Jul-24: Zweefveer

Onlangs blogde Henk50 hier over en bij mij stond ie al wat maanden in de rij voor m’n serie over aparte bruggen. Het gaat dan om de Hochbrücke van Rendsburg, midden in Schleswig-Holstein over het Nord-Ostsee-Kanal (NOK). Mijn fietsvakante van 2004 eindigde daar na zo’n 2000 km in een zeer ruime lus om Berlijn.

Ik wist van het bestaan, dwz ik was in 1988 al zo’n brug tegengekomen in Noord-Engeland bij Middlesbrough over de Tees. Dat is vrijwel in het midden van Teesside; de Ijmond van Groot-Brittannië. Ik werkte daar in die tijd dan ook in een lokale staalfabriek. Ben op pad geweest en heb wat foto’s van de brug gemaakt. Helaas was die gesloten voor langdurig onderhoud.

En ja, nu noem ik het opeens weer een brug. In het Engels is het een ‘Transporter Bridge‘. Dat ding is eveneens dik 100 jaar geleden gebouwd. Ik heb destijd wel wat foto’s gemaakt en die een kwartier terug ingescanned.

Ziet hier een foto-impressie.

Het gaat om grote en hoge stalen constructies met doorvaarthoogte van ruim 40 meter. Dat is voldoende voor zeeschepen om er onderdoor te kunnen. Aan die constructie hangt een veerpont (of gondel) met kabels aan een loopkat, die boven het water zweeft. Daar kunnen ongeveer 9 personenato’s op. In Teesside gaan er nog altijd auto’s op, zoals de streetview-wagen van Google.

Destijds hoorde ik al dat er nog zo’n brug moest zijn in Noord-Duitsland. Veel later kwam ik er achter dat dit in Rendsburg moest zijn. Op dat ding ben ik dus 16 jaar later overgestoken met m’n fiets. Volgens mij was hun zweefveer (Schwebefähre) alleen nog maar voor fietsers geopend. Naast een berg medefietsers en voetgangers heb ik er geen auto gezien.

Eigenlijk is de constructie van Rendsburg nog aparter. Bovenover ligt nog een spoorlijn, wat bij zijn soortgenoten niet het geval is. Nadat ik Rendsburg (een fraai stadje) had bekeken nam ik de trein terug naar Nederland. Hun station ligt aan het begin van een grote lus die om het stadje gaat om zo hoogte te winnen voor de ruim 40 meter hogere brug. Kortom een paar uit later treinde in over hun Hochbrücke richting Hamburg-Osnabrück-Amsterdam-Alkmaar. (Het was nog flink zoeken naar een acceptabele youtube-opname.)

Veel later kwam ik in 2010 nog een eenvoudige versie op handkracht tegen. Die ‘Erlebnisbrücke’ ligt over de Niers een kilometer of 5 ten noorden van Mönchengladbach.

Via een overzicht van Wikipedia zag ik dat naast de 3 hierboven er nog 4 van dit soort werkende zweefveren of zweefbruggen bestaan. Een in Newport in de zuidoostpunt van Wales. Daar ben ik op 5km langs gefietst zonder ooit geweten te hebben dat die bestond. Die van Oste/Hemmoor bij de monding van de Elbe heb ik op 10km gemist, toen ik van Stade naar Glückstadt fietste en bij Wischhafen het pontje nam. Verder werkt er nog 1 bij Bilbao in Noord-Spanje. De ‘Pont Transbordeur de Martrou’ heb ik op hooguit 200 meter gemist toen ik Rochefort uitfietste richtig golf van Biskaye. Onbegrijpelijk dat dat ding me in 1999 nooit opgevallen is.

Advertentie

Geplaatst op 2014-07-24, in Brugmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik vind het een prima oplossing. Ik had er nog nooit ene gezien. Mooie foto’s.

  2. Prachtig allemaal nieuw voor mij.

    Vriendelijke groet,

  3. Het heeft even geduurd, maar ik heb uiteindelijk toch een redelijke youtube-opname gevonden. De link staat hierboven ongeveer halverwege. Het meeste waren alleen schepen die voorbij voeren of treinen die passeren. Als er al iets completer was, dan was het van een slechte kwaliteit of er blijft de hele tijd een groot logo in het beeld.

  4. Ook ik heb dat nog nooit gezien. Wel doet het mij denken aan een transportband ergens in Loenen Veluwe, waar ik als kind langs fietste als we van Apeldoorn naar Eerbeek fietsten.

  5. Dit zijn wel héél bijzondere exemplaren. Jammer dat ik in Rendsburg niet even afgedaald ben om het verschijnsel alsnog te kunnen bekijken. Zoals elders al gemeld: in Niedersachsen is nog zo’n bijzondere zweefbrug: in Hemmoor over de Oste (50 km ten noordwesten van Hamburg).

  6. Vandaag is er een Navo-top in Newport en die hebben idd ook zo’n ‘transporter bridge’ over rivier de Usk:

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: