Okt-11: Ontzettend

Op 8 Oktober vierde Alkmaar dat ze in 1573 ontzet zijn van de Spanjaarden. Leiden heeft ook zo’n lokale feestdag, maar dan 360 dagen later. Dat ontzetten van Hollandse steden ging destijds dus niet ontzettend snel. Of andere Hollandse steden nooit belegerd zijn door de Spanjaarden weet ik niet, in elk geval heb ik nog nooit gehoord dat er een Haarlems-, Amsterdams-, Hoorns- of bijvoorbeeld Delfts ontzet bestaat.

Zo ver ik weet krijgen schoolkinderen hier op 8 oktober nog altijd vrij en wordt er veel voor de kinderen georganiseerd. In Leiden zal dat niet anders zijn. Maar zijn er buiten deze 2 andere steden of gemeentes met een lokale feestdag, waarbij schoolkinderen vrij krijgen?

Voor mij begon het deze keer al op 7 Oktober. Ik was net als een paar honderd andere vrijwilligers uitgenodigd voor de 8 Oktoberreceptie in de Grote Kerk. Dit was de eerste keer dat ik op die uitnodiging inging en eigenlijk was het wat mij betreft ook bedoeld om wat politici en anderen te informeren over een komende discussieavond: ‘Meer Fiets Meer Ruimte‘ die ik mede organiseer.

Bij binnenkomst stonden de burgemeester en wethouders op hun zondagse best opgesteld als ware het een trouwerij en gaven iedereen een hand met de wens: ‘Een goed ontzet’. Een half uurtje later waren er 2 korte speeches die volledig aan me voorbij gingen. In de kerk is een deel rond het orgel in renovatie en daardoor stond er een podium op een ongebruikelijke plek. Of dat de reden was weet ik niet, maar het klonk voor geen meter. Net als voorheen op grote stations hoorde je alles 3 keer door elkaar en was het voor mij (en ik verwacht voor vrijwel iedereen) onvolgbaar.

Vervolgens een staande receptie met drank en borrelhapjes met op de achtergrond een setje muziekanten die het opluisterden. Van mijn ‘netwerken’ kwam niets terecht. Dat past niet echt bij mij. Uiteindelijk heb ik nog een hele tijd gesproken met een oudcollega die ik daar tegenkwam. Dat maakte het nog een beetje ‘ontzettend’ leuk.

Voor die tijd was het ontzettend slecht weer. Ik wachtte buiten op wat fietscollega’s en deed dat aanvankelijk langs straat, waar kinderen tussen 6 en 8 jaar een lampionoptocht hadden. Dat ging in de onweer en stortregen. Toen het begon te storthagelen ben ik onder een afdak van de kerk gaan staan. De kinderen liepen onverstoord door en bij een enorme flits in de verte gierde een groot deel het uit. Neem aan dat ze deze barre tocht lang zullen heugen.

De echte feestdag was dus op 8 oktober. De kinderoptocht heb ik op het staartje na gemist, maar ik ben wel naar de Kanaalkade geweest waar een fraaie verzamelng brandweerauto’s stonden. Ik zag er wel een oude VW-busje van de brandweer uit Langedijk, maar die oude Ford van Alkmaar zag ik er niet. Wel een lel van een CrashTender van de Marine. Zoiets is ruim 3 meter breed en met spiegels 3,66 meter. Op vliegeveld De Kooy (Den Helder) staan 3 van deze gevaartes. Je vraagt je af of daar zoveel vliegtuigen in de brand vliegen of dat deze E-one’s (Emergency One) zo onbetrouwbaar zijn dat je er 2 reserves van nodig hebt.

Aansluitend nog even ons Stedelijk Museum bezocht dat gratis was. De gewone entreeprijs vind ik te hoog, maar dat komt ook omdat ik geen Museumjaarkaart of een Alkmaarpas heb. Het is zeker een bezienswaardig museum en naast de gewone collectie over Alkmaar is er deze maanden ook een 2de tentoonstelling over 60 jaar betaald voetbal in Alkmaar, waarbij de eerste betaalde wedstrijd te Alkmaar was tussen de voorloper van AZ67, Alkmaar-54 en VVV.

Het was er redelijk druk en omdat ik er wat mensen heb gesproken nam het meer tijd dan ik had verwacht. Ik had dan ook geen paraplu mee omdat ik dit rondje wel even voor de bui zou kunnen klaren. Dus niet. Gelukkig is het maar een pet-endje naar m’n woning en m’n capuchon kwam goed van pas.

Halverwege de middag ben ik nog even naar de ‘grote’ optocht geweest, die deze keer onder anderen over stripboeken ging. Een aardige wagen was die van de Kameleon. Net als Dik Trom, Pietje Bell en veel andere kinderboeken zijn die uitgegeven door Kluitman in Alkmaar. Kluitman viert dit jaar het 150 jarige bestaan en staan te boek als de oudste onafhankelijke kinderboekenuitgever in Nederland. Bij de voetbalexpositie stond ook een hele bak met kinderboeken van Kluitman, omdat die vaak over voetballen gingen. (Ik was al eens van plan ok hier apart over te bloggen en dat gaat vast nog wel een keertje gebeuren.) Tijdens de optocht was het gelukkig droog en aan het eind vielen alweer de eerste spetters.

Veel later hoorde ik thuis weer gedonder, maar dat was van het vuurwerk dat ik deze keer gemist heb. Toch was het een vermakelijke dag en van het geheel heb ik een foto-pagina gemaakt.

Advertentie

Geplaatst op 2014-10-11, in Alkmaar, AZ-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Mooi hoor! Leiden mag dan wel 360 dagen later zijn ontzet, ze maken er hier wel een ontzettend groot feest van elk jaar. Als je het mij vraagt een beetje kunstmatig en buiten proportie. Maar zeg dat maar niet tegen een ‘echte’ Leidenaar. Ik houd niet van dat herdenken en tradities en zo.

 2. @Blewbird: Hier valt het wel mee in mijn ogen. Moet over 357 dagen eens naar Leiden om te ervaren hoe het daar toegaat. Leiden is ook veel meer eem studentenstad, zal dat er iets mee te maken hebben?

 3. Nee, de studenten spelen nauwelijks een rol bij de 3 oktober-viering.

 4. Mooie fotoserie. Maar je vergeet waar het allemaal begon… In Brielle

 5. @Sjoerd: Bij Brielle is het anders verlopen en je vind daar dan ook niet het woord ontzet. (Zo was het niet belegerd door de Spanjaarden.) Brielle is ingenomen door de Watergeuzen, omdat die vonden dat Willem van Oranje te lang op zich liet wachten. 13 jaar later werd het Engels bezit. Pas in 1616 kwam het terug bij de Rep. der Nederlanden. Wel is het zo dat de Spanjaarden daar in 1572 op papier het eerst verloren.

  Het was nog even zoeken, maar via een schoolsite begrijp ik dat ook daar de kinderen (maar dan natuurlijk op 1 april) vrij hebben.

 6. Gronings Ontzet, 28 augustus (1672) is daar voor schoolkinderen ook een vrije dag, maar dat ontzet had niet met de 80-jarige oorlog vandoen. Daar hoort ook het Coevordens Ontzet bij, maar dat werd daarna weer bezet . Ik vind niets over een viering laat staan vrije dag. Zo’n eventuele vrije dag valt overigens in de Kerstvakantie.

 7. In Leiden krijgen de inwoners op 3 oktober gratis haring en wittebrood. Maar omdat dat voor een stad van meer dan 100.000 inwoners bij de huidige haringprijzen best duur wordt, vindt de uitdeling daarvan ’s morgens heel vroeg plaats.
  Ter herinnering aan het beleg is er in Leiden nog altijd een broodjeszaak die‘Het Beleg van Leiden’ heet.

 8. Het zijn bekende feiten die we op de basisschool al leerden. Wij konden er niet aan meedoen maar hadden (en hebben) een derde Pinksterdag. Ook wat waard ;)

 9. Leidens Ontzet, 1 april verloor Alva zijn Bri(e)l, was er ook geen Haarlems ontzet? en Alkmaar dus. Ik heb met grote interesse deze verhalen aangehoord op de toen geheten lagere school. Wat kon meester dat mooi vertellen. Daarbij opgeteld de voorliefde van mijn vader voor oude stadskernen, dan is het niet vreemd dat ik helemaal gecharmeerd ben van oude binnensteden. Ik wil op die kinderhoofdjes lopen en in de tijd teruggaan. Alleen ik weet ook dat het toen niet allemaal zo rooskleurig was en dat ik als ik toen geleefd had toch zeker bij het plebs = gewone volk had gehoord. Het zou vast een hard bestaan zijn geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: