Apr-27: K-dag, L-dagen en M-dag

Afgelopen vrijdag merkte ik dat het de nulde Koningsdag was, die dus vooraf ging aan de 1e Koningsdag. Daarmee bedoel ik niet dat de 1e Koningsdag de eerste keer was dat deze dag werd gevierd. We hebben het daarvoor ook nooit over de 122ste Koninginnedag gehad. Nee, je moet het lezen zoals de 1e en de 2e Paasdag. De nulde gaat daaraan vooraf en rond een uur of 13 was het al behoorlijk druk hier in de binnenstad.

Een leuke bijkomstigheid was dat dit op een vrijdag viel; onze lokale touristen kaaskijkdag. Daar valt niet veel aan te zien en dan is zo’n vrijmarkt een welkome aanvulling voor de hordes touristen, waarvan velen uit het Verre Oosten. Die mensen houden van markten en konden hun hart ophalen. Waarschijnlijk denken ze dat het er zo elke dag in Alkmaar aan toe gaat.


Onze nestende Waagkoet in de Mient had daarbij de beste plaats veroverd. Onder de schaduw van De Waag deinden ze (moeder Koet met 2 pullen) mee op het gedreun van house-‘muziek’ op het Waagplein. Het geeft maar weer eens aan dat (water-)vogels echt niet met lawaai te verjagen zijn.

Op die vrijdagmiddag was de stad nog gewoon open voor ‘doorgaand’ fietsverkeer. Een oudere man liet zich door 2 kennissen van de fiets praten. ‘Nee hoor Arie vandaag mag je niet op de Laat fietsen.’ Ik hoorde het gesprek terwijl ik bij Laan voor de deur een ijsje zat te eten. De kennissen liepen later door. De oude man deed ook nog een paar stappen, maar stapte daarna gewoon weer op. Niet vreemd, want rondom zag hij daar mensen fietsen en het mocht dus ook nog.

Hier op de Emmabrug (vernoemd naar de vrouw die Koninginnedag heeft bedacht) krioelde het van de fietsers en de voetgangers en zonder te botsen, te bellen of naar elkaar te schreeuwen:

Prof. Herman Pleij

Eerder trof ik nog een Expresso-busje:

Het is een voormalige VW-kampeerauto uit 1967 in een Amerikaanse uitvoering.

Dat is het voordeel als je er loopt en het nog redelijk rustig is. De volgende dag zou ik hem niet op de foto kunnen nemen vanwege de hordes mensen die hier langs schuifelen. Op de K-dag zelf troffen ze het ook met het weer, maar hield ik het snel voor gezien. Mijn hoofd staat de laatste dagen meer naar molens:

Maar eerst nog even een kleine oproep voor de L-dagen: De Limmer bloemendagen die vandaag zijn begonnen. Ik heb daar al vaker over geblogd en vind het jammer dat dit de laatste keer is. Dwz vorig jaar dachten ze er al mee te stoppen wegens gebrek aan vrijwilligers. Dus of ze dit jaar echt voor het laatst hun langsfietsbare mozaiken tentuinstellen is nog maar de vraag. Waarschijnlijk ga ik zelf op maandag of dinsdagmiddag het parcour fietsen, dan is het er niet zo druk. Hier wat foto’s van voorgaande jaren om in de stemming te komen.

Mijn hoofd staat nu het meeste naar de M-dag, de Molendag die op zaterdag 10 mei wordt gehouden. Onze vrijwilligersorganisatie wil het een en ander rond die dag organiseren omdat het naast een Molendag ook vooral een Fietsdag is. De molens staan in Alkmaar en Schermer vlak op elkaar en dat is prima op de fiets te doen. De huidige (oude) gemeente Alkmaar heeft heeft de hoogste molendichtheid per vierkante kilometer. Als de Schermer volgend jaar wordt ingelijfd, dan gaat die molendichtheid een klein beetje zakken, terwijl het absolute aantal molens flink toe gaat nemen. Graft-De Rijp (waar Lex en Max waren) komt ook bij Alkmaar en laat de windmolendichtheid nog verder zakken, daar staat maar 1 echte windmolen.

Hier de Ambachtsmolen bij de Kippebrug op de grens Oudorp-Schermer:

 

Advertentie

Geplaatst op 2014-04-27, in Alkmaar, Fietsen, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. KLM dag staat voor Koning Lex en Max dag!
  Vrijdagmiddag naar het ziekenhuis op de fiets natuurlijk, denk ga langs het politiebureau en over de Ritsevoort, ja jammer, even vergeten dat er een vrijmarkt ophanden was.
  Koningsdag heb ik lekker aan mij voorbij laten gaan.

 2. Mooie herinneringen aan de mozaïekdagen in Limmen.

 3. Leuk blog en doe mij maar een lekker bakkie uit dat busje!
  Vroeg mij ook al af waar K L M voor stond. Opgehelderd dus!

  BTW knap hoe je dat doet met dat googelen op foto etc.
  En Lienden bleek dus inderdaad de geode oplossing.
  Gr eva

 4. Vooral die laatste molen kan me wel bekoren… Daar zou ik zeker eens gaan kijken als het niet zo’n eind uit de buurt was.

 5. @Bytheway: Vooral op het Ritsevoort was er vrijdagmiddag al geen doorkomen meer aan. Het beste is dan idd om gewoon de Geestersingel te nemen.

 6. @Frans Louter; Ze treffen het vandaag niet met het weer. Dwz het regent niet stuk, maar het is toch fijner met droog en zonnig weer.

 7. @Jeetjemina; Mijn vorige blogje ging over (onnodige) afkortingen. Daar bordeuurde ik dus een beetje op voort. K-dag gebruik ik al 5 jaar omdat ik het woord Koninginnedag te lang vond en er mensen zijn die de K op andere manier uitlegen omdat ze niet van dat gedoe houden. Nu is het wel makkelijk, ik kan K-dag ook gebruiken voor Koningendag of Koningsdag of Koningingsdag en hoef me niet druk te maken over de onlogische vervoegingen. L en M verzon ik er moeiteloos bij. Frans probeerde me al in de war te brengen door de M voor MozaIekdagen te gebruiken. Daar tuin ik natuurlijk niet in.

 8. @Sjoerd: Bij Arcen net over de grens staat in Walbeck de oudste Duitse windmolen. Die is voor jullie een stuk dichterbij en dat bespaart flink wat brandstof.

 9. Ik had gelezen dat de Limmer bloemendagen gestopt waren en dus geen mozaïeken meer zou hebben. Daarom zijn wij op 1e paasdag naar Anna Paulowna gegaan. Zie mijn blog daarover, Jij bent daar wel de aanstichter van geweest want je was altijd zo enthousiast daarover.

 10. @Hanscke: Ik heb nog altijd een kleine leesachterstand bij wat blogs, waaronder de jouwe. Net nog snel even gekeken.

  In Limmen is dit jaar aangekondigd dat het de laatste zou zijn. Vandaag heb ik toevallig het rondje gefietst en er waren nu al veel minder mozaiken. Toch zaten er wel weer aparte tussen en het rondje fietsen heeft ook altijd wel wat. Halverweg was er nog een heuse file omdat 2 busjes met gehandicapten uit de IJmond flink de tijd namen. Daarachter sjokten een auto of 10. Met de vouwfiets was ik er zo voorbij. Eerdaags plaats ik wel een paar foto’s.

  (NB De beloofde foto van het hek heb ik inmiddels geschoten en is toegevoegd.)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: