Nov-29: Mirage Drive

Een paar weken terug zag ik dit aparte schuitje over het Mallegat drijven:
De rustig pedalende sportvisser zag me de foto nemen en vertelde me dat deze bootjes erg veel in Australië te zien zijn. Voor mij was het de eerste keer dat ik er een zag. Dus ging ie op de foto. Ik dacht dat hij met het trappen van zijn voeten een schroef aandreef. Zo zag het er uit.

Thuis heb ik dit bootje opgezocht. Ik las Kobie op de zijkant, maar dat blijk Hobie te zijn. Het trappen werkt niet roterend zoals op een fiets of de bekende schoepenradbootjes van de Efteling. Deze trappers gaan alleen van voor naar achter naar voor etc.

Toen ik op wat foto’s en video’s zocht zag ik dat er geen schroef te vinden was. Met de voeten worden 2 flippers aangedreven die daar direct onder in het waren tegen elkaar in van links naar rechts gaan. Dat schijnt een zeer effectieve methode te zijn, die ik nog niet eerder heb gezien. Zeehonden doen ook zoiets met hun voorflippers of voorvinnen. Iets van in de handen klappen om vooruit te gaan. Hier een zeehonden videootje en hier een van zo’n Mirage aangedreven Kayak. Het is een filmpje van een nieuwer model. Filmpjes van het oudere type zijn van youtube gehaald..

Het Mallegat ligt voor het Alkmaarse Stadskantoor dat deels op het Mallegatsplein staat. Het is een afgesneden kanaalvak van het Noordhollands Kanaal.

Advertentie

Geplaatst op 2014-11-29, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Niet mijn idee op het water op te gaan zonder opwaartsdrukkend zwemvest met vastgesnoerde voeten in een relatief wankele kano en geen peddel direct bij de hand om met een paar trekslagen weer overeind te komen.

 2. En dan nog wel in Australië, waar krokodillen en haaien uit welbegrepen eigenbelang heel wat golfslag weten te veroorzaken.

 3. Voor veilige wateren in eigen land lijkt het me wel wat als je tenminste niet in drassig ondiepe sloten belandt. Als sport dan. Varen voor de leut zou ik liever zonder inspanning doen.

 4. Dat gaat nog vrij rap zo te zien. Een mooi staaltje techniek.

 5. kan je ermee achteruit varen?

 6. @Bytheway: Ik denk van niet en heb er ook niets over gevonden. Aan de andere kant draai je zo’n ding zo om dus erg nodig is het niet. Helaas kwam ik er thuis pas achter dat ie zo’n vreemde aandrijving heeft, anders had ik wel even gevraagd of ie een stukkie voor me achteruit wilde varen.

 7. @Sjoerd en Bertie; Het gaat redelijk inspanningsvrij. Hij voer er moeiteloos 6km/h mee. Er zijn ook wedstrijdjes op youtube te vinden waarbij een zo’n bootje het met een matig sportief persoon wint van 2 peddelaars die wel getraind zijn. In je benen heb je nu eenmaal meer kracht dan in het bovenlichaam.

 8. In het algemeen is het een redelijk stabiel schuitje. Toen ik hem zag varen lag hij stabiel in het water en deinde niet. Daarom dacht ik dat hij een schroef aandreef. Vissers staan er ook in te vissen en dan kiepert ie ook niet om. De persoon zit zelf behoorlijk hoog boven het water, wat geen pré is voor de stabiliteit, maar daar was dus niets van te merken. En er zit zoveel elektronica in dat niemand met zo’n bootje een koprol wil maken.

 9. Hier in Groningen zie ik ze gebruikt worden door snoekbaarsvissers op de grotere stukken water rond de binnenstad (de Oosterhaven en de Zuiderhaven).

 10. Die sportvissers zijn wel ontdekt door de markt de afgelopen tijd. Ik zie overdag complete campings langs de waterkant ontstaan, waar mannen vooral lijken te schuilen tegen het mooie weer, want als het echt slecht wordt zijn ze meestal weer verdwenen. Deze heb ik nog niet gezien in ons waterland, ik ga erop letten. Ik voel dat er een fotoserie aan zit te komen, dank daarvoor!

 11. @Harry en Robert; Het zal idd zo zijn dat ze meer in visgebieden ronddobberen. Ik kom daar vrijwel nooit. Hier rond de binnenstad wordt wel gevist. Vanaf de bruggen gezien zie ik wel eens flink grote vissen net onder het wateroppervlak, maar een echt visgebied is het natuurlijk niet. Het kwam niet eens bij me op om te vragen waarop deze man viste en of ie ook maar wat gevangen had.

 12. De plaatjes verduidelijken veel. Het is dus inderdaad heel wat anders dan een waterfiets of een trapboot. Lijkt met wel leuk om dat eens uit te proberen.

 13. Als oud- of ooitligfietser komt deze houding me heel bekend en relaxed voor.
  Lijkt mij wel wat zo’n bootje.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: