Apr-05: XPocalypse

Als ik Webwereld (een computersite) mag geloven, dan krijgen we over 3 dagen wereldwijd een grotere ramp over ons heen dan de millennium-crisis en de Maya-kalender bij elkaar. Een half jaar lang produceren ze in hun rubriek XPocalypse verhalen die ons angst moeten aanjagen over het beëindigen van de beveiligingsupdates voor Windows XP. Onder dergelijke stukjes steevast dezelfde commentaren; een groep grijpt het aan om mensen richting Linux te praten en een andere groep vind dat Microsoft hun Windows XP na 12 jaar lang genoeg in de lucht heeft gehouden.

Die laatsten gaan er maar even vanuit dat mensen meteen in 2002 XP hebben aangeschaft en dat is zeker niet zo. Na XP kwam Vista en die had dramatische recenties. Veel Windows98se-gebruikers gingen pas heel laat over naar XP tot in 2008 aan toe. Die hebben XP dus maar een jaar of 6 op hun computer of netbook staan. Dergelijke trageriken betreft vooral kleingebruikers die niet veel met een PC hebben. Ze mailen wat en youtuben een beetje en na Hyves zitten ze nu vooral of Facebook.

De voorhoede, die veel gamet of de yup wil uithangen, schakelt veel sneller naar iets nieuws over. Vergelijk hen met mensen die regelmatig hun geld in een dure nieuwe auto’s stoppen en de trageriken die rond blijven rijden in een lelijke eend. Die lelijke eend is nog wel voorzien van hoofdsteunen en veiligheidsgordels, maar Citroën heeft geen zin meer om updates uit te brengen in de vorm van bijvoorbeeld stuurbekrachtiging of ABS. (Verbeterd remsysteem)

Andere automobilisten bemoeien zich daar niet mee, zoveel lelijke eenden rijden er niet meer rond. Bij XP is dat wel anders. Op de data-snelwegen die het Internet heet zit wereldwijd nog 17% met XP te werken en na Windows 7 is dat de 2de groep. In Nederland zit nog circa 8% met XP, wat minder is dan Duitsland waar 10,5% nog altijd XP gebruikt. In de USA is het XP-gebruik de laatste maand sterk gestegen naar 13,3%. Topscorer is China. Daar is XP de grootste met 46%. Onlangs besteedde het NOS Journaal daar aandacht aan.

Die getallen komen van Statcounter, die voor erg veel websites het dataverkeer meet en nagaat uit welk land bezoekers komen en o.m. welk besturingssysteem die bezoekers gebruiken. Het is dus niet zo dat er mensen langs huizen lopen en zo het aantal XP-computers hebben geteld. XP wordt ook door veel bedrijven voor andere doeleinden gebruikt, maar vaak komen die niet op het internet en deze worden dus niet door Statcounter waargenomen. Denk dus aan de lelijke eend die als cross-auto flink wordt gebruikt maar niet het boerenerf af gaat.

Nederland valt wereldwijd dus erg mee en als er een risico is, dan moeten we juist naar landen als China kijken. Het is niet alleen zo dat zij veel XP gebruiken, maar ook dat er veel illegale XP-versies bij zitten die al jaren niet meer van beveiligingsupdates zijn voorzien. Dus als er al een ramp komt, dan had die in China al lang en breed plaats kunnen vinden. Virus- en Malware-makers hoeven daar echt niet duimendraaiend 8 april voor af te wachten.

In plaats van te kijken waar XP het meest wordt gebruikt kan je ook kijken waar XP het minste voor komt. En die hoofdprijs gaat naar West-Sahara:

Microsoft en Webwereld mogen dit land best een prijs geven, aangezien het al 11 maanden geheel XP-vrij is. Okay, ze gebruikten tot Juli-2013 allemaal Linux en in December-2013 zat iedereen op Windows 8. Na een maand Windows 7 gebruik afgelopen Februari zit weer niemand op het internet, net als tussen Augustus en November. Misschien ook wel niet wat Webwereld en Micro$oft wensen, maar XP gebruiken ze in elk geval niet. Hun lelijke XP eend krijgen ze sinds mei-2013 niet meer aan de praat.

Geplaatst op 2014-04-05, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Wat voor browser id-string wil je hebben ? Ik heb Mozilla, maar ook IE6, pipo 2.0 kan ook. Zeg het maar. ( je kan hem zelf invullen )
  Er is wel degelijk een probleem in China. 50.000 Keer proberen in te loggen en dat steeds vanaf een ander ip-adres, daar kan geen firewall tegenop boxen. De wereld zou echt beter af zijn geweest zonder Microsoft.

 2. @Knutselsmurf: Klopt van de info die je wel of niet via je browser prijsgeeft, maar ruim 99% zit daar niet aan te rommelen.

  Het Chinese probleem is er inderdaad al erg lang en dat gaat na 8 april waarschijnlijk niet veel meer of minder worden. Het zal voor het Internet als geheel dan ook weinig uitmaken of die paar Nederlandse XP-gebruikers overstappen. Maar als je Webwereld mag geloven, dan knallen al die lelijke XP eenden op 8 april op elkaar en kan er niemand meer over de internet snelweg.

 3. Ik draai op de laatste versie van Windows, ook op het werk en voor het werk. Je moet gewoon bij blijven. Een computer heeft ook niet het eeuwige leven. De computer bij mij heeft een gemiddelde levensduur van een jaar of drie maximaal.

 4. @Sjoerd: Dat klinkt niet erg duurzaam. De laptop die ik nu gebruik wordt 8 jaar en voldoet nog prima. Snel, geruisloos, laag verbruik (gemiddeld 17watt) mooi helder beeld (kijk er veel TV op) en nog 2/3de van de harde schijf vrij. Het enige waar ie last van heeft is een gebroken scharnier, maar dat was al na een paar jaar zo en heb ik afdoende verholpen. Zelden wordt een virus gevangen en per jaar verwijder ik hooguit 5 stuks malware.

  Bij anderen kom ik veel meer malware tegen, laatst op Windows 7 nog 90 stuks.

 5. Ik hoor bij de laatste groep die nog Windows XP heeft aangeschaft, inderdaad in 2008, en inderdaad omdat me dat werd aangeraden vanwege de vele klachten over Vista.
  Ik heb in mijn netwerk iemand gevonden die mijn computer heeft geüpgraded naar Windows 7.
  Hij zei wel dat oudere XP computers zo’n upgrade vaak niet aankunnen.

  Ik heb het gedaan om het zekere voor het onzekere te nemen, voor zover er sowieso iets zeker is op dit gebied. En gekozen voor een upgrade omdat ik het zonde vind om een nog goede computer te vervangen als dat niet echt noodzakelijk is.

  Hij draait nu als een zonnetje op Windows 7; het is wel veel werk geweest voor de kennis die het gedaan heeft.

 6. Bij de netbook-rage werden die dingen ook nog doodleuk voorzien van XP. Ik heb het gevoel dat, dit ook niet langer dan 5 jaar geleden is. Microsoft heeft dus nog lekker verdiend aan iets dat toen al ouwe meuk was.

 7. @Verbaljam: Die netboeken zijn/waren behoorlijk zwak qua processor en werkgeheugen. Als je ze al wil upgraden naar Windows 7, dan zullen de kosten voor Windows 7 en de vervangende hardware duurder zijn dan de oorspronkelijke kosten van zo’n ding. Die belanden dus op de schroothoop of blijft men gewoon gebruiken met XP.

 8. @Trijntje: Upgraden gaat niet altijd omdat er te kort werkgeheugen is en/of een te zwakke processor. Je bent beter af met zo’n dubbele processor dan een enkele met hoge kloksnelheid. En juist die laatste zijn veel met XP aangeschaft. Voor Windows 7 mag je nu het volle pond betalen en als er dan al extra hardware moet komen, dan is de aanschaf van een nieuwe goedkope laptop met Windows 8.1 al snel goedkoper. Zelf heb ik onlangs een kennis voorzien van een 2de hands PC met dubbele processor en Windows 7 die maar 125 euro moest kosten. Die kan dus weer een paar jaar vooruit, want Windows 7 wordt over 3 tot 5 jaar wederom zeuren.

 9. Ik heb alleen maar een desktop computer

 10. Ik denk ook dat dit ‘probleem’ net zo groot wordt als de Millennium Bug: piepklein dus. Misschien kunnen bedrijven zich richten op het wereldwijd voedselprobleem waardoor dagelijks 35.000 mensen sterven. Zou Microsoft & co die in leven houden (wat zij – zeker samen! makkelijk zouden kunnen) dan ontstaat er een gigantische potentiële afzetmarkt voor bijvoorbeeld goedkope laptops. Zou je kunnen denken.

 11. Ellendig is het wel. Ik wil niet het risico nemen. ik ben trouwens al gewaarschuwd dat ik bepaalde programma’s niet meer mag draaien onder XP. Wind. 7 kan niet geïnstalleerd worden wegens ruimtegebruik. Mijn deskundige is ziek en ik heb het druk. voorlopig maar geen activiteiten op de thuis pc

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: