Jul-31: Kanaalfietskade

Van zo’n foto word ik blij:


Van onze Stadsregering had ik begrepen dat de Kanaalkade, de kade tussen de Binnenstad en het Noord-Hollandskanaal, weer het domein van de auto moest worden om zo die ondingen beter voor de kassa van de Hema e.d. te krijgen. Tot voor kort mochten auto’s hier in 1 richting rijden en alleen in 2-richtingen naar de 2 parkeergarages aan die kant van de Binnenstad.

En dat kon natuurlijk niet. De ‘dalende winkelomzet‘ in de Binnenstad moest gekeerd worden; de Kanaalkade moest weer in 2 richtingen voor de heilige koe beschikbaar zijn. Dat daardoor de leefbaarheid en de toegankelijkheid voor het stalen ros sterk zou afnemen werd op de koop toe genomen.

Maar nu zie ik toch echt dat de Kanaalkade vanaf de Friesebrug een (brom-)fietspad is geworden. Auto’s mogen zo dus ook niet meer naar de Karpertonparkeergarage. (Kan dat foeilelijke ding links op de foto ook eindelijk gesloopt worden.) En de vele bussen, die hier voorheen busbanen hadden, moeten nu een andere weg zoeken naar het station. Dat zijn wel een paar probleempjes die onze politiek nog even moet oplossen. Voorlopig zie ik dan ook niet dat de politie hier handhaaft en de bussen en auto’s ongehinderd over dit mooie brede fietspad laat rijden.

Het lijkt er op dat de Alkmaarse Fietsersbondafdeling zich ten onrechte druk heeft gemaakt over de verslechtering van de Kanaalkade.

Geplaatst op 2014-07-31, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Er zijn geen bewijzen dat de auto-toegankelijkheid de winkelomzet positief bevorderd.

  De sfeer en het imago doen dat wel.

  Persoonlijk loop ik graag naar en door het centrum van Alkmaar.
  Het ontbreken van auto’s op veel plaatsen in Alkmaar maakt juist dat ik daar graag kom!

  Zonnige zomergroet,

 2. In Leiden dat we ongeveer een keer per jaar bezoeken, parkeren wij de auto aan de rand van de stad. Er is daar altijd parkeerplaats. Vervolgens kunnen we gratis (inbegrepen bij het parkeergeld) met een busje, dat bijna altijd al klaarstaat of al snel komt, de stad inrijden. Terug hoeven we maar even te bellen en we worden opgehaald. Meestal lopen we terug, maar het kan allemaal. Er zullen wel meer steden zijn met deze mogelijkheid, maar heel veel steden niet. Meestal kun je alleen voor een kapitaal je auto in een parkeergarage kwijt. Ik heb een hekel aan parkeergarages dus gebruik die niet. Ik vraag mij af waarom niet meer steden zo’n groot parkeerterrein buiten de stad maken. Dit zal de winkelomzet wel bevorderen want je kunt rustig de stad in zonder dat de parkeermeter afloopt of de parkeergaragekosten de pan uit rijzen.

 3. @Margo: De parkeergarages vallen in Alkmaar mee en zijn een stuk goedkoper dan langs de weg parkeren. De meeste winkelaars zetten hun auto aan de andere kant van het kanaal waar het maar 1/3de kost en je binnen 500 meter lopen in de binnenstad bent. De herinvoering van 2-richtingenverkeer op de Kanaalkade gaat daar niets aan veranderen. Die zal vrijwel niet gebruikt worden om naar parkeergarages te gaan, wat al voor die tijd kon. Het zullen net als voorheen gewoon mensen uit Alkmaar zijn die langs de binennstad rijden en daar helemaal niet naartoe gaan. Onze politieke OPA’s en Ondernemend Alkmaar zijn daar blind of anders te kortzichtig voor. In de winkels wordt minder verkocht, maar dat heeft alles te maken met internetaankopen. Mensen gaan wel naar een winkel voor info en laten het later via bol.com of dergelijke goedkoper thuisbrengen. De horeca doet het echter uitstekend en je ziet er alleen maar meer bijkomen. Want na een dagje winkel kijken moet er even een latte genoten worden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: