Dec-12: Weinig Animo

De beeldschermen op de foto staan ongeveer een jaar in de Alkmaarse bieb bij de Grote Kerk. Ik kom daar regelmatig om opweg naar m’n stadssuper even de regionale krant te lezen. En als ik naar de grote leestafel loop, dan kom ik langs deze 2 schermen, die er werkeloos bij staan. Ooit 1 persoon er achter gezien die wat bij het UWV zocht.

Een screensaver staat niet ingeschakeld, anders zouden deze schermen voor 99% van de tijd op zwart staan. En dat komt mooi uit, want deze schermen staan er om mensen milieubewust te maken. Ze zijn er via Animo (een koepel van Alkmaar Natuur en Milieu Organistaties) gekomen. Je kan er bijvoorbeeld op vinden hoe je energie kan besparen.

Mensen schijnen deze apparaten daarvoor niet echt nodig te hebben. Thuis kunnen ze dergelijke informatie ook op de eigen PC opzoeken. Spaart ook een ritje uit en kunnen de deuren (van de bieb en het huis) dicht blijven.

Advertentie

Geplaatst op 2014-12-12, in Alkmaar, Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Op scholen verbaas ik mij altijd hoeveel beeldschermen ’s Morgens gewoon aan staan.

  Duurzaamheid en energiebesparing blijft lastig!
  Terwijl bij grotere instelling dit gewoon centraal valt te regelen …

  Vriendelijke groet,

 2. Als straks overal internet is kan ook dat weg…

 3. Bibliotheken met uitsterven bedreigd helaas. Ik kan hier in Leiden ook zo binnenlopen, maar maak er te weinig gebruik van.

 4. @Blewbird: De bieb doet het hier ‘redelijk’ goed, het ging me alleen om deze 2 beeldschermen die naast de ingang in de bieb zijn geplaatst. Iedereen loopt daaraan voorbij en niemand doet er iets mee.

  Dat ‘redelijk’ is betrekkelijk. De krantentafel zit behoorlijk vol en je ziet wel wat mensen langs de boeken struinen. De hoofdmoot zijn tegenwoordig kinderen die in hun computerhoek spelletjes spelen. Dat kan oplopen tot een stuk of 20 tegelijk. Boven staan ook computers waar een handjevol volwassenen internet en een hele rist (ongeveer 20) studenten die de eigen laptop meenemen en daar hun huiswerk maken. Kortom voldoende mensen, maar het kan qua boekuitlenen idd wel eens tegen vallen.

 5. @Sjoerd: Het kan al weg aangezien het simpele internet-PC’s zijn die via een menu naar spullen op het internet kijkt. De ene navigatiepagina die op de server van de bieb staat heb je niet echt nodig, met google zijn al die linken ook thuis te vinden.

 6. @Rob: Ik maakte me specifiek om deze 2 schermen een beetje druk aangezien ze totaal niet worden gebruikt en hun doel o.a. energiebesparing is. Verderop in de bieb staan bijelkaar nog een gewone PC of 25 en minstens zoveel Tablets. Die gaan ook niet in de energiebesparende slaapstand, maar die worden tenminste nog af en te gebruikt.

  Op scholen zouden ze de PC’s zeker kunnen uitschakelen als er teveel zijn die niet worden gebruikt de overige zouden op een slaapstand kunnen gaan als ze 10 minuten niet worden gebruikt. Maar ik zou dan ook de verlichting op scholen eens aanpassen naar de aanwezigheid van mensen. Volgens mij is daar op scholen misschien nog wel meer mee te besparen. Dwz als er 11 seconde niemand in een lokaal zit kunnen de TL-buizen uit. Kan gewoon met een bewegingsmelder per lokaal van 10 euro die zich zeer snel terug verdient.

 7. Op mijn nieuwe school ben ik ’s morgens vroeg de lichtschakelaars langzaam aan het ontdekken.
  Het sanitair heeft inderdaad bewegingsmelders.

  Ooit kreeg ik in Utrecht les in een lokaal met een bewegingsmelder.
  Met een te kleine groep en vooral stilzittend aan het werk moest een van ons regelmatig even gaan staan om het licht weer aan te doen.

  Op computerschermen en verlichting is eenvoudig te besparen.
  Zelfs de verwarming moeten we tegenwoordig op afstand bedienen.

  Ik begrijp je ergernis.

  Vriendelijke groet,

 8. Hier is de bibliotheek danig gekrompen wat leeswerk betreft maar de 2 computers zijn meestal bezet, in ieder geval als ik er ben en dat is gemiddeld 3 à 4 maal per week. Wat men er opzoekt weet ik niet, ik zoek er soms naar nieuwe aanwinsten en reserveer eventueel meteen. Misschien is het het gemis aan kranten, na de bezuiniging hebben we alleen nog maar NRC, Volkskrant en Gelderlander. Is niet veel. Telegraaf mag dan wel verguisd worden, veel mensen lazen hem.

 9. Er zijn nog wel mensen zonder internet (thuis), die bijv. facebooken via de bibliotheek, maarja, of dàt daar kan..? (Als het doel informeren over energiebesparing is.) En een screensaver of sluimerstand lijkt me inderdaad erg aan te bevelen, dan geeft de instelling meteen zelf het energiebesparende voorbeeld :-)

 10. Die beeldschermen zijn ook iconen, window dressing. Ze willen zeggen: kijk, wij zijn modern, u kunt gerust binnenkomen.
  Verbeeld je, iemand mocht eens denken dat een bibliotheek in boeken deed! Niks hoor, boekoe haraam, ook hier.

 11. @Jolie en Bertie: Deze 2 staan er aleen voor het zogenaamde Greenpoint, maar niemand houdt je tegen om er op te internetten. Op 3 andere plekken staan in totaal circa 25 gewone PC’s voor het internetten en op de leestafel staat een speciale groot wrijfscherm met alleen internationale kranten. Dat waren er 2, maar die worden ook zelden gebruikt. De gewone internet PC’s worden wel gebruikt en daar moet je voor betalen.

 12. @Emigrant: Die gedachte van naar binnenlokken hadden ze al bedacht met het uitlenen van CD’s, met een koffiebar, met internet PC’s en tegenwoordig met Tablets. Die laatsten worden veel gebruikt om te gamen en de kinderen kijken niet om naar de berg kijnderboeken die er omheen staan. De koffiehoek is overigens ook gestopt. Dat expressoapparaat gaf een berg lawaai en ook daar was weinig animo voor.

  Ik heb idd de indruk dat het uitlenen van boeken daalt, maar heb daar geen bewijs voor. Er lijken wel steeds meer mensen te komen die er de krant lezen en die er huiswerk maken. Dat laatste komt ook omdat er al een paar jaar gratis WiFi is.

 13. Ik ben al tijden niet in een bibliotheek geweest. Ik kom niet echt toe aan lezen (onrust denk ik) en ik hou niet van tweedehands boeken, die vind ik vies (afwijkinkje). Ik heb wel pas vier boeken besteld bij Donner.nl, ik hoop die wel te lezen. Overigens die schermen die zonder screensaver aanstaan, branden die niet in? En is dat geen slecht voorbeeld van milieubewustzijn?

 14. @Margo: De nieuwe schermen branden niet meer in, daar hoeft het dus niet voor. Milieubewusteloos is het natuurlijk wel.

  Zelf lees ik nooit boeken. De laatste was jaren terug en had gelukkig plaatjes. ;-)

 15. Oh Nee?? Branden ze niet in?? Ben ik zeker weer de laatste die dat weet? :-(

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: