Apr-08: Fietswegwijzers – Laan

Ik heb al eerder gelogd over de belabberde fietsbewegwijzering in Alkmaar, maar ook ver daar buiten. Zoiets schijnt totaal geen prioriteit te hebben. ‘Ver daar buiten’ laat ik graag aan anderen over, maar hier in en om Alkmaar doe ik m’n best om het iets te verbeteren. Helaas lijkt dat onbegonnen werk. Ruim 8 jaar terug maakte ik de eerste meldingen en al snel schreef ik een lijvige mail naar de gemeentes Alkmaar en Langedijk over 80 fietswegwijzers die fout staan, kapot zijn of ontbreken.

Meteen mails terug met een dankbetuiging en vervolgens is er tot op heden vrijwel niets gebeurd. Het is alleen erger geworden aangezien nieuwe fietsbewegwijzering meteen maar verkeerd wordt geplaatst. Zie daarvoor hier een stukje uit 2009. Ooit had ik bedacht om de gemeentes Bergen-NH, Heiloo een Heerhugowaard ook na te kijken, maar dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Daar begin ik pas aan als de gemeentes Langedijk of Alkmaar ook maar enige verbetering uitvoeren.

Daarbij zou ik al blij zijn als foute fietswegwijzers worden weggehaald. Denk daarbij aan een wegwijzer op de Bergerbrug waar je de Binnenstad van Alkmaar uitfietst richting Bergen. Rechts staat daar net voor de brug een fietswegwijzer die fietsers richting Schoorl linksaf stuurt. Niet alleen volledig de verkeerde kant op, maar ook nog eens tegen de rijrichting van de Bergerhout-rotonde in. Dit bordje staat nog maar een jaar of 30 fout en is op Google streetview ‘te bewonderen‘.

Net voor de Kerst trof ik een fout, die door een grotere fout was vervangen:

Het betreft de fietswegwijzers op de kruising Laat-Heul-Koorstraat – schuin tegenover ijssalon Laan. Het drukste fietskruispunt van Alkmaar. Hier op streetview is te zien hoe het was t/m september vorig jaar. Tot dan stond alleen de wegwijzer naar Egmond fout. Fietsers richting Egmond werden zo (al jaren) het Heilooër Bos in gestuurd. Ofwel geen vervolgwegwijzer meer richting Egmond te bekennen.

Fietsers vanaf dit punt kunnen veel beter richting west gaan en via de Bergerhoutrotonde en de Westerweg door het Fritz Conijntunneltje. Die wegwijzers staan er ook, maar vind je pas vanaf de Bergerhoutrotonde. Kortom even het bord Egmond een kwart slag draaien en klaar. En na een paar maanden afwezigheid werd deze paal met wegwijzers weer teruggeplaatst en staat de wegwijzer naar Egmond goed.

Klein probleempje is dat alle andere wegwijzers op deze paal nu fout staan. De terugplaatser snapte er dus ook niets van. En erger nog; dit staat nu alweer een maandje of 4 fout. Ik heb het alleen momdeling bij de gemeente gemeld, meer werk maak ik er niet van. Was benieuwd of er anderen waren die deze fout aan de gemeente hebben doorgegeven en tot nu toe is dat helaas niemand.

Een bekend probleem. Mensen die hier wonen kijken niet op wegwijzers. Die weten wel hoe je naar Egmond, Heiloo of Purmerend fietst. Het zijn de touristen die de dupe zijn van dit geknoei. Zelf overkwam me dat afgelopen jaar op de grens Duitsland-Frankrijk, waar een foute wegwijzer er voor zorgde dat ik 8 km later weer op dezelfde plek stond. Ik heb toen een bewoner gevraagd wat de bedoeling was. Waar de wegwijzer duidelijk naar links wees moest ik rechtsaf de brug over. De fietswegwijzer gaf voor mij aan dat het juist niet verstandig was om die brug te nemen. Ik heb netjes aan de bewoner gevraagd of hij de gemeente wilde informeren. En aangezien hij net voor zijn huis een fiets achter op zijn auto bevestigde, had ik de indruk dat hij dat misschien wel zal doen.

Het leuke van deze verdraaide paal tegenover Laan is dat de paal bij de bieb nog gewoon Egmondgangers naar Laan stuurt:

Jawel, als je naar Egmond wilt, dan blijf je maar heen en weer fietsen tussen de Bieb en Laan:

(Kan je steeds een boek lenen en daarna een ijsje kopen.)

Zelf vind ik dat als er autowegwijzers zijn die goed onderhouden worden, zie hier een preventieve TL-wisselaar op de rotonde Koelmalaan-Bestevaarstraat:

dat er dan ook een beetje geld moet zijn voor goede fietswegwijzers (waar niet eens TL-buizen in zitten). Vaak kan je als fietser de auto- of beter algemene wegwijzers gebruiken, maar dat lukt niet op plekken als autowegen waar je met de fiets niet mag komen. Bij deze vraag ik me dan ook af hoe jullie als medefietsers daar tegen aan kijken.

Advertentie

Geplaatst op 2014-04-08, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Als ik jou was kocht ik een hele dikke viltstift en corrigeerde ik ter plekke de borden! :-)
  Wij hebben meestal een fietspadenkaartenboekje bij ons als wij in den vreemde gaan fietsen. Maar we zijn ook eens heel erg fout en dus omgereden wegens een fout bord. Weet niet meer waar.

 2. Is er geen actieve ENFB afdeling in Alkmaar e.o.?

 3. Zo kun je nog wel even heen en weer fietsen. Was er vroeger niet een programma op TV waar ze dit soort blunders op lieten zien…

 4. @Frans L: Die is er zeker. De ENFB heet tegenwoordig gewoon Fietsersbond en ik heb die mails namens de regionale afdeling Alkmaar gestuurd. Zie ook links onder het tegeltje berichten op hun website. Via die weg weet ik ook dat het dus niet wil lukken, omdat het bij gemeentes simpelweg geen prioriteit heeft en de ANWB dit al jaren terug heeft moeten laten vallen.

 5. @Charliie / Mythoman: Hij stuurde een mooie mail en die beantwoord ik deels hier. De ANWB is tegenwoordig alleen uitvoerend geworden, ze doen alleen wat als een gemeente hen een opdracht geeft. De gemeente kan ook naar andere bedrijven stappen die die borden kunnen maken en plaatsen, maar dat gebeurt helaas net zo min.

  Hij schreef ook iets over landkaarten, maar ik vind dat een bord betrouwbaarder moet zijn dan een landkaart die alweer wat jaren oud kan zijn. Als borden niet betrouwbaar zijn dan moet je ze weghalen. Helaas lukt mij dat niet en zelfs draaien lukt me niet. Daar staan ze toch echt te vast voor.

  Eigenlijk is een watervaste zwarte stift nog het beste en dan een hele berg borden aanpassen. Dus het idee van Margo. Je moet dan wel met een ladder op stap en je moet erg veel borden doen. En eigenlijk vind ik dat toch echt de taak van de gemeentes. Daarbij gaat het ook om afgebroken borden en die plak ik er ook niet zomaar aan. Bij de gemeentes heb ik al jaren toezeggingen gedaan om mee te denken als ze eens in hun hoofd halen om de fietswegwijzers bij te werken.

 6. @Sjoerd: Er is weer zo’n programma en dat het Kanniewaarzijn. Probleem is dat het daar weer te klein voor is.

 7. Ik heb 2 reacties van Flip Roodnat a.k.a. Kees Huart, XAoi Hu en Virginie weggehaald. Ze voegden in dit geval weinig toe, maar ik kan er niet tegen als mensen steeds van naam wijzigen. Ik ervaar het nog niet als trollen, maar mocht dat de bedoeling zijn dan zijn er genoeg websites die dat wel leuk vinden.

 8. Ik ben blij met de knooppunten. Ik fiets tegenwoordig regelmatig rond Schiedam en gebruik dan de knooppunten. De fietswegwijzers vertrouw ik niet.

 9. Ik bestudeer kleinschalige landkaarten als een generaal. In Duitsland staan veel minder fietswegwijzers, maar het aantal is groeiende. Een fenomeen hier is dat wegwijzers op het land soms opzettelijk in een andere richting worden gedraaid. Grapje van de dorpsjeugd?

 10. Het is idd een drama, overigens vond ik dat ook van het knooppunten systeem…
  Ik heb van arren moede maar een gps systeem aangeschaft, ververs regelmatig
  de open fiets map kaart en dat bevalt me tot nu toe uitstekend.

  Overigens vind ik de meervoudige persoonlijkheid Flip wel humor hebben en vaak
  ook nog eens leuk schrijven maar dit geheel terzijde ;)

  grtn

 11. @Staartje: Die knooppunten is een goed systeem, ook in de regio rond Alkmaar. Het verschilt erg per gebied. Hier zijn de overzichtsborden behoorlijk goed en kan je zonder landkaart op stap. Ze hebben ook een prima meldpunt voor foute bordjes. Binnen een week zijn die verholpen. Maar het blijft een touristisch omfietssysteem en het verwijst niet naar woonplaatsen. Een echte vervanger voor de rood op witte fietswegwijzers is het niet.

 12. @Emigrant: Duitsland verschilt erg. Niedersachsen is behoorlijk goed, maar ook in andere bundeslanden verbert het met het jaar. In RP heb ik wel eens iemand hierover gesproken en die zei dat de bordjes soms moedwillig kapot worden gemaakt. Ze staan veel lager als in NL, waardoor je niet zo omhoog hoeft te kijken. Nadeel is dat je er dan ook beter bij kan om ze stuk te maken. Groot voordeel is de hectometer aanduiding tot in het centrum. De bordjes in NL geven alleen kilometers aan tot aan de volgende gemeentegrens. Binnen een gemeente is er geen afstandsaanduiding.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: