Jun-23: PEN Huygenhoekring

Een dikke week terug fietste ik door een redelijk nieuwe wijk van Heerhugowaard om iets te bekijken op verkeersgebied. Ik dacht net na de bui weg te gaan, maar had toch een beetje misgerekend en ving nog flink wat fijne druppels op. Wat mijn camera en-passant ook opving was deze foto:

Dat maakt meteen een einde aan het idee dat men alleen vroeger qua architectuur werk maakte van elektriciteitshuisjes. Deze schat ik op een jaar of 15 en valt bepaald niet binnen de categorie prefab. (Pre-Fabricated ofwel voorgefabriceerd en zo uit het magazijn.) Nee deze past bij de gebouwen er omheen. Op de achtergrond zie je rechts daar een stukje van, dwz hetzelfde ‘speklagen‘-uiterlijk.

De bouwvorm lijkt niet op de gebouwen er omheen. Ik herkende daar iets anders in. Een paar maanden eerder fietste ik langs de Westerweg in Alkmaar-Zuid en trof het dat de zon fraai het gebouwtje van de Joodse begraafplaats bescheen. Dat komt niet vaak voor, het gebouwtje is omgeven door erg veel bomen en struiken en een mooi hekwerk:

En hier dus zoals ik hem in het zonnetje trof door het hek:

Je moet wel enige fantasie hebben, maar het zou mij niets verwonderen als dit gebouwtje (metaheerhuisje ook metaarhuisje) uit 1923 min of meer model heeft gestaan voor het elektrictietshuisje hierboven. Die heeft niet echt een ‘tentdak’, maar wel zijberen die naar boven schuin naarbinnen lopen. En als ie model heeft gestaan, dan valt ook moeiteloos te bedenken waarom.

De naam Huygenhoekring zegt niet veel, maar de andere straat op deze kruising ‘R. Prinsen Geerligstuin’ des te meer. Reina Prinsen Geerligs was een verzetsstrijdster in de 2e wereldoorlog. Ik heb al eens eerder over de straatnamen in deze verzetsheldinnenbuurt te Heerhugowaard geblogd, omdat ik bij toeval de promootster daarvan in een hotelletje in Zuid-Limburg ontmoette.

Je kan op de bovenste foto klikken of naar dit huisje zoeken op m’n overzichtskaart.

Geplaatst op 2014-06-23, in Alkmaar, PEN-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Als ik kijk naar de staat van onderhoud lijkt mij dit huisje toch wat ouder dan de 15 jaar die jij er aan toekent,

  2. @Sjoerd: Dit deel van Heerhugowaard (Huygenhoek) is eind jaren ’90 aangelegd, het bestemmingsplan daarvoor stamt uit 1998. Hij kan dus een paar jaar ouder zijn, maar daarvoor waren dit alleen akkers.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: