Apr-23: Afkortingen

Vandaag heb ik AFKO rechtsboven aan het menu toegevoegd. Daar is een lijst te vinden met Topografische Afkortingen en er staat m’n oude Afkortingen Lijst uit 2009.

Op dit blog heb ik wel eens eerder gemeld dat ik afkortingen bijhield/bijhoud. Dat was een uit de hand gelopen hobby die rond 1988 bij een van m’n werkgevers is begonnen. In dat bedrijf hingen gesprekken van afkortingen aan elkaar. Vaak Engelstalig. Alles moest Asap (‘Eesep’ As Soon As Possible) gebeuren en men maakte zich vooral druk om de RoI (Return On Investment) van projecten. Zelf programmeerde ik er PLC’s (Programmable Logic Controllers). Al snel kreeg ik in de gaten dat sommige (behoorlijk wat) collega’s geen idee hadden wat de exacte betekenis van een afkorting was. Was Scada niet gewoon MMI?

In die tijd sjouwde ik al wekelijks een portable PC mee naar huis en daarin begon ik een lijstje met afkortingen bij te houden. Enkele jaren later kwam ie op de bedrijfsserver te staan en vonden collega’s hem erg handig. Rond 1997 vonden vele van hen dat ik de lijst op het Internet moest zetten. Alleen had ik thuis toen nog geen Internet. Rond 2000 begon ik daarmee en het duurde niet lang of ik zette de lijst (die toen ruim 25.000 afkortingen betrof) bij Myweb via een inbelverbinding op het internet.

Zo’n 9 jaar later eindigde dat bij FreeOnLine (FOL). Hadden ze daar net een paar jaar eerder goedkoop en snel ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line) met 1GB (GibaByte) webruimte verruimd en boden ze daar onbeperktdataverkeer op, en vervolgens maakte de verse eigenaresse er een potje van en ging het deels falliet. Op dat moment was de lijst gegroeid naar 34.000 afkortingen en dat trok zo’n 15.000 unieke bezoekers per maand. Veel scholieren en/of werknemers, aangezien de drukte vooral tijdens kantooruren was. Ik vond het ook wel wat dat de website van de Journalisten vakbond een prominente link naar mijn afkortingen had geplaatst.

Rond 2003 maakte ik in Delphi een soort browser voor m’n lijst met een filterfunctie die je ook in Excel kunt vinden. Alleen werkt de mijne zonder cellen, waardoor er beter te filteren valt. Een klein programma, maar niemand dorst dat te downloaden. Hij werkt onder Windows95 t/m XP (eXPerience), maar ik heb hem nog nooit getest binnen Windows 7 of 8. Dat ga ik wel meemaken met een nieuwe PC. Ik steek er in elk geval geen tijd meer in.

Dat ga ik nog wel doen met de lijst die ik nu maar als 1 geheel in een PDF (Portable Document Format van Adobe (is geen afkorting)) heb gekwakt, omdat WordPress.com geen TXT-bestanden (Text) toelaat. Over een tijdje hijs ik het in WordPress.com pagina’s, zoals ik al heb gedaan met de Topografische Afkortingen. Eigenlijk was dat de reden dat ik er weer aan begon. Ik had een lijst gemaakt met de door mij bezochte Jumelerende woonplaatsen, die ik voorzien heb van landen- en regio-codes. Dan is het wel zo handig als bezoekers die codes begrijpen. Ook die lijst zal ik de komende maanden nog wat uitbreiden.

Toen ik met die Topografische Afkortingen in de weer was heb ik regelmatig Wikipedia in diverse talen geraadpleegd en viel me op dat mijn eigen afkortingelijst veel meer afkortingen bevat. Afkortingen.nl laat het net als vroeger nog altijd flink afweten. Dus dan maar weer mijn complete lijst terugzetten en als het zo uitkomt bijwerken.

Ik ga daar niet teveel tijd in stoppen. Dwz (Dat wil Zeggen) ik kan er dagwerk van maken en daar heb ik geen zin in. Wel zal ik net als voorheen alles zoveel mogelijk bij de bron nazoeken en dat neemt tijd. Die tijd stop ik er hoe dan ook in, of ik deze lijst nu wel of niet op het internet plaats. Zo zocht ik me een paar maanden terug een slag in de rondte naar ‘bps’, een afkorting die de bank gebruikt om de beheerskosten van aandelen te bepalen. Op de website van de bank staat nergens wat een bps is en wat je er mee moet. De bankadviseur kon deze bankencode net zo min uitleggen. Uiteindelijk begreep ik dat het om basis points gaat en dat 1 bps gelijk is aan 0,01 %. Ofwel 170 bps hadden ze gewoon op de website kunnnen vervangen door 1,7%. Andere beheerskosten stonden er al boven in procenten. Maar ja, waarom zou je het makkelijk maken als het ook moeilijk kan?

Zo hangt ons leven van afkortingen aan elkaar. Medisch is bij mij een keer een gTT afgenomen om na te gaan of mijn hoge GGT op termijn tot suikerziekte kan leiden.

Uit m'n lijst:
gGT      Gamma-GlutamylTransferase; Med./Biol.(lever enzymen, ~> Alat)
GTT      Glucose Tolerance Test; Med.(diabetes onderzoek)
Alat     Alanine AminoTransferase; Med./Biol.(leverenzymen, ~> gGT)
Advertentie

Geplaatst op 2014-04-23, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. Wat een werk zeg… Maar zo heb je wel een unieke lijst.

  2. @Sjoerd: Dat werk valt over een periode van ruim 20 jaar wel mee, gewoon af en toe een beetje. Wat ik nu heb gedaan is knippen en plakken. Als ik de aanpak verander, dan kan zoiets enorm veel tijd vreten. Daar begin ik dus niet aan.

  3. Jeeeetje wat een lijst.. (Zou je er niet © Ximaar o.i.d. bijzetten? Zoveel tijd en aandacht als er inzit..)

    Een soort taal-schimmel is het, dat bovenmatig gebruik van afkortingen… (al kan het handig zijn in …SMSjes …e.d. ;-))

  4. @Jolie: Ik heb nooit in dergelijke rechten vertrouwen gehad en op mijn website stond destijds hetzelfde als hier, dat iedereen het mag lenen. Was ook blij geweest als iemand dat had gedaan en er mee verder was gegaan, maar helaas. Zelf heb ik het natuurlijk ook uit allerlei bronnen overgenomen.

    Wel vond ik een Amerikaanse website die de lijst geïmporteerd heeft zo rond 2003 aan het aantal afkortingen te zien. (zie hier)

    Ook vond ik nog werkende versie van mijn vorige provider in het webacrhief. (zie hier en hier)

    Bij de eerste moet je eerst links op Afkortingen klikken en dan op de letters bovenin waarmee een afkorting begint. Die 2e is nieuwer en werkt nog beter. Daarin functioneert het javascipt dat ik gebruikte om binnen de pagina te zoeken. (Rechter verrekijker) Destijds zat die optie nog niet in browsers, tegenwoordig kan je gewoon Ctrl+F gebruiken.

    Het lukt zelfs om m’n zelfgemaakte afkortingenbrowser te downloaden via archive.org. Zal vast niet op een Apple werken, maar in Windows deed ie het bij mij altijd goed.

  5. Haha. Ik werk bij ‘de spoorwegen’ en daar kunnen we ook wat van afkortingen. Asd is Amsterdam en Rtd is Rotterdam. Bet is Best en At is Acht. Je lacht je rot.

  6. @Cornutus: Die lijst is me bekend, zover ik me kan herinneren is Alkmaar Amr. Alleen wordt je daar buiten de eigen organisatie niet echt mee lastiggevalen. In Duitsland zie je dergelijke afkortingen op seinhuisjes, dat kan ik me hier niet herinneren. Als het publiek er wel mee te maken krijgt, dan wil ik ze graag in m’n lijst plaatsen. Omdat ik weinig met de trein reis zijn het aantal Spoorw. afkortingen beperkt.

    Bij Best moet ik immer aan Fons Jansen denken. De trein naar Eindhoven stopt niet te best. :-)

  7. Ik heb altijd een hekel aan afkortingen gehad en gezien als een poging tot onduidelijkheid en geheimtaal. Vooral als er woorden gemaakt worden van die letters, zoals asap. En vooral als het vanuit Engelse woorden wordt gefabriceerd. Grote flauwekul.

  8. @Margo: Reden te meer om die onzin te doorbreken en gewoon het ‘geheime’ er van openbaar maken.

  9. Mooi he, dat is ook een gevleugelde uitdrukking. Je hebt gelijk, wij vallen het publiek niet lastig met afkortingen. Die officiële lijst heette overigens de LV. Lijst van verkortingen:-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: