Nov-14: Catalunya i EU i Alkmaar
Vijf dagen geleden zijn de Catalanen naar de stembus gegaan voor hun onafhankelijkheids-referendum. Catalonië is de noordoostelijkste autonome gemeenschap van Spanje en beslaat de 4 provincies Barcelona, Lleida, Girona en Tarragona. In oppervlakte is het iets kleiner dan Nederland en iets groter dan België. Er wonen 7,512 miljoen mensen die hoofdzakelijk de eigen taal, het Catalaans, spreken.
Het referendum was bedacht door de Catalaanse regering. De nationale regering in Madrid vond het maar niets en vooral illegaal. Je kan het hoe dan ook als een indicatie zien lijkt mij. Er zijn 2,305 miljoen mensen naar de stembus gegaan, waarvan 80,8% voor onafhankelijkheid stemden. Volgens de Madrileense krant El Pais kwam daarmee maar 37,0% van de stemgerechtigden opdagen en volgens de BBC ging het om een opkomst van 41,6%.
Dat laatste klopt beter. Bij 41,6% kom je uit op 5,541 miljoen stemgerechtigden en op 7,389 miljoen inwoners. (Doorgaans mag maar 75% stemmen, omdat de rest vooral te jong is.) Als je het percentage van El Pais doorrekent, dan zou Catalonië 6,231 miljoen stemgerechtigden hebben en daarmee 8,307 miljoen inwoners. Dat is flink meer dan het officiele inwonertal of het moet zo zijn dat kinderen daar al rond hun 6de jaar mogen stemmen.
Kortom El Pais lijkt mij een stuk onbetrouwbaarder in de berichtgeving en die van de BBC lijkt me redelijk acceptabel. Natuurlijk is een groot deel niet komen stemmen en dat komt omdat de ‘Pro-Spaanse Anti-Separatisten’ zijn thuis gebleven. Maar zo simpel is dat niet. Als het wel officieel was, dan nog blijft er altijd een flinke groep thuis en van die anderen zal ook een klein deel voor de onafhankelijkheid hebben gestemd.
In getallen zal de helft van de 3,236 miljoen thuisblijvers zijn opgekomen en daarvan zal 80% tegen onafhankelijkheid hebben gestemd. En als je dat doorrekent zal de normale opkomst rond de 71% hebben gelegen en was 67% voor onafhankelijkheid geweest en 33% tegen. Dat is meer dan een flink signaal en zou Madrid zich flink achter de oren moeten doen krabben. Reken je het gekleurde opkomstpercentage van El Pais door, dan zou nog altijd 63% voor onafhankelijkheid zijn en 37% tegen.
Die 41,6% is geen hoge opkomst, maar bij de EU-verkiezingen in Nederland zouden de EU-gezinden daar enorm blij mee zijn. Bij die laatste verkiezing kwam maar 37,3% op. En dan hoor je niemand dat de opkomst zo laag is dat je dergelijke verkiezingen ongeldig zou moeten verklaren. (Met EU bedoel ik overigens de Europese Unie en niet Euskadi (Baskenland), waarvan de taal officieel met ‘eu’ wordt afgekort. Misschien is het wel ooit de bedoeling dat Baskisch de officiele taal voor de hele EU gaat worden.)
De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is in Nederland ook behoorlijk laag. De opkomst voor die van Alkmaar was 4 jaar terug 50,5% en ik verwacht dat die van komende woensdag niet verder zal komen dan 47,11%. Ik had eerder al een bindende uitslag geplaatst, maar door geknoei in de marge wijzigt die iets. De landelijke SP heeft bonje gekregen met de Alkmaarse SP, die sinds een paar maanden onder de naam Progressief Alkmaar verder is gegaan. Wat de echte reden van de landelijke SP is weet ik niet, maar de huidige PA (en eerder dus de Alkmaarse SP) loopt en liep naar mijn mening teveel aan het handje van de grotere OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar). En OPA is wel populistisch, maar niet echt socialistisch te noemen. Heel vaak begreep ik het stemgedrag van de Alkmaarse SP dan ook niet. En als progressief was dat al helemaal niet te bestempelen.
Gevolg voor de Alkmaarse verkiezingen over 5 dagen is duidelijk. De SP staat niet als SP op de lijst en daardoor zal een deel van die stemmers thuisblijven of op een andere partij stemmen. Ik had bedacht dat de SP door de landelijke trend hier van 4 naar 6 zetels zou gaan, maar dat worden er met deze truc hooguit 2 voor Progressief Alkmaar.
Die andere 4 zetels gaan naar de Senioren Partij Alkmaar (SPA) met voormalig VVD’er Arie Epskamp, de ChristenUnie (CU) en het CDA. De SPA, CU, APP (Alkmaarse Polderpartij), Lijst Leal en BIP/MenS waren nog niet bekend als deelnermers toen ik mijn eerdere uitslag op 20 maart produceerde. Inmiddels is er ook een voorlopige uitslag van 20 november.
(Het viel me op dat de Catalaanse vlag net als die van Spanje vervaardigd is uit stroken van een rode en een gele kaart en als je die flink van afstand bekijkt komt ie als Oranje over.)
Geplaatst op 2014-11-14, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als App, Catalonië, CU, EU, Fusie, GR2014, Graft-De Rijp, Opkomst, PA, Referendum, Schermer, SPA, Spanje, Statistiek, Uitslag, Verkiezing, Zetel. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.
Als het zo doorgaat beslist dadelijk de minderheid voor de meerderheid die daardoor hun recht verliezen om te protesteren.
@Sjoerd: In Heerlen was de opkomst dit jaar maar 46,3%. Naar mijn maatstaven zou die ook opnieuw moeten totdat ze boven de 50% scoren. ;-)
In Leeuwarden was de opkomst in 2013 (net als in Alkmaar een tussentijdse verkiezing door fusie) maar 39,6%. Bij tussentijdse verkiezingen is er landelijk minder aandacht en daardoor is de opkomst wat lager.
Het opkomstpercentage in Amsterdam-ZuidOost is nog bedroevender.
Een niet verkozen politicus wordt zelfs door achteraf veranderende spelregels geinstalleerd.
De grote mond van de Bestuurscommissie is echter ook niet te stillen.
Miljoenen extra willen zij kunnen verdelen over hun bedachte plannen.
Lokale politiek blijft een lastig fenomeen.
Vriendelijke groet,
Lastig die lokale politiek. Het is zo nodig….. ook hier kan de lokale politiek beter. In mijn gemeente is zelfs de burgemeester opgestapt na gedoe over de bijstand….