Jun-12: De Groeten uit Groet

Met trouwautoreportage

Een kleine week terug fietste ik naar mijn favouriete plekje in Groet, de Brink, met bij hun witte kerkje een setje prima banken. Voordat ik dat doe fiets ik er doorgaans even aan voorbij naar een ambachtelijk bakkertje en keer dan terug met een negerzoen en een bekertje koffie om die bij het kerkje te verorberen.

Dat ‘er aan voorbij fietsen’ viel deze keer tegen, 2 auto’s blokkeerden de doorgang. Een fraaie antieke Dodge en een lelijk Mercedesbusje. Er was een trouwpartijtje gaande, waar dit een prachtige locatie voor is. Achteraf begreep ik dat de zesde van de zesde een typische trouwdatum is, waarop mijn oomzeggert 11 jaar eerder in het huwelijk trad. Maar eerst toch maar even iets ongezonds gehaald bij het bakkertje en op m’n gemak bij de kerk opgegeten.

Toen toch maar even retour gelopen naar het knelpunt, waar de auto’s nog steeds midden op het weggetje stonden. Van die witte kon ik het hebben, maar dat lelijke bruine cateringbusje hadden ze van mij iets verder weg op een parkeerplekje mogen zetten. Die bruine jongen stond ook in de weg om mooie foto’s van die witte Dodge te maken, hij staat dus af en toe onbedoeld op de foto.

Die Dodge DP Six Convertible komt uit 1933 en staat voor het oude raadhuisje van Groet. Een zeer klein raadhuisje, waar niet eens het woord raadhuis of gemeentehuis op te vinden is. Wel boven in de nok een wapen. Het lukte me slecht om van die tegenlichtfoto iets toonbaars te fabrieken.

Hier de foto’s.

Ik vond nog 3 oude foto’s die er mooi bij passen. Naast het beeld met de wasvrouwtjes uit mei-2013, vond ik ook nog 2 foto’s uit juli-2012 van een eerdere trouwauto; een Porsche 365 SC uit 1965. Op de achtergrond daarvan is helemaal rechts het rode pannendak van het raadhuisje te zien. In mei-2013 heb ik ook het infobord op de foto gezet. Als ik er de volgende keer aan denk, dan zal ik eens een betere maken.

Dat het de laatste weken prachtig fietsweer was hoef ik niet te vertellen. Op de dag dat heel Limburg wegspoelde en eerder Brabant t/m Twente de volle laag kreeg, is hier overdag niets gevallen en het korte buitje in de nacht stelde weinig voor.

Groet is een enclave in Schoorl en beide woonplaatsen maken tegenwoordig deel uit van de gemeente Bergen-NH. Die gemeente heeft hun gemeentehuis nog immer op een bedrijventerrein in Alkmaar. Kortom Groeters konden eerst terecht in het raadhuisje hierboven, daarna werd het voor hen Schoorl en tegenwoordig komen ze naar Alkmaar om daar o.m. hun paspoort op te halen.

Advertentie

Geplaatst op 2014-06-12, in Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hoe sierlijk die Dodge er van buiten uitziet zo spartaans is ie van binnen. Valt nog mee dat je niet op een houten bankje moet zitten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: