Nov-17: Pieterbaas en Trouw

Een week terug was een fotograaf druk bezig om een mooie foto van een verkiezings-poster te maken bij de Grote Kerk. Dus was ik wel benieuwd wat de bedoeling was. Het was een fotograaf voor de Trouw en de beoogde foto was van een OPA-poster met een Zwarte Piet er op. OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) wilde op die manier nog wat stemmen trekken van mensen die dat itempje belangrijker vinden dan iets over het nieuwe zorgbeleid.

Ik wilde nog tegen de fotograaf uitleggen hoe onze OPA in elkaar stak met Sint Victor en zijn kaasdragertjes in de gemeenteraad. Eigenlijk is dat niet eens zoveel anders dan hoe Wilders met zijn discipelen omgaat. Geert en Victor gedogen hun partijgenoten, maar zijn beide bang als 1 daarvan ook maar iets te slim is. Eigenlijk zijn deze lieden erg trouw en misschien wel slaafser dan de doorsnee Zwarte Piet. Maar ik hield me in en liet het bij een gedachtegangetje.

Als blogonderwerp was het al afgevallen, ik trof er niets over in de online Trouw. Maar het kwam weer in beeld toen ik een paar dagen terug langs een leuke kaartenwinkel liep. Een winkel die ik in die uithoek van Overstad totaal niet had verwacht. Naar het schijnt zit Art Unlimited daar al 20 jaar en zijn ze mij nog nooit opgevallen, laat staan de rest van de kaasburgers die hier nooit komen. Er stonden wat kaartenstandaards voor het raam, waarvan de verste was gevuld met oude Alkmaarse ansichtkaarten.

Die trok me naar binnen waar ik alles (en dat was erg veel) heb bekeken. Naast flink wat kaarten over Alkmaar en de omgeving stonden er ook 4 standaards vol met oude Sinterklaas-kaarten waaronder deze hiernaast. Die viel me op door het oude woord ‘Pieterbaas’. Een grappig woord dat nmm aangeeft dat Zwarte Piet echt niet zo onderdanig is als nu de tegenstanders doen geloven. Het is ook maar al te goed bekend dat Sinterklaas zonder Zwarte Piet niet kan functioneren. Hij is te oud en heeft de steun van Zwarte Piet hard nodig. Daarbij zijn het Moren die bij hem wonen in Spanje en duidelijk niet West-Afrikanen die door de VOC en andere clubs zijn gedeporteerd naar Zuid-Amerika.

Nog wat later kwam afgelopen zaterdag Sint Nicolaas in Alkmaar aan en je kon op het Waagplein over de koppen lopen. Het was er veel drukker dan in voorgaande jaren ondanks het sombere weer. De hele discussie rond Zwarte Piet heeft Sinterklaas weer populair gemaakt, waardoor ie de concurrentie met de kerstman een stuk beter aan kan.

Omdat er op die dag ook een verkiezingsmarkt was liep een groot deel van de kinderen met witte VVD-ballonnen rond waarop stond ‘Zwarte Piet moet blijven.’ Eigenlijk vind ik dit niet kunnen en had dit kunnen melden bij Fred Teeven, die tussen de meute door liep. Mij viel ie op, maar de rest heeft hem waarschijnlijk niet eens gezien daar hij behoorlijk klein van stuk is.

Verderop op het Canadaplein stonden de partijen in partytenten gegroepeerd. Op dat plein waren hoofdzakelijk partijleden te bekenen en dan hield het wel op.

Wat dat betreft was het nog niet zo’n gek idee van OPA met die poster; Sinterklaas leeft hier veel meer dan de politiek.

(O en voor die Zwarte Piet-discussie had ik al een jaar eerder een prima oplossing.)

Advertentie

Geplaatst op 2014-11-17, in Alkmaar, Kiesmatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ook tussen het politieke gekwaak van Alkmaar komen de vreemdste verkiezingsleuzen te voorschijn.

  Gelukkig heeft het Meertens Instituut hier diepgravend onderzoek naar gedaan:
  http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/nieuwsbrief/uitgelicht/144655-zwarte-piet-als-kikker-een-heel-andere-piet-uit-1886

  Vriendelijke groet van een oudere jongere,

 2. Pieterbaas is inderdaad een mooiere uiting…

 3. Een beauty van een oude ansichtkaart. Om van te smullen. Nee ook ik vind dat de VVD deze ballonnen met die tekst niet kon uitdelen tenzij het echt een VVD standpunt is, maar dat geloof ik toch niet. Geen enkele partij wil zich aan deze onzinnige discussie branden. We worden alleeen maar opgeroepen wat tolerant naar elkaar toe te zijn. Dit jaar heeft de Sint dik van die hansworst van een kerstman gewonnen. Even leek het er op dat ons sinterklaasverhaal op sterven na dood was, maar nee waar een vlam in de pan al niet toe kan leiden. Hij is weer springlevend.

 4. dat winkeltje is wel een goeie tip.

 5. @Bytheway: Zo doe ik toch weer mooi aan stadspromotie. Ik heb er trouwens een kaart van het oude busstation gekocht toen de bussen nog allemaal schuin stonden. Het grappige is dat ze dat nu weer van plan zijn. ;-)

  Had je de Wittekruisstraat al gevonden?

 6. @Hanscke: Dat gedoe met Zwarte Piet laat zien dat alleen aandacht belangrijk is en niet het standpunt of de inhoud. Dwz Sinterklaas voer wel bij die aandacht en met heel veel domme politieke standpunten is het niet anders.

 7. @Rob; Ook een aardige inkijk, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Zwarte Piet weg uit de bijrol is natuurlijk de eeste stap en daarna gaan ze doorzeuren dat ie Sinterklaas moet vervangen als baas en daar had ik al een oplossing voor bedacht met dat Madiba-verhaal van een jaar geleden.

 8. Je kon over de koppen lopen, kaaskoppen bedoel je dan? Dat verklaard veel dat ons aller Fredje Teeven klein is daar komt die compensatiedrang vandaan natuurlijk. Wim Duisenberg was ook maar een klein mannetje maar dat was niet af te leiden uit z’n groot hoofd op TV. Iedereen veronderstelde daarbij een forse man. Over zwarte piet wil ik het niet eens meer hebben.

 9. De witte+straat had ik nog niet gevonden en was ik om eerlijk te zijn alweer vergeten.

 10. De VVD is de PVV met een netter accent

 11. @Laurent: 2,5 jaar terug heb ik wel eens bedacht dat de PVV het C-merk is van de VVD: https://ximaar.wordpress.com/2012/03/29/mrt-29-c-merk-pvv/

  In Alkmaar is geen PVV en wisselen wel politici van de VVD regelmatig van partij door ruzies of om op het pluche te blijven. Als laatste was dat mevrouw de bont die haar maximum termijn er voor de VVD op heeft zitten en nu voor OPA op de kieslijst staat. Maar in diezelfde OPA zit ook mevrouw v/d Ven die ooit lijsttrekster van GroenLinks was. De Baat is uit de VVD een tijdje voor zichzelf bezig geweest met Oma en nu zit ie weer bij de VVD. Er zijn hier ook VVD’ers geweest die een uitstapje hebben gemaakt naar Trots en zo kan ik er nog wel een stuk of 5 opnoemen.

 12. Het voortschrijdende politieke inzicht is in de lokale Alkmaarse politiek dus ruim voorhanden.

  Persoonlijk heb ik het niet zo op overlopers ….

  Ik kijk uit naar je komende blog met de definitieve uitslag.

  Vriendelijke groet,

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: