Aug-07: AZ, Westrand en GR2014

Gisteravond haalde de rechtszaak tussen de gemeente Alkmaar en voetbalclub AZ (Alkmaar-Zaanstreek) zelfs het landelijke NOS-Journaal. Ik blog sporadisch over AZ, omdat ik geen echte voetbalkijker ben, maar weer wel in Alkmaar woon.

Af en toe doet AZ het behoorlijk goed, wat voor zo’n redelijk kleine club met een veel kleiner budget dan onder meer Ajax, Feijenoord, PSV, Twente, of Vitesse, zeker waardering afdwingt. Afgelopen jaar was het geen topjaar, maar dat kan dit jaar zomaar weer veranderen.

AZ ken ik de laatste tijd ook uit de regionale media, waarin het ruzie maakt met de gemeente Alkmaar. Dat is niet vreemd, een groot deel van de inwoners leeft in onmin met onze huidige Stadsregering, waarin OPA en de VVD de dienst uitmaken.
OPA (‘Onafhankelijke’ Partij Alkmaar, die ik erg afhankelijk vind van Ondernemend Alkmaar) is erg gericht op de binnenstad en heeft als kerntaak ruziemaken met de PvdA (die daar gezellig aan meewerkt). De VVD zit er als kleinere partij ook bij en hun band met de ondernemers zit ze in het bloed.

Voor de Westrand (het stukje Alkmaar ten westen van de N9) en de Westelijke Ringweg (N9) heb ik een aantal klankbordgroep- en inloop-bijeenkomsten bijgewoond. Mooie plannen, maar regelmatig vervallen daar delen van wegens geldgebrek. Zo had het Rijk een berg geld toegezegd voor het ongelijkvloersmaken van de N9 en die toezegging trokken ze een aantal jaren terug weer in. Met het resterende bedrag van de provincie en wat gemeentes valt niet veel te ondernemen.

In de Westrand wil de gemeente de sportaccommodaties verbeteren. Nu ligt er al een een grote ijssbaan, wielerbaan en zijn er voetbal, hockey- en rugbyvelden. Ook ligt er de stadscamping. Opknappen van dat gebied is een prima idee en al snel werd duidelijk dat AZ er trainingsvelden wilde hebben. AZ traint nu op een klein veldje aan de andere kant van de stad en dat stelt erg weinig voor. Daar is ook geen ruimte voor vergroting of verbetering.

Het verbeteren van de Westrand moet betaald worden en daarom zal er het een en ander moeten komen dat geld opbrengt. Opties zijn een sporthotel en een McDonalds-vestiging. (Die laatste is om het gebied obesitasneutraal te houden?) Mij is het nooit duidelijk geworden dat dat echt gaat lukken en dat is dan ook een van de redenen dat het er niet zo opschiet. Daarbij liggen natuur- en milieumensen redelijk dwars. Die willen er geen hoogbouw omdat uitzichtverstorend is voor het mooie landschap tussen Bergen en Alkmaar. Ze hebben zeker een punt, maar ook dit zorgt voor oponthoud en gebrek aan mogelijke inkomsten.

AZ had overigens ook een berg noten op hun zang. Zo moest er een extra (7de) veld komen, wat met pijn en moeite in het gebied te prakken viel. AZ wil daarbij dat het minder in het zicht is, dus achteraf en dat je er met auto’s kunt komen. Voetballers kunnen schijnbaar niet fietsen. Dat probleem kennen we daar nu ook al van de jonge hockeyers die grotendeels door de ouders per auto worden gebracht wat prakeerproblemen oplevert.

Ongeveer een jaar geleden was het allemaal min of meer rond op wat kleine punten na. De VVD-wethouder hield daar de kaarten van voor de buik. En vaak is het zo dat je beter kan onderhandelen als je niet alles via de media rondbazuint. Probleem is echter dat de man al niet prettig overkomt in de media en zo werd hij moeiteloos zwartgemaakt als de man waar niet mee te praten valt.

Op het laatste moment hielden de Erven Molenaar de afronding tegen. Zij waren de enig overgebleven bezwaarmakers. En dat zit wat vreemd. Voordat AZ het speeltje van Dirk Scheringa werd, was het het speeltje van de Molenaars, die destijd bekend waren van hun Wastora-winkels in Alkmaar en de Zaanstreek. De erven daarvan bezitten wat grond in de Westrand. Zij lagen dwars en dat zorgde op het laatste moment dat er weer werd uitegsteld.

Alleen kwam dat dwarsliggen op een curieus moment. Enkele dagen voordat AZ niet meer met de gemeente Alkmaar verder wilde; ‘omdat het zo lang duurde’, maakte de Molenaar’s hun bezwaar dat er voor zorgde dat het wederom langer ging duren. Kortom een duidelijk 1-2’tje.

AZ had zelf al eerder contact gezocht met de gemeente Zaanstad en die hadden een bestaand setje velden in de aanbieding die ze huren in de gemeente Wormerland. AZ was in de Scheringa-periode behoorlijk losgeweekt van de Zaanstreek en ik begrijp dat deze truc ze aan extra sponsors uit die omgeving kan helpen.

Fraai is het dus allemaal niet verlopen. Nog minder fraai is het voor het Willem Blaeucollege, dat eveneebs in de Westrand ligt. Die school heeft een speciale sportopleiding, waar o.a. AZ-jeugd gebruik van maakt. Leerlingen krijgen een aangepast rooster om zo te kunnen trainen. Die opleiding krijgt subsidie en die subsidie vervalt als AZ haar trainingsvelden naar Wormerland verhuist. Dan zal dus ook het Willem Blaeucollege naar Wormerland moeten verhuizen en dat zit er niet in. De sportopleinding is maar een klein deel van die school.

Zelf vermoed ik dat er nog wat meer achter zit. In Alkmaar krijgen we in november nog de gemeenteraadsverkiezingen. Eigenlijk gaan die hetzelfde verlopen als bij de andere gemeentes. De PvdA gaat verliezen en de winst gaat naar partijen die niet in de landelijke regering zitten. OPA krijgt de stemmers dus op een presenteerblad aangerijkt door Rutte en Samsom. (Ik blogde daar al eeerder over.)

Je moet lokaal al iets heel ingrijpends verzinnen om de lokale kiezers op andere gedachten te brengen. Met geknoei aan de Kanaalkade gaat dat niet lukken, maar met een verhuizing van AZ mogelijk wel. In het AZ-bestuur zitten wat PvdA’ers en wat mensen die weinig op hebben met de OPA en de huidige Alkmaarse VVD. Zij kunnen deze Stadsregering dus een flinke hak zetten net voor de gemeenteraadseverkiezingen.

En als dat laatste klopt, dan kan het zomaar zijn dat de PvdA AZ voor Alkmaar gaat redden.

Ben benieuwd hoe dit verder gaat. Mij maakt het overigens weinig uit waar en of AZ traint. Dat OPA door dit gedoe een maatje kleiner wordt zou ik toejuichen, alhoewel ik ook geen fan ben van de Alkmaarse PvdA, SP, D66, GL, CDA of PvdA. Onze ambtenaren zouden beter kunnen functioneren als de Alkmaarse politiek een jaar of 4 op vakantie gaat.


Aanvulling 2014-08-08 – AZ bestuursfuncties:
Ik ben toch eens gaan kijken in het organogram van AZ. Daarin veel oudsporters, die vaak uit andere sporten en van buiten Noord-Holland komen. Een persoon van AFAS, de hoofdsponsor. Iemand die van de DSB is blijven hangen. Een paar van de AGU (fietskleding Alkmaar) en iemand van Rodi Media (Langedijk). Van een paar kon ik niet achterhalen wat hun achtergrond is. Van 1 is duidelijk dat het een Alkmaarse PvdA wethouder en 1e kamerlid is geweest en 2 personen waren burgemeester van Alkmaar en beide lid van de PvdA. Van geen kon ik vaststellen dat die woonachtig is – of een (politieke of economische) verbinding heeft met Zaanstad of Wormerland.

Onder Scheringa (die zelf meer had met Westfriesland) is AZ erg verAlkmaarst en duidelijk losgeweekt van de Zaanstreek. Ook kon ik geen verbindingen met andere politieke partijen in Alkmaar te vinden anders dan de PvdA. Daarbij is me ook duidelijk geworden gezien de personen het bestuur van AZ stukken professioneler is dan onze huidige Stadsregering, die toch redelijk bol staat van amateurs. Dat niveau-verschil kan al snel tot miscommunicatie leiden, maar mijn vermoeden van een PvdA-trucje sluit ik door dit overzicht zeker niet uit. De verhuizing naar de Zaanstreek is duidelijk niet door Zaanse AZ bestuurders bedacht, veel eerder door Alkmaarse.

Geplaatst op 2014-08-07, in Alkmaar, AZ-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Ik denk dat het laatste op veel plaatsen geld. Laat de professionals het werk maar doen. Die in de raad zijn meestal toch maar amateurs…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: