Mei-03: Firefox 29

Een paar dagen terug hielp ik een oudere neef met het internet. Ik doe dat een paar keer per jaar. Daarbij had ik hem al eerder aangeraden om geen Internet Explorer 8 (IE8) meer te gebruiken, maar Firefox. Die stond er nog vrijwel ongebruikt op. Op zijn oude PC duurt het opstarten van Firefox een seconde of 20 en Internet Explorer staat met 3 seconde in beeld.

Ik vertelde hem dat de laatste versie van Firefox beduidend sneller laadt en er op zijn PC ‘nog maar’ 10 seconde over doet. Daarbij was net het nieuwe lek in IE (versies 6 t/m 11) aangekondigd en hij begreep nu ook wel dat een andere browser veiliger zou zijn. Dus keek ik even naar zijn versie van Firefox en die stond nog op 26. Vervolgens begint FF dan meteen met updaten en kreeg hij versie 29. Dus nog eentje nieuwer als die ik had, omdat juist op die dag 29 uitkwam.

En jawel, het zag er niet meer uit. 29 lijkt veel meer op Chrome en omdat die zoveel afwijkt van IE wilde ik hem die cultuurshock besparen. Hij starte in elk geval wel sneller en omdat het al laat was (ik had eerst zijn PC schoongemaakt: geen virussen, geen malware en maar een paar registerfoutjes) bedacht ik later thuis maar eens te kijken wat Firefox heeft uitgespookt met die versie 29.

Versie 29 installeerde bij mij ook meteen en zag er eveneens niet uit. Al mijn zelftoegevoegde knoppen waren verdwenen. Daar kon ik alleen nog indirect via een nieuw menu-knopje bij. En ik had juist die knoppen toegevoegd om er direct op te kunnen klikken. Aanpassen lukte niet, het bleef zo.

Dus maar op wat fora rondgeneusd en ook daar veel ontevreden mensen, waarvan er eentje een nieuwe extensie vermelde die het oude thema weer herstelt (‘Classic Theme Restorer’). Je hebt dan wel 29, maar het ziet er uit als 28. Mijn knoppen waren weer keurig zichtbaar. En waarom ook niet, naast de adresbalk is een zee aan ongebruikte ruimte.

Vervolgens ben ik nog wat verder gaan prutsen. Ik had al een extensie die de tabbalk weghaalt als er maar 1 tab geopend is. Na een halfjaartje ben ik er achter dat ik toch liever meer geopende vensters heb (dus met de tab onderin mijn Windows taakbalk), dan de tabs in FF. Die kan je namelijk niet naast elkaar openen om iets van het ene venster naar het andere te slepen. Via ‘about:config’ is dat vrijwel allemaal aan te passen. Ook de middelste muisknop, die de links bij mij weer in een nieuw venster opent en niet in een nieuw tabblad.

Er was echter nog iets dat me niet zo aanstaat en dat zijn de werkbalken die hoogte vreten, terwijl ik met mijn breedbeeld juist veel meer ruimte aan de zijkant beschikbaar heb. Dat was nog eenvoudiger op te lossen. De ‘Bladwijzerwerkbalk’ heb ik uitgeschakeld, die veelgebruikte bladwijzers bekijk en beklik in nu via een smalle zijkolom. Met de 2 knopjes boven die kolom kan ik de kolom uit of aan zetten en daarin de bladwijzers (favorieten) of de geschiedenis tonen.

Toch prachtig dat het allemaal aan te passen is. Alleen wel sneu voor de Firefox-ontwerpers, die zo hun best gedaan hebben om het op Chrome te laten lijken. (Schermschot)

(Ik heb overigens ook Chrome en IE8, die gisteren een update kreeg op mijn XP.)

Advertentie

Geplaatst op 2014-05-03, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Ha, een mooie FF-review.. (en natuurlijk: heel tof dat je je neef helpt…. een neef als jij, die hebben veel mensen nodig!) ik heb meteen even mijn FF gestart om te kijken welke versie ik heb ;) Net als je neef ook 26 ;) Ook de mijne vroeg of hij geupdate wilde worden, en na je review heb ik daar toch maar even vanaf gezien: ik heb ook een custom-interface…. En die wil ik graag houden. (En ja, voor de security zal ik ‘m een dezer dagen ook maar upgraden/updaten. En alles weer opnieuw customizen.. Eh… *als* dat kan ;-/)

 2. Ik gebruik Firefox niet zo vaak. Eigenlijk alleen als ik een debugger nodig heb, en zelfs dan nog alleen als het met die van Chrome niet lukt. Ik zie dat ik ook versie 29 heb. Dat resize knopje kon ik gewoon m.b.v. de “customize” optie naar de werkbalk slepen. Wel handig gedaan van die jongens. Dat is dus het nadeel van customizen : als je het niet doet zoals de makers van het programma bedacht hadden, dan kunnen je aanpassingen zomaar overschreven worden door een update. Ik heb dat steeds met WordPress. De officiële manier heeft weer als nadeel dat sommige dingen niet kunnen, of heel ingewikkeld zijn, of de zaak enorm vertragen.

 3. @Knutselsmurf: De resize-knop naar de Bladwijzerwerkbalk slepen had ik aanvankelijk ook gedaan, maar resize dan maar weer eens terug met je muis. Idd dan is die balk en dus het knopje er niet meer en wordt het toch maar F11. ;-) Als ie gewoon naast de asdresbalk staat, dan komt ie wel in beeld om er met de muis op te klikken.

  Achteraf vond ik voor mijn scherm (maar 800 pixels hoog) het permanent weghalen van die Bladwijzerwerkbalk een stuk handiger.

 4. @Jolie: Deze neef heeft ook broers waar ik af en toe kom. Onderling hebben ze op ICT-gebied niet veel aan elkaar.

  Een echte review is het niet, meer een setje toevallige ervaringen die ik van me af wilde tikken bij gebrek aan een beter onderrwerp. Onder versie 29 heb ik nog even een link toegevoegd naar ZDnet.

 5. Tja, sinds mijn upgrade naar Windows 7 heb ik nog niet de moeite genomen om ook Firefox weer te downloaden. Ik werk meestal in Google Chrome, en IE heb ik ook, maar gebruik ik bijna niet.
  Onlangs wel om mijn wachtwoord voor internetbankieren te wijzigen: het lukte me niet om in Chrome het zo te regelen dat ik de pop-up kreeg die daarvoor nodig was, ook niet via een mailconversatie met de bank. Hun info leek ook uit te gaan van een eerdere versie van Chrome dan ik heb.
  Dus toen was ik even blij dat ik twee browsers op mijn pc heb.
  Ik zie op dit moment geen reden om ook Firefox weer op mijn pc te zetten.

 6. Ik gebruik alleen maar Firefox. Het is een beetje wennen, deze minimalistische stijl, maar mijn iconen kunnen gewoon in de taakbalk…

 7. Ik heb Vuurvos 28 voor Mac (29 is er nog niet) en ik gebruik hem alleen voor internetbankieren, omdat men mij gezegd had dat hij veiliger is dan andere browsers.

 8. @Sjoerd: Ik wil de dus wat meer iconen naast mijn adresbalk omdat daar veel ruimte is, maar daar schopt de nieuwe versie ze er uit en zet ze in dat nieuw aanraakmenuutje met grotere knoppen. Ik heb geen aanraakscherm en zit dus niet te wachten op deze extra klik en zoekhandeling. De taakbalk (Bladwijzerwerkbalk) heeft bij mij dus het veld geruimd. Bij Knutselsmurf schrref ik dat die balk na Full screen (F11) verdwijnt en dus niet meer aanklijkbaar is. Naast de adresbalk schuiven ze wel in beeld en kan je ze dus ook in full screenmode gebwuiken.

  Inmiddels heb ik Pale Moon geinstalleerd. Is hetzelfde als Firefox alleen onafhankelijk van Mozilla. Gebruikt dezelfde plug-ins en er zijn een paar extra indelingsopties die ik zocht waardoor ik een plug-in minder nodig heb. Pale Moon is vooral gericht op laadsnelheid en staat bij mij 3 keer zo snel op het scherm. Nog wat sneller dan Chrome en bijna zo snel als IE8. Hij is er alleen in het Engels, maar achteraf heeft dat ook een voorddeltje. Ik koj nooit wennen aan het woord Bladwijzer en nu heet het Bookmark wat mij meer aanspreekt.

 9. @Emigrant: Ik denk dat al die browsers in de nieuwste uitvoering qua veiligheid niet zo voor elkaar onder doen. Probleem bij mij was dat IE8 niet bijgewerkt wordt voor HTML5 en dan kan je bepaalde nieuwere websites niet meer bekijken. IE11 zal op dat gebied wel goed werken, maar kan ik niet op mijn PC zetten.

  Bij de bank ben je wat beter af als die zo’n los rekenmachientje gebruikt en je dus niet in je browser een wachtwoord hoeft in te vullen. Eigenlijk alle banken in NL behalve ING (voorheen de Postbank). Die laatste gebruikt Trusteer van IBM en als je een bank hebt die net zo als de ING werkt, dan moet je even in hun zoekvak trusteer invullen om te zien of zij daar ook mee samenwerken voor een veiligere verbinding tussen je PC en de bank.

 10. @Trijntje: Om die reden heb ik er nu 4. Chrome staat bij mij zonder enige beperkingen ingesteld en gebruik ik als andere het niet doen. Firefox en nu dat Pale Moon heb ik voorzien van pop-up onderdrukking, Addblockplus en het niet toestaan van cookies van derden (lees reclamedomeinen). Die gebruik ik tegenwoordig dus standaard.

  Het malle vind ik dat ik de Google zoekbalk plug-in niet in Chrome aan de gang krijg en dat die balk wat extra handigheidjes heeft die niet in Chrome zitten. In Firefox en Pale Moon heb ik een plug-in Google Lite die het nog beter doet en niet van Google is. Dus direct knoppen per zoekwoord, een knop voor hogergelegen domeinen en een knop voor meteen zoeken binnen het huidige domein. Erg jammer dat Chrome deze steek sinds aanvang zo laat vallen.

 11. Ik gebruikte Chrome de laatste tijd voor ik m’n MacBook kocht. Nu Safari en die start ogenblikkelijk. Ik hoef er verder geen toeters en bellen bij. Ik wil alleen het internet opkunnen, bloggen en met m’n foto’s wat aanklooien. Het heeft wel wat gekost, maar dat gekloot met gewone, Windows laptops was ik zo zat.

 12. @Margo: Een Macbook is beter met een Ultrabook te vergelijken dan met een gewone laptop. Dwz in die Ultrabooks zit net als in bijvoorbeeld de tabletten SSD-geheugen. Dat is geen harde schijf maar elektronica en laadt veel sneller de meestgebruikte programma’s. Met zo’n Ultrabook gaat het dan ook niet uitmaken of je Firefox of iets anders gebruikt, als je het veel gebruikt komt het in de SSD en staat het in een flits op het scherm.

  Net als MacBooks zijn Ultrabooks ook behoorlijk prijzig, alhoewel de instapversies nog beduidend goedkoper (begint rond 700 euro) zijn dan een MacBook.

  Mijn neef gebruikt een oude PC met maar een enkele processor en die is behoorlijk traag. Mijn laptop met een dubbele processor (eveneens uit 2006) is stukken vlotter. IE8 laadt bij mij binnen een seconde omdat dat deel is van Windows. Firefox is dat niet en de eerste keer doet ie er bij mij 12 seconde over en daarna als ik hem opnieuw start een seconde of 6. Een 2de instantie openen is minder dan halve seconde. Bij Pale Moon halveren die tijden en dat is mooi meegenomen. Dat Pale Moon gebruikt ook minder werkgeheugen.

  Als ik zin heb ga ik een testje doen met Firefox, Pale Moon en Chrome en IE. Chrome zal niet zoveel verschillen met dat Pale Moon, maar neemt waarschijnlijk meer werkgeheugen.

 13. “Vuurvos 28 voor Mac (29 is er nog niet)”

  Jawel hoor, ik heb hem al een paar dagen op mijn Mac. Ik heb weinig van de genoemde problemen gemerkt, maar dat ligt wellicht aan mijn manier van werken.

 14. @Bert; 28 heeft nog de oude indeling en was al een stuk vlotter op oude PC’s dan versie 26. Echte problemen zijn het echter niet, via extensies is het meer dan oplosbaar.

 15. @Bert: Ja, ik heb de 29 nu ook. Toen ik de vorige keer probeerde was hij er nog niet.

%d bloggers liken dit: