Aug-03: Heerlijkheid Veenhuizen

En daarmee bedoel ik het Veenhuizen in Noord-Holland dat tegenwoordig deel uitmaakt van de wijk De Noord in de gemeente Heerhugowaard. Heerhugowaard heeft 53.000 inwoners, waarvan er 1500 in De Noord wonen en van die 1500 wonen er hooguit 100 in het gehucht Veenhuizen. Kortom is dat wel blogwaardig?

Ja, en ik heb er zelfs al eens over geblogd. Dat ging over hun kermis. De afgelopen weken fiets ik weer vaker en wat verder. En regelmatig kom ik dan door Veenhuizen. Het is daar prima polderfietsen en op een of andere manier is het een soort draaipunt. Veenhuizen ligt daarbij tegen het 3-gewestenpunt, 3-kantonspunt of 3-regiopunt Noord-Kennermerland (regio Alkmaar), Westfriesland (regio Hoorn) en Noordkop (regio den helder).

In Veenhuizen staat een dorpshuis met daarnaast een opvallend praalgraf. Ik weet wel wie daar ligt, maar de laatste keer nam ik toch eens de tijd om er wat foto’s te nemen. Het gaat om Reinoud van Brederode, de voormalige president van de hoge raad van Holland, Zeeland en West-Friesland.

Hij was ook de heer van Heerlijkheid Veenhuizen, Spanbroek, Oosthuizen, Etershem, Hobrede (Hobreede) en Kwadijk (Quadijk). De meeste blogbezoekers zullen nooit van dit Veenhuizen hebben gehoord. Spanbroek met 4000 inwoners is wat bekender en dat geldt ook voor Oosthuizen waar nu 3170 mensen wonen als je Etersheim niet meerekent. Dat Etersheim (bekend van Dik Trom) heeft circa 50 inwoners, Kwadijk heeft naast een fraaie watertoren en een groot station 800 inwoners en Hobrede (ook leuk om doorheen te fietsen) doet het met 160 inwoners.

Het hele zwikkie haalt nog geen 8300 inwoners. Wat dat betreft scoorde hij beter door als dipomaat een geschil op te lossen in het huidige Estland. Dat leverde hem een baronschap op van Rakvere (Wesenberg) en daar wonen thans 16680 mensen.

(Als Frans T. een beetje diplomatiek z’n best doet in Oost-Ukraine, dan leest over ruim 400 jaar een i-fietser in Cadier of Keer bij een tombe dat Timmermans een baron is geworden van Torez.)

Advertentie

Geplaatst op 2014-08-03, in Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Het is idd. een mooi plekje waar ik wel eens ga zitten,
  een boterham eet en van de rust geniet…
  Voor baron ben ik overigens niet in de wieg gelegd ;)

  FT

 2. Ah, de andere (fietsende) Frans T. :-)

 3. Er valt trouwens wel een leuk fietsrondje te bedenken door de heerlijkheden der Reinoud van Brederode (met uitbegrip van Rakvere).

 4. Nee, ik had geen idee van dit tweede Veenhuizen. Veenhuizen in Drente is bekend om zijn gevangenis. Daar is heel veel geleden.

 5. Over dat andere Veenhuizen, in Drente, heeft Suzanna Jansen een heel lezenswaardig boek geschreven: Het Pauperparadijs.

 6. @Margo: Je moet wat preciezer zijn, In Drenthe zijn 2 Veenhuizen’s en in Groningen ook nog eens 2:
  Veenhuizen (Noorderveld, DR) http://goo.gl/maps/NvbKQ
  Veenhuizen (Coevorden, DR) http://goo.gl/maps/MDm7e
  Veenhuizen (Stadskanaal, GR) http://goo.gl/maps/a2K96
  Veenhuizen (Oldambt, GR) http://goo.gl/maps/4WJT7
  O ja, en der oudste is natuurlijk
  Veenhuizen (Heerhugowaard, NH) http://goo.gl/maps/H4vFt

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: