Okt-03: Gemeutel in de Marge

Vandaag las ik dat Els (there) 13 jaar actief blogt en bedacht ik dat ik op 30 september 10 jaar terug m’n eerste berichtje op web-log.nl plaatste. Dat bericht is netjes gemigreerd en staat dus hier.

Het was een testje voor een kennis, ik was niet echt van plan om bij web-log of waar dan ook te bloggen. Daar had ik m’n eigen website voor, die ik in 2000 begon. Die website trok veel meer bezoekers en ik had bedracht om daar op de voorpagina af en toe een kort berichtje te plaatsen, wat het midden hield tussen een blog- en een twitterbericht. Zeg maar een zin of 5 met een fotootje. Hier een teruggeplaatst voorbeeld over ‘On-the-shelf Engineering‘ en onder meer deze had ik al eerder op dit blog gerecycled.

Met m’n website ben ik tot 2009 doorgegaan en toen gaf mijn provider de geest.
Na een trage aanloop vond ik dat spul van web-log ook wel aardig en bezocht ik er meer medebloggers. Daardoor plaatste ik zelf uiteindelijk ook regelmatiger iets. Na wat maanden met maar 1 bericht per maand werden het er gemiddeld 2 of 3 per week, een ritme dat ik nog steeds handhaaf.

Volle zalen heb ik er nooit mee getrokken. Zoals gezegd was mijn website populairder door een afkortingenlijst en zaken over genealogie en natuurlijk wat over m’n gefiets en hoe ik tegen de wereld aankeek. Ik stak daar ook meer tijd in. Bij web-log.nl werd het een log onder pseudoniem, waar ik dus niet veel mee van plan was.

Familie of kennissen wisten er niet van en voor het overgrote deel is dat nog altijd zo. Dat is een van de redenen dat het aantal bezoekers nooit dat niveau van m’n website heeft gehaald. Erg vond en vind ik dat niet, het is gewoon leuk om te doen. Omdat ik het op mijn website kort hield begon ik juist op web-log langers verhalen te schrijven. Zo was een vakantieverslag op m’n website niet meer dan 1 goedgevuld A4’tje en die op web-log konden oplopen tot 30 A4’tjes per vakantie. Al snel begon ik op m’n weblog meer te schrijven over Alkmaar en de regio. Iets dat ik op mijn website veel minder deed.

Bij m’n eerste blogje op web-log vroeg ik me af of dat reageren wel iets was. Wim de Bie, destijds een blogautoriteit, liet geen reacties toe. Inmiddels kijk ik er anders tegenaan. Misbruik is er nooit van gemaakt en als iets niet klopt, dan haal ik het weg of pas ik het aan. Al snel begreep ik dat deze terugkoppeling niet alleen leuk is, maar dat je er ook anders en eigenlijk beter en duidelijker door gaat schrijven. Op de Mavo haalde ik met geluk een 4 voor Nederlands, omdat ik er een hekel aan had. Na 10 jaar bloggen vermoed ik dat het nu een stuk beter zal zijn.

De migratie van webminlog naar wordpress is nog altijd niet compleet. Twee fietsvakanties moet ik nog bijwerken qua linken en foto’s en bij een paar 100 andere berichten moet dat ook nog gebeuren. Als dat klaar is wil ik wel eens de fietsvakantieverhalen van mijn oude website (staat nog compleet op m’n harde schijf) overhevelen.

Het genalogiespul heb ik op een apart blog geplaatst en daar zit ook nog een dikke maand werk aan om het weer zo te krijgen zoals ik het destijds had. Ik ben dat al een paar jaar van plan, maar steeds komen er andere dingen tussen die me bezighouden. Kortom ik ben nog lang niet uitgeprutst in de marge.

Advertentie

Geplaatst op 2014-10-03, in Webmatig, Ximatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Gefeliciteerd met je jubileum! Fijn dat er Bloggers (ik heb gek genoeg nog steeds een beetje moeite met het woord, zeg maar Webloggers ;-)) zijn die volhouden ondanks de opkomst van ‘voorgeprogrammeerde social media’ als FB e.d. en het debakel van de web-min-log-migratie.

 2. Ik ben een fan van je blog, je Nederlands is om over naar huis te schrijven.

 3. Op naar het volgende jubileum? Ondanks andere social media blijft bloggen een prettige bezigheid waarmee je nog eens wat van je af kunt schrijven. Je hoeft geen ‘vrienden’ naar de ogen te zien. O.a. om deze redenen keer ik er telkens naar terug.

 4. Het moet ook leuk blijven om te doen. Voor mij is het ook een stukje terug kijken waar ik me al die tijd mee bezig heb gehouden. Een soort fotoboek.

 5. @Sjoerd: Dat geldt zeker ook voor mij en vooral voor m’n fietsvakanties. Ik heb nooit dagboeken onderhouden, en dit is daar een flinke uitzondering op.

 6. @Bittytje: Ik ben in elk geval nog niet van plan om te stoppen. Ook al omdat ik niets met facebook of dergelijke doe. Het bloggen zelf neemt bij mij overigens veel minder tijd dat het lezen bij andere bloggers. Als ik al stop, dan is het om die reden dat dat teveel tijd neemt. En moeiteloos komen er meer blogideeën bij dan dat er af gaan. Ik zou dus vaker moeten bloggen, maar dan gaat het op werken lijken en dat is niet de bedoeling.

 7. @Dhyan: Bedankt voor het compliment. Door het bijhouden van die afkortingenlijst op m’n website was al eerder m’n woordenschat flink toegenomen en ook daar begon ik al meer zaken na te zoeken voor de juiste schrijfwijze. M’n leraar Nederlands (die veel te vroeg overleden is) draait zich al jaren in z’n graf om. Dit moet echt voor hem onbegrijpelijk zijn. ;-)

 8. @Jolie: Die migratie was idd een probleem omdat ik het gedaan heb voordat de importer van wordpress de foto’s automatisch meenam. Die moest ik toen nog handmatig overzetten en opnieuw koppelen. Dat is voor ruim 85% klaar en het overige is oud en word weinig gelezen en/of bekenen. Facebook past niet bij me. Ik heb het 9 maanden gehad en deed er niets mee. Nu ben ik er zeker alweer 2 jaar weg en kom ik er sinds die tijd niet meer.

  De terminologie qua bloggen is niet handig en soms verwarrend. Eigenlijk zou ik daar ook eens wat over moeten schrijven. Ik gebruik blog omdat ik het plaatsen van een blogbericht bloggen noem. Webloggen is wat langer en voegt niet zo. Loggen zou ook kunnen, maar is veel minder gebruikelijk.

 9. Met die foto’s van webminlog naar WordPress is het volgens mij nooit goedgekomen. In mijn waslijntjesblog ontbreken er nog een heleboel. Ik stop daar trouwens mee, ergens volgend jaar wordt de stekker eruit getrokken.
  Dat blog was ik denk ik ook in 2004 begonnen. Daarvoor had ik m’n tante To weblog. Geen idee hoe lang ik blog. Ben ook geen trouwe blogger.
  Jouw taalgebruik is prima, maar je verschrijft je wel eens, zoals in je reactie aan Dhyan meld je dat je leraar overeden is. Ik denk dat je bedoelt overleden, maar kan ook overreden zijn. :-D. Ik heb altijd de neiging iedereen op z’n schrijffouten te wijzen omdat bij mij direct in het oog springt. Maar ik doe het maar niet meer, ik zal zelf ook wel eens een slip of the finger hebben.
  Ik vind bloggen een lelijk woord. Laten we een nieuw woord verzinnen!

 10. @Margo; Die fout heb ik net hersteld. Zoiets komt door het niet diepgenoeg indrukken van de l. Met gewoon schrijven heb ik daar nooit last van gehad, maar met typen wil ik toetsen wel eens te licht indrukken of landt de t te eerder dan de e in hte. Heel vaak kom ik er zelf achter en pas ik het aan bij mezelf of bij anderen zonder er iets over te melden. Dat is ook een voordeel van een weblog, ik kan overal bij.

  Wat ik het vaakst herstel zijn de urls. Sommigen typen dat ze een domein hebben bij wordpress.nl of word.press.com. Je wordt dan doorgeschakeld naar hele vervelende webstes en dat wil ik niemand aandoen.

  Blog is wel erg praktisch. In het woord zit dat het op het internet gebeurt en dat het in tijdvolgorde is. In het Engels werkt het ook zo. Zo ver ik weet hebben Fransen er niet eens een eigen woord voor verzonnen en dat wil wat zeggen. ;-)

 11. Bloggen als dagboek, fotoalbum of om gedachten vast te leggen.

  Iedereen blogt op een andere wijze en met een andere bedoeling.

  Lezen en reageren doe ik vooral voor mijn plezier!

  Vrolijke zondaggroet,

 12. Zo, dat is al een hele tijd zeg. Gefeliciteerd met je jubileum!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: