Jun-09: Luilakbrug

Eerst maar even ‘Luilak’. Dat is een regionale traditie in Noord-Holland-Noord en een beetje daarbuiten. Luilak vindt plaats op de zaterdag voor Pinksteren en wel heel vroeg in de morgen als kinderen tussen circa 8 en 14 jaar lawaaimakend door de straten gaan. Hoofdvervoersmiddel is de fiets, maar er wordt ook gelopen.

Lawaai wordt gemaakt met een ‘klepper’, een constructie van een grote luciferdoos met houten knijpers en postelastieken. De knijper klappert door elke spaak tegen het doosje dat als klankkast werkt. Voor sommige luilakkers gaf dit te weinig lawaai en er zijn er die naar grovere middelen grijpen zoals lege blikjes tot en met complete zinken vuilnisbakken via een touw achter de fiets aanslepen.

Hier in de stad was het daarbij gebruikelijk om met boter deuren en ramen te besmeren. Op het dorp had ik dat niet meegemaakt. (meer bij Wikipedia.)

Helaas lijkt deze traditie in te kakken. Ik las er de afgelopen week niets over, heb er niets van gehoord en zag geen enkele besmeuring. Vreemd is dat niet. Inmiddels hebben de meeste bewoners dubbelglas en dat werkt ook prima als geluidsisolatie. De kinderen fietsen voor Jan Doedel door de straten en nemen waarschijnlijk niet meer de moeite om hiervoor vroeg op te staan. Nog even en onze andere regiotraditie Sint Maarten gaat ook alleen nog per Facebook.

De provincie NH moet gedacht hebben hier iets aan te doen. Een paar weken terug begon hun Rekervlotbrug over het NH-kanaal bij Koedijk te loeien. Volgens de omwonenden een hels kabaal en dat begon al vroeg in de morgen als de eerste schepen voorbij komen. Twee dagen voor de Luilakviering liep de vlotbrug vast en hield het geloei op. De omwonenden blij, alhoewel ik het vreemd vind dat Koedijkers niet tegen loeigeluiden kunnen.

Dus jammer van de trainingsrondjes en dat ie het net voor de echte Luilak-wedstrijd begaf. Eigenlijk had de provincie een paar dagen later moeten beginnen met het beëindigen van onderhoud, zoals regelmatig smeren en schoonmaken. Duidelijk weer eens een verkeerde planning.

Voor de fietsers is het natuurlijk ook niet leuk dat er gezwommen moet worden. Met een fiets gaat dat ook lastig en voor je het weet loopt die door opgezwommen roest eveneens vast. Dus maar 4km omfietsen, want de provincie vindt deze fietsbrug te onbelangrijk om tijdelijk een veerpontje in te zetten.

Het is ook maar de vraag of er wederom maanden nodig zijn voor ‘onderzoek’ en nog eens maanden voor herstel. De grafiek hieronder geeft aan hoe dit fantastische project van de zogenaamde ‘verbeterde’ vlotbrug tot nu toe is verlopen:

(Meer achtergronden bij de Regionale Fietsersbond Alkmaar.)

Geplaatst op 2014-06-09, in Alkmaar, Brugmatig, Fietsen, NH-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Ja van luilak herinner ik me iets uit de tijd dat ik in Zaandijk woonde, maar toen was het al geen evenement om rekening mee te houden. Ik denk dat Sint Maarten wel populair zal blijven, want er valt wat te halen, snoep! Vandaar dat de avondvierdaagse ook wel blijft. Het is het voorportaal van het grote graaien. Zo raken de kinderen er vertrouwt mee, niets voor niets!

 2. Wij gebruikten een stuk zeep. Het hielp trouwens als je je eigen raam vooraf met groene zeep insmeerde, dan kreeg je het er zo af. Tegenwoordig is het meer eieren en meel geloof ik. Funest trouwens voor de lak van je auto, die eieren.
  Och, en de luilakbollen natuurlijk. Met rijen dik stonden we bij bakker Jongens voor. Praat nu over een jaar of veertig terug. Wormerveer.

 3. Ah, je hebt de jankbus niet genoemd. Onmisbaar! Een leeg conservenblik, gaatje in de bodem, touw met knoop met spijker erdoor in de bus. Het touw loopt over de naaf van het achterwiel. Als je het goed deed, kwam er een hemeltergend gejank uit de bus.

 4. @Blewbird: Idd een enorme omissie. Heb er ooit mee gefietst. Glad vergeten en juist op die versie speelde de provincie in met haar loeiende luilakbrug. ;-)

 5. @Beaunino: Van die samenstelling weet ik ook, maar ik heb er geen ervaring mee.

 6. Luilak is hier in Limburg totaal onbekend, net zo als sint Maarten. Maar je zal maar in een van die huizen wonen bij die brug…

 7. Hier een mooie link naar de ‘jankbus’ die Blewbird noemde:
  http://www.cubra.nl/leedknutselen/sirene.htm
  Volgens mij noemden we die blikken anders, maar dat wil nog niet bij me boven komen drijven.
  Hier ook nog een link voor de klepper http://www.cubra.nl/leedknutselen/klepper.htm

 8. Hej hej Ximaar,
  Bedankt voor je reactie op mijn blog, en nog wel zo’n uitgebreide :D
  Luilak kennen we bij ons niet, maar wel een lawaai-optocht op Koningsdag, en komt qua herrie aardig overeen met jouw buurt. Maar boter op het raam smeren lees ik voor het eerst.

  Bruggen, praat me er niet van! Ik ken ze in de hele regio als mijn broekzak. Helaas ben ik gevloerd door het Chronisch VermoeidheidsSyndroom anders zat ik bijna elke dag op de racefiets. Jij hebt aardig wat fietstochten gemaakt, leuk om te lezen. Mijn vakantie met de mooiste fietsherinneringen was die toen ik eerst Sardinie en daarna Corsica in de lengte gefietst heb.
  Over (fiets)pontjes kan ik trouwens ook een boek schrijven. Of een blog :-)
  groetjes Kakel

 9. Indrukwekkende prestatie, de bouw van die brug en de beschikbaarheid.

  Heb je overigens gehoord dat de Nederlanders willen fracken in de buurt van de Duitse grens? En dat dat bekend gemaakt werd 1 week na het koninklijke Nederlandse bezoek in NRW waarbij alles koek en ei was en hier met geen woord over gerept werd? De Duitse politiek is Not Amused. Misschien een onderwerp voor een blogje.

 10. @Kakel: Ik heb ooit een boekje gekregen over Corsica omdat mijn zwager dacht dat ik daar wel eens zou willen fietsen. Een jaar of 10 terug kwam het bijna zo uit, toen stond ik bij de haven van Barcelona. Alleen had ik geen zin om daar 3 dagen op de boot naar Corsica te wachten en ben ik er tot nu toe nog nooit geweest.

  Naast de omgeving en zwerffietsen zijn bruggen inmiddels ook een flinke tic van me. Heb ze zelfs voor de huidige gemeente Alkmaar in kaart gebracht. https://ximaar.wordpress.com/2013/04/01/apr-01-brugmatig/ De bruggen zijn wel stukken kleiner dan waar jij woont. :-)

 11. @Bob: Dat frack-verhaal heb ik een dik jaar terug gehoord en op dit moment hoor of lees ik er weinig over. Zal eens kijken wat ik er over kan vinden.

 12. Over luilak leerde ik vroeger op de lagere school; in Groningen, waar ik toen woonde was het geen traditie. Sint Maarten wel, en nog steeds voor zover ik weet.

 13. Hier nog een youtubetje van Luilak in Lutjewinkel Westfriesland 2013.

  En 1 uit Zaandam in 1947 met aan het einde de luilakbollen met stroop, waar Beaunino het hierboven over had. Hier in de omgeving ten noorden van Alkmaar had ik daar nog nooit eerder over gehoord.

  (De ‘jankbussen’ zitten er helaas niet bij.)

 14. Boter op de ramen? Margarine dan zeker. Boter was vroeger nogal duur.

 15. Jammer van deze wegzakkende traditie. Je zet er de bel al niet meer voor uit.

 16. Sinds 14 juli kan de Rekervlotbrug weer worden gebruikt. Er moet nog wel het e.e.a. aan gebeuren, maar dat komt later.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: