Mei-23: Victoriebrug
Als Alkmaarse brugkundige moet ik natuurlijk blij zijn met het huidige college en onze burgemeester die zichzelf als Bruggenbouwer heeft bestempeld. Dit geheel laat zich de Alkmaarse Stadsregering noemen en dat doe ik dus ook maar. Allereerst werd de 2de Friesebrug gebouwd. Daarop ligt 1 rijbaan, waardoor er nu 1 rijbaan op de oude Friesebrug (de zogenaamde busbaan) er leeg bij ligt. Destijds heb ik daar over geschreven en het is (helaas) precies zo uitgekomen.
Vervolgens veel gezeur over de Bestevaerbrug, die zo werd opgeschaald dat de bewoners dwars gingen liggen en het wel erg duur werd. Op dit moment wordt gewerkt aan de Mandelabrug, die de Beverkoog aan de noordkant moet ontsluiten, waardoor de nieuwe Ovatonde in Heerhugowaard bij het nieuwe Ziekenhuis vast komt te staan. Heb ik ook al eens over bericht. Toen had hij nog geen naam en noemde ik hem maar de Beverbrug.
Nee, de brug waar het nu over gaat heeft inmiddeld de naam Victoriebrug (VB) gekregen en wordt op dit moment aangelegd.
Tot voor kort noemde de Fietsersbond deze brug de ‘Langzaamaanbrug’, door een verspreking van een raadslid. Het idee stamt uit 2005, toen de provincie de Fietsersbond opdracht gaf om knelpunten in doorgaande fietsroutes te inventariseren. Daar stond ook de huidige spoorbrug bij, die bij het station van Alkmaar over het Noordhollands Kanaal aan beide kanten een smal voetgangersbruggetje heeft, waar fietsers worden gedoogd.
Die spoorbrug is populair naar het station, maar de laatste jaren ook naar de grote VMBO (HC) aan de Kruseman van Eltenweg (K). Inderdaad het verhaal wordt voor buitenstaanders nu wat ingewikkelder en vandaar eerst maar een plattegrondje met wat letters:
Fietsbrug bij de Spoorbrug
De ingehuurde Fietsersbond-invenatarisant was in 2005 niet duidelijk met zijn rapport. Hij schreef een fietsbrug bij de spoorbrug en dus niet aan welke kant van de spoorbrug. Een jammerlijk gemis en een paar jaar later kwam de Alkmaarse Fietsersbond er achter dat onze Stadsregering plotseling gekozen had voor een zuidelijke variant in het verlengde van de Zijperstraat (Z) naar de Stationsweg (S). Aardig voor Overstad (dat nu niet meer is dan een autoparkeerstad met veel grote meubelzaken en wat kringloopwinkels). Ook leuk voor de zuidelijke toevoer naar het station. Maar veel minder handig voor de grote toevoer naar de VMBO (HC), met een dergelijke brug zouden die fietsers 2x voor het spoor (zie 3 en 4 op het kaartje) moeten wachten om deze nieuwe Victoriebrug te nemen.
Daarbij opgemerkt dat de spoorbomen overmatig lang en zeer vaak dicht zijn. 12 treinen per uur en ze gaan al dicht als de machinist nog staat te roken op het perron. Fietsers zie je meteen acteren als de bomen dicht gaan. Fietsen ze aan de noordkant, dan nemen ze het noordelijke voetpad langs de spoorbrug, ook al moeten ze aan de zuidkant zijn. Dat spoorboomafhankelijke voorsorteren gebeurt vooral vanuit Alkmaar-Noord (Husiwaard, De Mare). Het voordeel van dichte spoorbomen is dat de brug dan ook niet open gaat voor de scheepvaart.
In het algemeen gaan er 2x zoveel fietsers langs de noordzijde (OB) van de spoorbrug ten opzichte van de zuidzijde. Een reden voor de Fietsersbond om in te spreken. De ‘Gerechtsbrug‘ (GB) bij het Gerechtsgebouw konden we toen al vergeten, maar er is wel besloten om het noordelijke oude voetgangersbruggetje langs de spoorbrug (OB) open te laten voor fietsers naar het Horizon College (HC) en verder. ‘En verder’ is over een paar jaar over het nieuwe vrijliggende fietspad langs de Kruseman van Eltenweg en de Jan van Scorelkade. Vanuit de Drechterwaard (met het Clusius College (CC)) en Vroonermeer is dat een mooie doorgaande fietsroute met alleen het stoplicht (8) bij het Gerechtsgebouw en dus dat oude smalle voetgangersbruggetje aan de noordkant van de spoorbrug.
Verkeerslichten
Die nieuwe Victoriebrug aan de zuidzijde gaat niet werken als doorgaande fietsroute. Meteen al bij de Stationsweg krijg je te maken met een lastig en vooral fietsonvriendelijk verkeerslicht (3). Dat verkeerslicht is geprioriteerd op de vele lijnbussen die hier passeren. Dat gaat ten koste van de overstekende fietsers. Vervolgens kan je tot het station fietsen. Maar als je verder wilt krijg je te maken met de verkeerslichten van het scharlo (7) en een zeer lastige dubbele verkeerslichtenkruising Bergerweg-Wognumesebuurt-Nicolaas Beetskade. Plezierig doorfietsen is langs die kant niet bij.
Maar goed, de nieuwe Victoriebrug wordt nu aangelegd en zal volgens mij niet veel drukker worden dan het oude aanhangbruggetje aan de andere kant van de spoorbrug. Deze fietsers komen dan vooral via de Zijperstraat die in het verlengde ligt. Daar zitten geen woningen aan en er liggen ook bitter weinig woningen in het verlengde te weten de Zeswielen en langs de Hoornsevaart. Pas in Heerhugowaard krijg je weer woningen en daarvan fietsen de mensen gewoon naar het station Heerhugowaard.
Uit Heerhugowaard komen voldoende fietsers, maar die hebben in Alkmaar andere bestemmingen en gaan niet omrijden via deze nieuwe fietsbrug om zo een paar zeer lastige verkeerslichten op het pad te krijgen. De Zijperstraat is daarbij ’s avonds behoorlijk sociaal onveilig.
NHD Column
Begin dit jaar riep de gemeente inwoners op om een naam te bedenken voor deze brug. Daar is dus de Victoriebrug uitgekomen. Die naam zal zeker niet door een Fietsersbondlid zijn voorgedragen, eerder valt te denken aan Victor Kloos of een van zijn volgelingen. Deze Stadspresident is hoofd van de OPA, die hier al flink wat jaren de dienst uitmaakt in onze Stadsregering. Probleem van deze club is dat ze niet verder kijken dan de Binnenstad en zich daar drukmaken over poepzuigers en grachtenzwemmerij. Voorbij de spoorbrug komen ze niet en dat verklaart mogelijk de ligging van deze nieuwe brug.
In de regionale krant werd een rake column (van een gerespecteerd redacteur) over deze nieue brug geplaatst, waarin wat aanstootgevende namen werden voorgesteld. De inhoud van de column is begrijpelijk. Zelf heb ik ook lang gedacht dat de komst van de grote bioscoop gezorgt heeft voor deze ligging. In elk geval vond de verkeerswethouder deze column niet leuk. Hij voelde zich flink op zijn tenen getrapt en schreef een ingezonden brief die een dag later in de krant stond.
In de column van de krant stond in elk geval 1 foutje: Pettemerstraat moet zijn Zijperstraat. In het stukje van de wethouder stonden echter vreemdere kronkels. De wethouder legde de koppeling met de Tesselsebrug (TB) die maar 250 meter zuidelijker ligt en die aan beide kanten fietsstroken heeft. Aan de noordkant van de Tesselsebrug ontbreekt een voetpad en dat komt omdat er geen 2 maar 3 rijbanen op de Tesselsebrug zijn aangebracht. Die derde rijbaan was nodig om auto’s in de parkeergarage bij het Politiebureau (P) te krijgen.
En als ik de wethouder goed begrijp, dan komt die nieuwe Victoriebrug er voor de voetgangers, die de dupe waren van die 3de autostrook op de Tesselsebrug. Daaarmee is de functie van de nieuwe brug wel heel erg ver opgerekt van doorgaand fietsverkeer naar een paar voetgangers die de verkeerd ingerichte Tesselsebrug lastig vinden.
Ook schrijft de wethouder dat er 3x zoveel passagiers via de zuidzijde naar het station komen dan via de noordzijde. Dat klopt en gaat alleen over alle passagiers, dus ook die van het busstation (dat alleen aan de zuidzijde ligt) en die bijvoorbeeld te voet of op de fiets via de Bergertunnel, Geestersingel of Kanaalkade komen. Die nieuwe brug heeft echter niets met die passagiers te maken, alleen met de mensen die op de fiets of te voet vanaf de overkant van het kanaal bij de spoorbrug komen. En dan is het simpel. In Overstad wonen weinig mensen en in Alkmaar-Noord, Sint Pancras en Langedijk ruim 15x zoveel. Over de spoorbrug is de noordkant dan ook 2x zo druk als de zuidkant.
Maar wat zeker ook zo is, is dat wat er nu over de spoorbrug fietst voor een groot deel niet naar het station gaat. De grote VMBO (HC) zal wel eens veel meer fietsers via de sporbrug aan kunnen trekken dan het station. Die hebben niets aan die nieuwe brug aan de zuidkant. En volgens mij zal die nieuwe brug een minder succes worden als de wethouder en de stadsregerining nu voor ogen heeft.
Alternatief voor de Tesselsebrug?
Bij het wethouderverhaal zou je ook kunnen bedenken dat fietsers uit Alkmaar-Noord naar de Binnenstad deze nieuwe brug gaan nemen omdat de Tesselsebrug geen succes is. Op het kaartje heb ik deze groep via de blauwe lijn van N via het Politiebureau P aangegeven. Die fietsers hebben nu alleen te maken met 1 spoorwegovergang (4) en 1 brug (de Tesselsebrug) die open kan gaan. Via het padje langs de politie vermijden ze het zeer lastige verkeerslicht 1 op de kruising Helderseweg-Geestersingel. Ik vind het behoorlijk link wat deze voorsorterende fietsers op de Tesselsebrug doen:
en zou dat graag opgelost zien middels die nieuwe brug. Maar dat gaat echt niet gebeuren. Als deze fietsers via de bruine lijn H gaan fietsen, dan krijgen ze niet alleen te maken met verkeerslicht 1, maar ook met verkeerslicht 2. Die laatste is voor deze fietsers een zogenaamde linksaffer en dat houdt waarschijnlijk 2x lang wachten in.
Het zou mij dus niets verwonderen als mensen over 5 jaar denken: ‘Waarom hebben ze eigenlijk die Victoriebrug op deze plek aangelegd?’ zoals nu mensen denken: ‘Wat is nou het nut geweest van die 2de Friesebrug?’ Het is dus maar te hopen dat die nieuwe bioscoop er komt en dat die veel wandelaars van en naar het station genereert.
Geplaatst op 2014-05-23, in Alkmaar, Brugmatig, Fietsen en getagd als Bioscoop, Langzaamaanbrug, NH-Kanaal, NHD, Overstad, Spoorbrug, Station, Tesselsebrug, Victoriebrug, VRI. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.
Kun je je voorstellen, we hebben hier niet eens water… behoudens enkele visvijvers en een gracht om het kasteel.
@Sjoerd: Ik beschouw dit dan ook als een soort luxeprobleem. :-)
Ik woon in noord en ben het met je eens dat de noordkant van de spoorbrug veel drukker is vwb. het fietsverkeer, een nieuwe brug aan de zuidkant zal daar geen verandering in brengen vrees ik. Overigens worden voetgangers door de vele fietsers ‘gedoogd’ ondanks dat het een voetpad is, valt me regelmatig op. Waarbij aangemerkt dat de meest agressieve fietsers vaak ploegjes met overjarige zgn. wielrenners zijn waar een ieder voor dient te wijken.
Overigens leuk je weer eens te zien, jammer dat je zo’n haast had maar je zult er je reden wel voor hebben gehad.,,,
grt
@Frans T: Ik heb nog wel even gewacht en daar wat gedronken. Ik wilde nog iets bekijken in de binnenstad en ben toen toch maar doorgefietst. Met dat zien we elkaat vast weer en anders moeten we weer eens afspreken op een of andere dekschuit. :-)