. Let op dat bij deze het stuur aan de rechterkant zit, bij de schuifdeur. Op de site bedfordgarage.com (die als sticker op het raam staat) kon ik geen extra informatie vinden.

Geplaatst op 2014-03-22, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Bedford daar ben ik wel eens geweest, het was er aangenaam, speciaal maar niet bijzonder. Ik was het haast vergeten maar nu je erover begint en ik nu al dagen binnen zit, beginnen mijn herinneringen eraan paradijselijke vormen aan te nemen. Bedford ligt vlakbij Boston. Er woonden twee neven van mij, zij hadden daar een chinees restaurant. Het was eigenlijk maar 1 neef en zijn vriend, maar wij chinezen praten daar verder liever niet over. Zij wilden mij toen overhalen om bij hen te komen wonen. Ik moet je zeggen, het was er heel wat mooier dan Sint Anna Parochie waar ik destijds woonde maar er waren dingen waar ik maar niet aan wennen kon. Zo hadden mijn neven, en naar later bleek de meeste amerikanen, helemaal geen tijd om even rustig te zitten. Ze liepen langs de ijskast, gooide wat cola door hun strot en hup daar gingen ze weer. Ik werd er zenuwachtig van. Jammer evengoed want Boston vond ik voor een amerikaanse stad, best gezellig, een beetje westers eigenlijk, het westers waar ik inmiddels aan was gaan wennen in Sint Annaparochie. Zo’n grote auto daar moet je wel de ruimte voor hebben wat dat betreft begrijp ik best dat het een amerikaans merk is. Je moet er toch niet aan denken om zo’n ding tussen de hummels in de PC Hoofdstraat te stallen, je komt er gewoon niet tussen. Alkmaar is dan toch nog wel provinciaal rustig.

  2. @XAoi Hu: Er zijn zo’n 30 plaatsen in de wereld met de naam Bedford en uit geen daarvan komen deze auto’s. Het gaat om een Brits automerk dat in Luton werd gemaakt. Luton ligt tussen het Britse Bedford en London en in het graafschap Bedfordshire. In 1986 stopten ze er mee.

    Ik ben wel in de buurt geweest van het Briste Bedford, maar heb die stad nooit gezien. Bosten (USA-MA) ken ik alleen van de TV-serie Cheers. Lijkt mij wel een aardige stad. Het ligt in ‘New England’ en daar zijn enorm veel plaatsen vernoemd naar Britse plaatsen, zoals Worchester, Plymouth, Middlesborough, Marlborough, Sudbury en Beverly. Boston bestaat ook in GB, maar die is minder bekend en veel kleiner.

  3. De laatste zal wel ingevoerd zijn en daarom een verkeerd bouwjaar hebben.

  4. Ze verkeren wel in een ietwat treurige staat zo te zien. Vooral die Pretford zit onder de roestplekken. Zouden de kokerbalken al doorgerot zijn?

  5. @Verbaljam: Dat mag de pret niet drukken. ;-)

  6. De naam pretford vind ik erg leuk gevonden. Dit zal mij altijd bijblijven en zo heb ik op reis weer wat te doen, kijken of ik ooit ook zo’n auto kan spotten of een broertje die er op lijkt

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: