Jun-20: Fietspaden weg uit Duinen?

In de regionale krant of op websites van PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-holland) of SBB (StaatsBosBeheer) heb ik er nog geen letter over gelezen en toch zijn opeens alle fietspaden in hun duingebied tussen Schoorl en minimaal Castricum zomaar opgeheven. De kans is groot dat het voor het hele waterleidinggebied geldt en misschien wel tot aan Den Haag. (Voorbij Castricum ben ik dit jaar nog niet in de duinen geweest.)

Het asfalt bij SBB en de straatstenen bij PWN liggen er nog wel, maar de borden met daarop fietspad (G13) zijn vervangen door borden die al het verkeer verbieden (C1), met daaronder een bordje dat aangeeft dat fietsers en vergunninghouders gedoogd worden. Daarmee zijn het geen fietspaden meer, maar wandelwegen.

Als fietser ben ik daar niet blij mee. In deze duinen wordt enorm veel gefietst en fietsers verdienen er voldoende ruimte om daar ontspannen te kunnen fietsen. Waarbij het prima is dat voor de drukste routes (zoals de als de Schoorlse Zeeweg) duidelijk is dat het een fietspad betreft en dat de voetgangers vooral de naastgelegen wandelpaden gebruiken of in elk geval op het fietspad aan de linkerkant lopen, zodat fietsers en voetgangers geen hinder van elkaar hebben.

Daarbij staan de gewone voetpadborden (G7) nog in grote getale in hetzelfde duingebied. Die zijn niet vervangen door de verbodsborden met daaronder ‘muv wandelaars’.

Allereerst is het een onvriendelijke manier. Verbodsborden komen negatiever over dan de blauwe fietspadborden. Mensen moeten daarbij maar weten waar m.u.v. voor staat en hele volksstammen in Nederland doen dat al niet, laat staan buitenlanders die juist naasr Schoorl komen om er lekker te fietsen. Het letterbord met fietspad is wat dat betreft ook al niet fantastisch, liever zou ik hebben dat we hierin Frankrijk volgen met de vierkante blauwe borden met daarop een fiets die aangeeft dat het een onverplicht fietspad betreft. Dus een fietspad waar geen snorfietsen op mogen.

Een paar weken later zag ik een ander ongewenst effect van de nieuwe bebording toen een (rustig toerent!) stel op een snorscooter tevergeefs bij de kaartjesautomaat van de PWN een kaartje voor een snorscooter zocht. Zij dachten dat snorscooters met dergelijke bebording toegestaan is omdat in Alkmaar (waar zij vandaan kwamen) deze bord-combinaties uit de binnenstad kennen en daar staat er nog eens expliciet onder ‘fietsen toegstaan snorfietsen niet’. En ja dat laatste onbreekt op de nieuwe borden rond het duingebied.

De verwarring wordt nog erger als je bedenkt dat op allerlei kaarten (zoals hieronder bij de toegang tot de Schoorlse Zeeweg) nog gewoon fietspaden staan die er dus niet meer zijn.

De gemeente Bergen kon nog niet aangeven of dit ook maar in overleg met hen gedaan is en of ze dit een goede ‘oplossing’ (voor welk probleem?) vinden. De fietsers trekken zich hier overigens weinig van aan. Door het mooie weer fietsen die nog in drommen door het duingebied en ze kijken niet echt naar de borden. Een stel jonge fietsers met bepakking (vermoedelijk uit Duitsland) stapte na het verbodsbord af en liepen de Schoorlse Zeeweg op. Maar toen ze door allerlei fietsers werden ingehaald stapten toch ook maar weer op.

Advertentie

Geplaatst op 2014-06-20, in Fietsen, Regiomatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. Het spijt mij te moeten zeggen dat ik een fietsverbod in de duinen een uitstekend idee zou vinden. Tussen Zandvoort en Den Haag loopt een racebaan voor fietsers, een grote plak asfalt waar wielracers kennelijk zo snel mogelijk overheen moeten. Van van de natuur genieten kan geen sprake meer zijn. ‘Gewone’ fietsers worden van de weg geduwd en uitgescholden. Bij dit soort maatregelen maak ik mij wel een beetje zorgen over de handhaafbaarheid ervan. De fietspaden moeten dan ook echt weg en vervangen door mul zand, anders stoort niemand zich aan zo’n paar van die bordjes. M.u.v. of niet.

  2. @Bluebird: Maar dat betekent dus dat die racefietsers geweerd moeten worden!
    Ik stel een bord met maximum snelheid (van 20 km p/u?) voor. Dat zou dan alles dat gevaar oplevert, of anders in ieder geval de rustige fietser zijn fietsplezier vergalt, voor normale fietsers moeten weren. Ik begrijp verder niet waarom die fietspaden opgeheven worden.

  3. Racefietsers rijden ook heel snel langs bordjes waar ’20’ op staat. En u staat er niet naast om hen te bekeuren.

  4. Roosters in de paden maken waar je als fietser even moet afstappen

  5. @Blewbird: Het is goed dat het je spijt om het te zeggen. :-)
    Het zal waarschijnlijk een locaal probleem zijn. Hier fiets ik regelmatig in de Schoorlse duinen en heb er zelden last van racefietsers en zie ze hoed dan ook erg weinig. Vaak nemen zij hier andere routes zoals langs het NH-Kanaal.

    In het Schoorlse duingebied zijn een paar duizend voetpaden, maar de voetgangers lopen daar niet. Ze lopen graag op het handjevol (voormalige) fietspaden omdat die mooi geasfalteerd is. Probleem is daarbij dat Duitsers en oudere Nederlanders netjes linkshouden en de jongere Nederlanders rechts, waardoor ze voor de fietsers, maar ook voor zichzelf overlast veroorzaken.

    De Bergense en Schoorlse horeca zullen het flink te verduren krijgen als fietsers uit de omgeving hier niet meer komen.

  6. Ja, bij jullie daar boven is het toch nog iets rustiger dan hier, in de randstad, waar niemand zich nog iets van iemand anders aantrekt. Links of rechts lopen is wel een blog waard! Ik ben inmiddels ‘om’ en loop weer rechts.

  7. @Blewbird: Zelfs hier in de stad gaat het er fietsmatig redelijk gemoedelijk aan toe, laat staan in de duinen. Laatst fietste ik (op de drukste tijd) door Amsterdam en schrok er van hoe opgefokt iedereen (automobilisten, fietsers, scootertuig en voetgangers) was.

    Qua lopen pas ik me aan. Allereerst neem ik daar gewoon de wandelpaden omdat die veel mooier zijn en je meer keus hebt. Als ik al langs een fietspad loop, dan hou ik buiten de bebouwde kom in principe links, maar als iedereen rechts loopt, dan pas ik me daar op aan.

  8. Heeft dit niet meer te maken met ongevallen waarbij fietsers en voetgangers betrokken zijn, op deze manier geef je voetgangers meer privilege en moeten fietsers beter uit hun doppen kijken. Ik loop bij voorkeur links van de weg het verkeer tegemoet (al duik ik in tegenstelling tot andere voetgangers meer in de berm bij naderende voertuigen) maar men zegt dat het veiliger is rechts te lopen, dus waar de voetgangers lopen of moeten lopen is het nogal een zootje ongeregeld.

  9. @Dhyan; Op deze wegen komen alleen fietsers en voetgangers en geen auto’s of snorfietsen. Zo ver ik weet gebeurt er eigenlijk nooit iets, terwijl ik dat juist goed in onze regio in de gaten hou. Hooguit is iemand onwel geworden in de duinen en ook dat is alweer dik een jaar terug dat ik zoiets las. Ik vermoed dat er nog een andere reden is, en had gehoopt daar via de gemeente een antwoord op te krijgen. Dat antwoord duurt erg lang en mogelijk zijn ze er zelf nog niet achter waarom deze 2 wegbeheerders PWN en SBB dit ingevoerd hebben voor hun hele gebied. (Dwz ik kwam het ook tegen in Wijk aan Zee en Heemskerk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: