Mei-06: Pale Moon dan maar?

In navolging op mijn vorige bericht over Firefox 29 stuitte ik op Pale Moon. Eigelijk ook gewoon Firefox, maar dan onafhankelijk van Mozilla en (zoals zij zelf claimen) beter geprogrammeerd met minder onnodige rompslomp. Hieronder een grafiek met daaronder meetgegevens op mijn oude XP laptop met duo-processor en maar 1 GB werkgeheugen. Die laptop voldoet prima en is sneller dan menige nieuwere PC en na bijna 8 jaar is nog 70 van de 120 GB hardeschijfruimte vrij.

          Firefox   Pale Moon   Chrome	
Extensies:    Zonder Met  Zonder Met  Zonder Met	
1e start        7  10    6  8    6  6 s
2e start        2  2   1,5  2   0,8 0,8 s
Geheugen       99 202    70 154    72 126 MB
Geheugen TV-gemist  306 386   261 325   230 308 MB
Geheugen Spelletje  274 367   250 308   220 274 MB
CPU statisch      0  0    0  0    0  0 %
CPU TV-gemist     20  20    20  20    50  50 %
CPU Spelletje     72  72    72  72    99  99 %
								
Gemiddeld:								
OpStarttijd     3,3  4   2,6 3,5   2,1 2,1 s
Geheugen	   217 310   182 246   165 219 MB
CPU         22,4 22,4   22,4 22,4   39,8 39,8 %

Het snelste start Internet Explorer 8, die neemt ook het minste geheugen en belast de processor (CPU) het minst. Maar valt af omdat ie verouderd is en geen HTML-5 begrijpt.

Daarna start Chrome (inmiddels versie 32) het snelste, maar die belast de CPU behoorlijk. Mijn ventilators slaan daarop aan en met elkaar vreet dat meer stroom. Daarbij zit er maar 1 extensie in. Een voor mij belangrijke extensie is niet in Chrome beschikbaar. Wat ook een reden is waarom ik hem minder graag gebruik.

Firefor 29 start veel sneller dan voorheen, maar is wel de traagste. Met extensies neemt ie het meeste wergeheugen. Hij doet wel alles wat ik wil en hij belast de CPU aanzienlijk minder. Er zit nog een hinderlijke bug in de statusbalk, waar Pale Moon geen last van heeft.

Pale Moon 24.0.5 is een bepaalde Firefox uitvoering die met minder rompslomp is geprogrammeerd. Alle Firefox-extensies werken er in. Hij verbruikt minder werkgeheugen dan Firefox, qua CPU-belasting meet ik geen verschil. Nadeel: alleen in het Engels, alleen voor Windows en het Flash-spelletje bewoog duidelijk schokkeriger. Met TV-kijken zag ik (nog) geen verschil. Voordeel, heeft iets meer instellingsmogelijkheden, waardoor ik 2 kleine extensies minder nodig heb.

De ‘zwaarste’ extensie die ik gebruik is ABP, een advertentie-onderdrukker. Die werkt in Firefox en Pale Moon beduidend beter dan in Chrome.

Advertentie

Geplaatst op 2014-05-06, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ik gebruik er Ghostery nog bij. Het meest gecharmeerd van firefox ben ik door de FireFTP toepassing. Zonder goede FTP client voor mij geen andere browser.

 2. @Sjoerd; Ghostery werkt wel in dat Pale Moon, maar voor FireFTP heb je een oudere versie nodig. Zelf gebruik ik al jaren geen FTP meer en dat geldt voor de meeste mensen. Toen ik nog een website had gebruikte ik het liefste IE6 omdat daar nog FTP in verwerkt zat en je gewoon bestanden van het ene (m’n harde schijf) naar het andere (de server van mijn procider) venster kon verslepen. Veilig was het misschien niet, maar wel ontzettend gebruiksvriendelijk.

 3. FileZilla doet het ook erg goed. Er is niks mis met FTP. Het is gewoon een protocol, zoals HTTP er ook een is. Wat onveilig is, is de password-kluis die sommige programma’s hebben. Niet de kluis zelf, maar het feit dat elk virus als eerste op zoek gaat naar die kluis.

  PaleMoon bleek ook in een Linux versie te bestaan. Alleen installeert hij niet zo eenvoudig als gewone programma’s uit de repository. ( repository is voor Windows-gebruikers een onbekend fenomeen; het houdt in dat je programma’s installeert door een icoontje aan te klikken, in plaats van in een winkel een doos met een boekje en een paar CD’s te kopen )

 4. @Knutselsmurf: Pale Moon is eigenlijk alleen voor Windows gemaakt, maar ik vond idd ook iets over een Linux-versie. Zelf laat ik mijn passwords nooit onthouden door een browser. Ik heb daar andere methodes voor, die ik al een jaar of 10 gebruik. Bij zo’n FTP-verbinding was het voor mij dan ook maar 1 muisklik en ik kon bestanden verslepen. Destijds heb ik nog even FileZilla gehad, waar ik handmatig de wachtwoorden in moest vullen. Niet veel later begaf m’n host het en had ik geen website meer en had ik het dus helemaal niet meer nodig.

 5. Ha, fijne IT-kost. Misschien moest ik pale moon maar ns proberen. Dank voor deze test!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: