Jun-29: DigID min SMS

Een week of 3 terug ontving ik een brief van m’n zorgverzekering, vanwege een wettelijke regeling moet ik bij hen vanaf 1 juli inloggen met DigID plus SMS. Dat is een veiligere methode. Probleempje is echter dan ik geen SMS’er heb. Ik heb alleen een vaste lijn en geen mobieltje. Zo’n ding vind ik, net als een horloge of een attendeerpingeltje dat er nieuwe mailtjes zijn, niet echt nodig.

Ik hou van m’n rust en laat me liever niet onnodig opjagen door dergelijke meuk. Om die reden heb ik op mijn gewone telefoon een antwoordapparaat en vaak laat ik hem daar op over gaan als ik kook of eet. De kans op een belangrijk telefoontje (dat niet een uurtje kan wachten) is uiterst klein en schat ik op 0,01%. (Tijdens TV-kijken pak ik hem dan weer wel op, dan zet ik gewoon even de uitzending stil en ga ik daar later wel mee verder.)

Nou kan ik natuurlijk best een mobieltje met prepaid kopen, maar de kans dat ie ongebruikt in een la blijft liggen en het niet meer doet als ik toevallig eens per jaar bij mijn zorgverzekeraar wil inloggen is erg groot. Dat risico wil ik niet lopen. Daarbij vind ik de gewone DigID al veilig genoeg voor alleen het inzien van een polis of een rekening.

Dus bekloeg ik mij bij de verzekeraar dat ik deze gang van zaken niet wens. Dwz halverwege het jaar de inlog-spelregels veranderen en mij zo opzadelen met een ongewenst mobieltje en vervolgens mag je eigenlijk niet halverwege het jaar van zorgverzekering veranderen. Ze begrepen het en zaten er flink mee in hun maag.

En terwijl dat zo was bedacht ik dit voor te leggen aan Armoud Engelfriet. Hij is een ICT-jurist en ik lees al jaren zijn weblog. Ben er ooit gekomen vanwege bedrijfjes die via copyright en zogenaamde blafbrieven kleine bloggers chanteerden. Erg onfris en Arnoud gaf voor mij duidelijk aan wat je rechten en plichten als blogger zijn. Mijn DigID+SMS-gedoe leek me ook duidelijk iets op ICT-gebied, waarbij ik aanvankelijk nergens kon vinden op welke wet mijn zorgverzekeraar zich beriep met de plotselinge invoering.

Op Iumentis heeft hij een blogbericht geplaatst in de hoop dat reageerders nog ideëen zouden hebben. Hij heeft een behoorlijk club vaste reageerders, waarvan een aantal veel weet op juridisch- en ICT-gebied. Toch vielen mij de reacties wat tegen. Die kwamen er in hoofdzaak op neer dat je ook SMS-jes via een gewone telefoonlijn kan laten voorlezen.

Nou wist ik dat een week terug ook en heb daar DigID over gebeld. Volgens hen kan DigID+SMS alleen met een mobiel nummer en niet met een vast nummer. Hoe het precies werkte werd me niet verteld, maar het kan zo simpel zijn dat ze alleen 06-nummers accepteren. Op de DigID-website was totaal niets te vinden over SMS via een vaste lijn.

Maar er gebeurde meer. Op het moment dat Arnoud het bericht plaatste kreeg ik eindelijk bericht van mijn zorgverzekeraar. Ze hebben bedacht om DigID+SMS niet op 1 juli verplicht te stellen, maar pas aan het eind van het jaar. Tot die tijd mogen mensen zelf kiezen of ze DigID zonder of met SMS gebruiken. Dit was 1 van de 3 oplossingen die ik inmiddels via de mail bij hen had voorgedragen en ik ben er dus wel blij mee.

Tegelijkertijd kreeg ik te horen dat die wettelijke verplichting toch wat anders in elkaar stak. Dit ‘konijn’ komt uit de hoge hoed van de NZa (Nederlandse ZorgAutoriteit). Die wil dat zorgverzekeraars online meer details aan de klanten geven en daar hoort volgens hen een betere beveiligingsniveau bij en dat is DigID+SMS. En toen ik naar het NZa en DigID ging zoeken vond ik dit bericht, waarbij je uiteindelijk bij de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) komt. Die wet is van 2000 en daar staat geen letter in over DigID laat staan over DigID+SMS.

Voor mij maakt het niet meer uit. Ik blijf voorlopig DigID zonder SMS gebruiken. (Is net zo veilig als mijn Windows XP, die het nog altijd probleemloos doet.) Daarna stap ik bij mijn huidige zorgverzekeraar over op een collectieve zorgverzekering die niet meer over het internet gaat (dus gewoon weer via de post) en die net zoveel kost als mijn huidige zorgverzekering. Ik kon dat afgelopen december al doen, maar vond het niet nodig. De 10% korting die mijn zorgverzekeraar geeft als ik DigID gebruik is gelijk aan de korting op de collectieve verzekering en je krijgt er de ene of de andere korting en niet beide.

Daarbij komt dat ik behoorlijk tevreden ben over mijn zorgverzekeraar. Natuurlijk ga ik aan het eind van het jaar wel kijken wat andere zorgverzekeraars doen, maar de kans is groot dat ik bij mijn huidige het beste af ben.

Advertentie

Geplaatst op 2014-06-29, in Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Geen mobiel ! Dan mis je ook zegeningen als NL-alert. Dat is heel nuttig hoor, dan kun je onder het puin zien waar je door geraakt bent ( o nee, want de de GSM antennes stonden op het dak dat nu op de grond ligt ).
  Er zou een digid-kaart komen, maar dat is een van de projecten van Ronald Plasterk, dus dan weet je het wel. Afgeblazen na besteding van 200 miljoen euro.
  Ik vraag me af waarom ze allemaal denken dat het mobiele netwerk zo veilig is.

 2. @Knutselsmurf: Ik ben nog de enige die in de trein heerlijk ontspannen naar het voorbijglijdende landschap staart, de rest zit met zo’n ding aan het oor of veegt panisch op het schermpje om met de buren scrabble te spelen of snoep te vermorzelen.

 3. Je kan hem ook gewoon in je zak houden. Ik heb er wel een. Hij kost me 8 euro per maand, voor een sim-only abonnement. Ik bel misschien 10 minuten per jaar, maar voor de tancode SMS-jes van de ING-bank is hij praktisch. En ook voor “ik heb de trein gemist, ik vertrek nu uit Amsterdam”. En voor als het wc-papier op is. Dan haal je hem uit je zak, en je typt : wc-papier. In de winkel haal je hem weer uit je zak, en je denkt : “waar is mijn leesbril, als ik hem nodig heb ?”

 4. @Knutselsmurf: WC-papier check ik immer voordat ik mijn broek laat zakken. ;-)

  8 x 12 = 96 euro per jaar voor 1,5x inloggen per jaar bij mijn zorgverkereing = 64 euro per inlogbeurt. Afgezien van of ie het dan nog doet en ik hem niet ergens heb laten liggen en er geen storing is op het GSM-net is dat toch redelijk prijzig.

  Maar je hebt gelijk misschien moet ik dan ook wel een leesbril aanschaffen. Voor mijn PC heb ik die niet nodig, maar bij de krant hangt het er om. Zo’n leesbril kost helemaal niets, maar ook die raakt bij mij moeiteloos zoek. De kans dat een PC met internet, GSM met netwerk en zo’n bril tegelijker tijd beschikbaar heb lijkt me akelig klein en dat houdt in dat dus met een GSM+SMS nog steeds niet kan inloggen.

 5. Buiten het feit dat ik dit ook niet correct vind, gebruik ik een iPhone…

 6. @Sjoerd: Ik neem aan dat je met een aaifoon kunt SMS’en en dat ie voorzien is van een 06-nummer. Ik begrijp dat eveneens per 1 juli iPads zonder SMS-functie geen 06-nummer meer mogen krijgen.

 7. Tja, hoe het juridisch zit weet ik niet; maar ik vind wel dat je alles bij een verzekeraar moet kunnen regelen, ook als je geen mobieltje hebt. Net zoals er zorgverzekeringen moeten zijn voor mensen die geen computer hebben. En als ze zo iets veranderen tijdens een contractjaar, dat kan echt niet, is mijn persoonlijke mening.
  Zelf regel ik mijn zorgverzekering voornamelijk via internet; en ik log in met gebruikersnaam en wachtwoord.

  Ik heb overigens zelf wel een mobieltje, een simpel geval waarmee ik alleen kan bellen en SMS-en, prepaid, Gebruik een paar tientjes per jaar.
  Ik zou in zekere zin niet zonder kunnen: ik pas eens in de week op mijn kleinkinderen, en mijn dochter en schoonzoon hebben geen vaste telefoon,en nemen uiteraard hun eigen mobieltjes mee naar hun werk. En ik moet hen toch kunnen bereiken (en zij mij) als er iets aan de hand is met hun kinderen, of als zij door omstandigheden later thuis komen.
  Maar ik had hem ook daarvoor al; voornamelijk om bijvoorbeeld mijn zussen te kunnen bereiken als we een dagje samen op pad gaan, om elkaar te kunnen bereiken voordat we elkaar hebben ontmoet, bij bijvoorbeeld vertragingen. Thuis heb ik hem meestal niet aan staan.

 8. Qua mobieltjesgebruik herken ik mij erg in Trijntje.

 9. Gezien jouw opvattingen over de moderne techniek, ben ik toch steeds meer benieuwd hoe die fiets van jou er eigenlijk uitziet. Is dat er zo eentje met een heel groot voorwiel en zo’n miniem achterwieltje? ;-)

 10. @Verbaljam; Ik heb wel eens rondgevraagd voor een smartfoon zonder bel/sms-fucntie, dus alleen voor internetgebruik en fotograferen. Het zit dus niet echt in de techniek maar meer in overal gestoord kunnen worden. Telefoons hebben daar nu eenmaal erg veel last van, ik zie dan ook overal gestoorde mensen om me heen. ;-)

  Ik dacht trouwens dat SMS al bijna niet meer bestond en dat het gebruik door de komst van alternatieven erg afneemt.

 11. Ik heb geen smartphone, juist omdat ik het niet nodig vind om ook onderweg steeds online te kunnen gaan; en ik SMS dus nog wel.

 12. Het begint allemaal zo ingewikkeld te worden, ik vraag me af hoeveel mensen nog mee kunnen doen.Mijn moeder 88 was al afgehaakt bij de cassette recorder. Elk jaar weer zagen we dat ze de nieuwe dingen niet oppikte. Zelf krijg ik er ook al last van. Op de school, waar ik een klus deed dit jaar werd de voortgang van een project gedeeld via een app, met die app, hield de groep leerlingen de docent op de hoogte via de mobiel. maar mijn mobiel heeft geen internet, wel radio. :^) Grrrrrrrrrrrrrr dacht ik toen, ik wil dit allemaal niet, maar ik moet er toch aan gaan geloven, ik koop in september een nieuwe mobiel eentje die op internet kan, ik kan er niet meer omheen.

  Ik heb een mobiel als wekker en voor nood, mijn kinderen en mijn moeder en ik luister radio tijdens lange reizen en dat vind ik meer dan genoeg.

 13. Mijn oma is gewoon gebruik gaan maken van de online belasting invullen en van e-mail enzo. Krijg nog wel eens foto’s. Het stukje ‘willen’ is ook een issue denk ik.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: