Aug-09: De OBA-500

Een paar dagen terug las ik bij OBA (de Onafhangelijke Bloggers Associatie en dus niet de Openbare Bibliotheek Amsterdam) dat zij de 500ste aanmelding waren gepasseerd. Natuurlijk mag en misschien moet je daar wel even bij stilstaan. Via deze weg feliciteer ik ze dan ook.

Dat ik het een goed initiatief vind mag blijken uit hun logo dat hier in de linkerkolom bijna bovenaan staat. Klik er op en je krijgt een lijst met blogberichten van diverse bloggers. Dat zijn er echter geen 500. Bij lange na niet. Mensen kunnen schijnbaar wel hun blog aanmelden, maar voor het afmelden doen ze geen moeite.

Wegminlog bij Sanoma had daar ook last van. Die noemden een 800voud, waar ook een groot deel er de brui aan had gegeven. Kan zijn dat ze na 3 blogjes uitgeblogd waren of dat ze een andere plek vonden die hen beter beviel. De getallen van Sanoma kon je doorgaans halveren en de echt actieve bloggers (mensen die minimaal eens per week een bericht plaatsten) haalde nog geen 10% van het totaal.

Van datzelfde heeft OBA in het klein last. Omdat het maar 508 vermeldingen zijn hoef ik daar niet met steekproeven te werken en ben ik gewoon de totale deelnemerslijst afgegaan. 62 blogs bestaan niet meer en zijn volledig van het web verdwenen. De accounts die daar naar verwijzen sturen je dus het bos in en kunnen probleemloos geruimd worden.

Zo blijven er dus 446 over. Daarvan zijn er 16 leeg of ontoegankelijk. Kortom daar stoot je ook je neus en die zullen evenmin in het overzicht met laatste berichten verzchijnen. Van de overgebleven 430 zijn er 7 dubbel. Waarschijnlijk gaat een account-aanmaken niet goed en dan doe je dat nog een keer. Maar als die naar hetzelfde blog verwijst dan neemt daardoor niet het aantal blogs toe.

Van de overige 423 zijn er 69 in de afgelopen 12 maanden niet van een nieuw bericht voorzien. Sommigen staan al 3 jaar droog. In de meeste gevallen zijn de bloggers gestopt en/of overgestapt naar iets anders en laten de oude meuk als zwerflog staan.

En toen waren er nog maar 354 ofwel 70% van het totaal. Als ik de grens van een droogstaand blog verkort naar een half jaar, dan vallen er nog eens 50 af. Mijn indruk is dat deze afgehaakte bloggers vooral actiever zijn geworden op facebook en/of twitter.

Bij 9 vond ik een foute koppeling, die zijn deels te reanimeren zodat ze weer in het overzicht verschijnen.

Hier het complete overzicht.
(Misschien heeft Knutselsmurf of Ina hier iets aan voor een grote schoonmaak.
Bij hen verwacht ik wel dat het om kwaliteit en niet om kwantiteit gaat.)

Een bijkomend probleem is dat de laatste aanmeldingen vooral over make-up gaan. Meiden die smeerseltjes promoten in de hoop een gratis proefversie daarmee te verdienen. Lezenswaardig vind ik het niet. En als je die overslaat, dan blijven er weinig actieve blogs over.

Dat vind ik jammer aangezien er echt wel meer goede bloggers zijn. Zelf heb ik een jaar terug iets gemaakt over Regio-bloggers. Dat valt ook niet mee, ik kan er maar weinig vinden. Die pagina gebruik ik ook om in de linker kolom een lijst met laatst gepubiceerde berichten van andere actieve bloggers te tonen. Bloggers hoeven zich daar niet voor aan te melden, maar kunnen zich om wat voor reden natuurlijk wel afmelden.

Uit die lijst heb ik onlangs Hanneke Groenteman in de GFT-bak gekieperd. Zij had al 2 maanden niet meer geblogd en bleef me daardoor te lang onderin hangen.

Over Blog Society van de Telegraaf heb ik het anderhalve maand terug gehad. Daar passen die make-up-blogsteers prima in. Misschien zijn ze daar ook aangemeld. Ik heb er in elk geval niets te zoeken.

Een laatste initiatief is Hollandblogs.blogspot.nl Die maken van hetzelfde blogspotmechanisme gebruik, dat ik bij m’n lijst voor de regio-blogs toepas. Alleen gaat het bij hen erg over bezuinigen in het huishouden. Ze doen het goed, maar mij spreekt het niet erg aan. Het is flink zoeken tussen die meuk naar iets wat me wel kan boeien. En na een paar keer heb ik dat opgegeven.

Ik weet ook niet of ik mijn blog daar aan moet melden. Soms schrijf ik over hoe ik huishoud of bezuinig en wat me overkomt in de supermarkt. Dat sluit zeker aan. Maar voor je het weet krijg ik reageeders via die weg die het alleen maar daarover willen hebben.

Advertentie

Geplaatst op 2014-08-09, in Webmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Het overstappen van de ene blogsite of gaan feestboeken of zonder aankondiging stoppen met bloggen herken ik.
  De inhoud en vorm van schrijven is nog steeds divers op het internet.

  Bij punt.nl schrok ik vaak van de anorexia verhalen.

  De clustering van bloggers heeft vaak ook een grote diversiteit binnen de groep.

  Soms ruim ik in de lijst van bloggers die ik volg, soms volg ik de discussie in de reacties niet meer.
  Afhankelijk van mijn beschikbare tijd volg ik meer of minder.
  Een getal van over de honderd bloggers inclusief reacties heb ik in het verleden ruim gevolgd.
  Nu beperk ik mij.

  Een aantal van jouw blogonderwerpen vind ik zeer lezenswaardig!

  Vriendelijke groet,

 2. Wat een werk !
  Het is inderdaad een probleem dat mensen hun blog beëindigen zonder dat even aan ons te melden.
  Maar wat je op de voorpagina ziet, zijn altijd bestaande blogs, want die lijst is nooit ouder dan 2 dagen.
  En hoewel het aantal actieve leden veel lager ligt dan 500, zit er wel een stijgende lijn in het aantal bijdragen per dag.
  Ina heeft ooit de lengte van de voorpagina op 75 gezet, genoeg voor alles wat we in 2 dagen binnen kregen. Hij zou nu 2 keer zo lang moeten zijn.
  Al snel heb ik een plugin gebouwd die het aantal berichten per auteur limiteerde tot 1, want we kenden iemand die 20 berichten per dag schreef.
  We zijn geen Twitter.
  Ook dode links proberen we automatisch te verwijderen. Haal je je blogje weg, dan is het binnen een uur ook van de voorpagina ( werkt alleen bij PuSH )

  Facebook is inderdaad een grote “concurrent”, maar een blogplatform kun je het nauwelijks noemen.
  Het is niet ongebruikelijk dat iemand een jaar niks op een blog schrijft, en dan opeens weer wat te melden heeft.
  Jeg Synes is er zo-een. Of Mira.
  Die dubbele entries zijn van mensen die hun blog gesplitst hebben in 2 blogs met verschillende thema’s.
  Zo schrijft Ina bijvoorbeeld over paddenstoelen en over politiek en ze wil dat in de toekomst op 2 verschillende blogs onderbrengen.
  Die optie hebben we vanaf het begin ondersteund.
  Eén blog met verschillende auteurs kan in principe ook; RSS stuurt de naam van de auteur mee, maar ik vertaal voor het gemak de naam van het blog in een auteursnaam op OBA, anders krijgen we wel erg veel blogjes van “beheerder”.

 3. Vroems’ blog staat ook al ruim 3 jaar “droog, want hij leeft niet meer. Ik heb er (in overleg met andere naasten van hem) voor gekozen toch nog iets te laten staan.

 4. @Knutselsmurf: Met dubbel bedoel ik bijvoorbeeld die van amalie de pagter en baby de pagter, die beide naar exact dezelfde url verwijzen. Toch zie ik nu dat er een licht verschil is, maar dat is niet gedaan door bijvoorbeeld een category te gebruiken. Daar had ik het op vergeleken.

  Op facebook kunnen mensen bloggen, maar dat gebeurt vrijwel niet. Facebook is vooral een concurrent op het gebied van tijdvreten. ;-)

 5. @Appelvrouw: Dat had ik begrepen. Ik neem aan dat er niets meer bijgeplaats gaat worden en dat ie dus nimmer in het overzicht/voorpagina ‘vers van de pers’ zal opdoemen. Zelf laat ik in mijn ‘Linx’ wijlen Frans54 staan. Maar die zal ik niet meetellen als actieve bloggeren meldt ik niet aan bij OBA.

  Los daarvan zijn er ook veel bloggers die gestopt zijn, maar hun gratis wordpress of blogspot laten staan en compleet vergeten. Je kan er wel op reageren, maar krijgt dan geen reactie meer terug.

 6. @Rob Alberts: Ik heb een paar flinke stokpaarden, maar vind ook dat het afwisselend mag zijn om het leuk te houden.

  Er is ook een hele club met quilt-blogsters, die hebben OBA of dergelijke nog niet gevonden.

 7. Omdat de oprichting van OBA min of meer samenviel met het einde van VKblog, dachten veel mensen dat het een voortzetting was van van het VKblog, maar dan onder leiding van een andere moderator. Ze snapten het concept niet, hoe zorgvuldig Ina het ook probeerde uit te leggen.
  Geen moderatie. Geen vriendjespolitiek. Geen populariteitslijstjes.
  De verknochte VKbloggers konden er maar moeilijk aan wennen.
  Of ze wilden er niets mee te maken hebben, omdat ze een andere mening hadden dan wij, of omdat ze ons “verraders” vonden, of omdat ze niet konden begrijpen dat we iedereen zomaar toelieten, etc. De eerste leden waren zo’n 100 ex-VKbloggers, maar hun blogs vormen nu een minderheid.

 8. @Knutselsmurf: Met het VKblog had ik vrijwel niets. Ik wist van het bestaan en het gezeur over moderatie. Pas later bedacht ik dat het VKblog door de moderatie geen verzameling blogs was, maar meer een soort forum.

 9. @Knutselsmurf: En in het begin heb je aardig wat ex-VKbloggers naar een echt blog van wordpress of blogpot verhuisd, waar VK en Sanoma het enorm lieten afweten.

 10. Hm ja, ik heb daar ook nog een inactieve blog, die ik eens moet afmelden. Overigens is mijn huidige weblog momenteel uit de lucht dankzij problemen bij Mijn Domein.

 11. OBA heeft voor mij ook nog steeds herinneringen aan het vk blog.
  Leuk om te lezen dat er steeds meer nieuwe bloggers zijn bij gekomen.

  Het gekrakeel op vk blog heb ik nooit begrepen.
  Al heeft een vk blogger mij ook aan het bloggen gekregen.

  Felle ruzies in discussielijnen op een blogpost vind ik soms amusant.
  Toch lees ik liever een goed verhaal in een blog.
  Een blogger die iets opvallends en verrassend laat lezen volg ik graag.

  Vriendelijke groet,

 12. Ik had er nog nooit van gehoord. Bestaat er nog geen 1 grote index met alle bloggers op categorie?
  Ik vind deze oba-500 al erg leuk.
  Heb er even gekeken.
  Ja, wel jammer dat zoiets bijna niet up to date valt te houden.

 13. @Margo: Ik vond er idd een paar, die je niet echt meer onderhoudt. Uitwijkpost staat er ook tussen. Geen idee wat we daar nog mee moeten. Ik heb ‘m al doorgelopen op interessante regio-blogs. Voor mij heeft ie geen functie meer.

 14. @Baeuninoblog: Er is een grote verzameling met de naam alleweblogs.nl Die kan ik van harte afraden. Er staan erg veel vervallen web-logs waardoor je te vaak je neus stoot bij Sanoma of erger. Misschien zou je ook eens moeten kijken bij http://hollandblogs.blogspot.nl als je die al niet eerder gevonden hebt.

  M’n eigen verzameling zit linksboven onder de knop Regio-blogs. Daar heb ik je net toegevoegd aan de groep ‘blogsters’.

  Toevallig blogde Ben Blogtrommel er vandaag ook over: http://www.blogtrommel.com/waar-vind-je-de-beste-blogs/

 15. Dank om mijn blog even te vermelden. :)

  Het blijkt weer maar eens hoe moeilijk het vol te houden is, dat bloggen. Maar nog veel moeilijker is het om een lijst met interessante blogs bij te houden én deze een beetje up-to-date te houden…

 16. Nog even wat dingen rechtzetten :
  OBA is geen verzameling links. Die ledenlijst kun je wel opzoeken als je het wil, maar de belangrijkste functie van OBA is om real-time informatie te geven over wat mensen publiceren. En daarnaast wil het graag een community zijn.
  Dat brengt me bij een ander punt :
  Je kan niet het blog van iemand anders aanmelden. OBA heeft leden, geen slachtoffers.

  Je kan het niet iedereen naar de zin maken, dus je kan met mijnoba een persoonlijke selectie maken van dingen waarover je geïnformeerd wil worden.
  En er is een mobiele versie die zuinig is met data en goed werkt op een klein scherm.

 17. Ik ben weer in de lucht, wonder boven wonder. Heb vandaag op een nieuw domein een nieuwe site aangemaakt. Antagonist, heel gebruiksvriendelijk. Zal als alles over is het nieuwe adres in de www regel zetten.
  Ja, Uitwijkpost, moest er aan denken, aan dat debacle van webminlog vandaag, na 2 dagen getob bij Mijn Domein begon het er erg op te lijken. Ja wat doen we ermee? Kijkt er nog wel eens iemand op? Anders opruimen denk ik.

 18. @Knutselsmurf: Deze keer heb ik het avater-overzicht gebruikt om alle links na te lopen. Per account staan daar ook de laatste berichten onder. Doorgaans gebruik ik alleen de voorpagina met verse berichten. Mijnoba heb ik wel gebruikt, maar ik lees net zo makkelijk over de ‘oninterressante’ vermeldingen heen.

  Geheel mee eens dat je het niet iedereen naar de zin kan maken. Wat wel kan is de accounts die naar opgeheven blogs verwijzen opruimen. Bij blogspot en wordpress lopen die links dood, maar bij .tk belandt je zo op ongewenste websites met bijvoorbeeld porno.

  Dat communty-gedoe valt het laatste jaar tegen. Tussen de forumpostings zitten soms maanden en dan reageert maar een hanjevol oudgedienden.

  Bij blogspot gebruik ik een widget die de laatste berichten bovenaanzet. Naast de blogger en titel van het bericht heb ik daar de eerste regels van het bericht, de avatars en een eventueel fotootje uit een bericht uit staan. Anders wordt die lijst me te lang. Bij Hollandblog hebben ze dat wel ingeschakeld, en haak ik na het lezen al bij de eerste 20 af.

 19. Voorlopig houd ik mij maar bij mijn gewone eigen blog. De laatste tijd ben ik echter niet meer zo tevreden over de inhoud. Ik wil toch weer wat minder aandacht aan de huis tuin en keuken onderwerpen besteden en toch wat meer blogjes maken waarin ik dan ook met een duidelijk standpunt kom. Kortom ik wil weer wat meer inhoud, wat scherpere stukjes en vooral weer wat regelmatiger bloggen. Verder heb ik eenlijst van medebloggers die ik toch wel aardig volg.

 20. Ha ha, ik klikte op een link in mijn statistieken en ik werd gelinkt naar, jawel, de oude blog (het oude blog bekt beter) van Ximaar. Bij blogspot. Weliswaar met een keurige vermelding naar hier, naar wordpress. Maar toch: laatste bijdrage 2012. Zo zie je maar. :-)

  Maar hoe zulks te wijzigen, geen idee. Ik zie meer zaken die onveranderlijk lijken. Zo wijzigde ik de titel van een van stukjes eens van ‘Schoorsteenvegersoorbelen’ naar ‘Ondertussen in Berlijn’. Maar die url lijkt te zijn verknocht aan die oorbellen (lijkt verdorie Zwarte Piet wel!)

  Overigens vind ik mijn blog erg goed passen binnen een al dan niet bestaand regematig-schrijvend-over-andere-zaken-dan-oogschaduwen ontharingscreme-‘, maar was meerdere keren onzichtbaar geworden op oba. Na twee mailtjes was het overigens weer snel verholpen. Misschien staan ter compensatie veel van mijn bijdragen nu dubbel in mijn lijst. Wat me wel blijft verbazen is dat tot een jaar gelden een flink aandeel van mijn bezoekers hier vandaan kwam. Nu niet meer.

  En over niet onderhouden blogs gesproken:
  Ik zou het jammer vinden als Selma Salo’s (Erwaseens) blog niet meer traceerbaar is via Oba. Voor Vroems zal hetzelfde gelden. Hoewel de appelvrouw gelukkig nog heel veel fijne stukjes schrijft. Zonder make-up of quilt of andere -sorry voor de liefhebbers- bladvulling.

  Blijft lastig om de pareltjes te blijven vinden.
  Wat een goed werk heb je trouwens verricht. Chapeau! :-)

 21. @Lehti Paul: Leuk dat je even langskomt. Toevallig had ik net je laatste verhaal gelezen en had ik zelf uitgevogeld dat 1 van die genoemde plaatsnamen niet klopte. Maar toen ik dat later in het stuk las was er voor mij geen reden meer tot reageren. ;-)

  Die blogspot gebruik ik gelijktijdig voor dingen die niet in wordpress kunnen. Het bericht is redelijk nieuw, ik dateer altijd jaar-maand-dag, dus gewoon het grootste voorraan.

  Je kunt op dat kaartje klikken op LP ergens bij Groningen of links in de lijst met de meest recente berichten.

  Idd jammer dat Selma vrijwel gestopt is. Als website moet je die zeker vindbaar houden, maar als er niet regelmatig iets bijkomt is het voor mij geen blog.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: