Jul-13: De Jongens op het Plein

In de jaarlijkse serie ‘Zomer op het Plein‘ trad gisteravond theatergroep ‘De Jongens’ op. Het gaat dan om het Canadaplein boven de Fietsenkelder en naast de Grote Kerk. Voor de verandering had ik weer eens een touristisch krantje uit de bieb meegenomen om niet achteraf te merken dat ik wat gemist heb. Ik las daarin dat er popmuziek op de Platte Stenenbrug was en dat er een optreden was op het Canadaplein.

Dus eerst maar m’n gebruikelijke avondwandeling gemaakt en nog gelachen met een jonge vrouw, die op de knieën in haar voortuintje werkte. Het zag er uit alsof ze aan het aardappels rooien was en dat vroeg ik dan ook. Ze moest er bar om lachen. Het komt ook niet vaak voor dat mensen aardappels in hun postzegelgrootte voortuintje hebben. Maar nee, het ging om zevenblad.

Een kilometer verder hoorde ik de muziek van de Platte Stenenbrug. Die brug zit rond deze tijd immer vol met terrasgangers en bij het podium stonden nog wat extra mensen. Het klonk goed, maar na een kwartier was ik er wel mee klaar en liep door naar de andere kant van de binnenstad waar de Grote Kerk staat. Daar zat meer volk op van die gymzaalbankjes. Ze zaten er duidelijk te wachten.

Ik keek naar de kerk en zag 20:30 (die ik eerder in het blad had zien staan) op de klok. Zonder horloge weet ik dus akelig goed op tijd te komen. Nog geen minuut later begon de voorstelling, die vooral om 3 trapdelen draaide en behoorlijk slapstick was met weinig text. Het was me leukgenoeg om de hele voorstelling (die een uur duurde) af te zien. De rest bleef ook zitten en groeide in de loop van de voorstelling nog wat aan. Dat geeft aan dat het in goede aarde viel. Er werd veel gelachen en een 40-tal grote meeuwen lachten mee.

Dit is een echt meeuwenplein en ze zitten er rondom op de daken herrie te maken. Na een halfuurtje waren ze ons (de pleinbezoekers) zat en werd er een flinke aanval ingezet. Als kamikazes vlak over de mensen scheren en een paar namen pontificaal plaats op de trap die op dat moment even niet werd gebruikt. De Jongens (die deze keer met ze’n 2’en waren) hielden de hele voorstelling hun gezichten in de plooi, maar op dit moment lukte dat niet. Ze wisten volgens mij ook niet wat ze met deze extra meeuwkracht aan moesten. Dit zet je niet in een sript en daarbij vond het publiek het nog leuk ook.

Toch moet je niet te min denken over zo’n meeuwen-offensief. Dat merkte ik zelf toen er 3 flinke klodders meeuwenpoep afgevuurd werden. 2 raakten de grond en 1 was een voltroffer op m’n schouder. Gelukkig had ik een jas aan die daar tegen kan, maar het stonk vreselijk wel naar rotte vis. De vlek was een cm of 7 in doorsnede en een halve cm dik. Iemand kwam meteen met een fles water om mijn jas schoon te maken. Goed bedoeld, maar dan smeer je die zooi alleen maar uit.

Helaas had ik mijn shitknip nog niet opgehaald en kon ik dus niet de bruine kaart trekken. Maar ik had nog wel een oud geel wegwerp treinkaartje in m’n portemonnee en daarmee kon ik de dikste viezigheid er af schrapen. Daarna wel met wat water de rest wegwerken. Helemaal lukte dat niet volledig en bij thuiskomst heb ik meteen m’n jas in de was gedaan. De volgende keer gaat wel de plu mee, want ook bij mooi weer komt ie daar goed van pas.

Advertentie

Geplaatst op 2014-07-13, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Ja, zo merk je dat die kaartjes onmisbaar zijn. Vorig jaar had ik aardappels laten groeien in me wasmand, want ik woon op vervuilde grond, maar wat waren ze heerlijk, ik dacht er dadelijk aan toen ik je verhaal las.

  Leuk he al die zomerdingen, heerlijk, zoveel te zien.

 2. Shitknip, voor mij nog een nieuw woord.
  Maar net als jouw blog met plezier gelezen.
  Vriendelijke vakantiegroet,

 3. Dit soort dingen zijn gewoon leuk…

 4. @Zilvertje: Aan de afgelopen jaren heb ik ook goede herinneringen. ‘Probleem’ is dat het hier verdeeld wordt. Een aantal keer op het Canadaplein, een aantal keer in de Hout, en verder op de Lindegracht, het Waagplein en de op de Platte Stenenbrug. Maar ook af en toe in de Rekerhout bij De Mare. Leuk die verdeling, maar je kan zo snel iets mislopen, ondanks dat het meeste voor mij erg dichtbij bij is.

 5. @Rob A: Dat woord had ik verzonnen voor een reactie bij De Speld. Achteraf is het al eens eerder bedacht als negatief woord op de Chipknip.

 6. @Sjoerd: Ik kon me er goed mee vermaken. Als die flinke flats op m’n hoofd was gedeponeerd (scheelde maar 10cm) dan had ik er misschien wel anders over gedacht. ;-)

 7. Pas op sommige meeuwen gaan steeds beter mikken.

 8. Al lezende wilde ik reageren, met dat zij toch de mooie genoegens van de zomeravonden, maar nee, die opmerking kan ik nu niet meer maken, want meeuwenpoep vind ik ook vies. Maar om daar nu een paraplu voor mee te nemen gaat me toch ook wat te ver. Het vertroebelt het mooie zomerbeeld.

 9. Het brengt vast geluk moet je maar denken. Wat is Alkmaar toch gezellig. Snel maar weer eens heen.

 10. Zevenblad, da’s de tweede keer dat ik het hoor vandaag.

 11. @Mack: Ik ben vreselijk met planten en bloemen. Van die vrouw begreep ik dat het tussen spa’nazi’e en brandnetels zit en dat je het net als spinazie kan eten.

 12. @Hanscke: Ik sta zelf ook wel eens versteld van m’n ‘plotwendingen’. ;-) In dit geval heb ik weinig bij verzonnen om het smeuiger te maken.

 13. @Beaunino B.: Bij dit soort voorstellingen is het niet eens de gezilligheid die het ‘m doet, maar de meer de gemoedelijke en/of ongedwongen sfeer. De bezoekers laten zich niet van de wijs brengen door een setje kamikazemeeuwen, maar ook niet door een zak die daar met zijn motorfiets met maximaal lawaai langsrijdt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: