Dec-25: Vreed Smakelijk!
Klik links voor m’n Nieuwjaarswens. Voor mij is Kerst, Nieuwjaar en de Winterwende 1 feest. Door Romeins gepruts met kalenders vieren we het in Nederland op 25 en 22 december en 1 januari. Ik hoorde de Journaallezer gisteren zeggen dat de Christelijke wereld nu Kerst viert.
Dat is niet helemaal waar. De Oosterse Orthodoxe kerken in onder meer Rusland, Griekenland en bijvoorbeeld Servië, maar ook de Egyptische Kopten behoren eveneens tot de Christelijke wereld, zij hebben hun kalenders in 1582 niet aangepast. Die 11% van het Christendom gebruikt nog allemaal de Juliaanse kalender en haalde daar niet 11 dagen vanaf, omdat Gregorius dat in Rome bedacht heeft. Door een ander systeem van schrikkeldagen is het verschil inmiddels opgelopen tot 13 dagen en vieren zij Kerst op 7 januari.
De Oosters-Orthodoxen lopen dus steeds verder uit en onze feestdagen zijn ook al verschoven van de Winterwende, waar het allemaal mee begon. Op 22 december hebben we de kortste dag gehad en daarna vieren we met een Kerstboom dat de dagen weer langer worden. 22 september zou dus de start moeten zijn van een Nieuwjaar.
Onze jaartelling is na Christus geboorte. Om dat zo te krijgen heeft men een paar honderd jaar na Christus in Rome bedacht om de geboorte van Christus een paar maanden te verplaatsen om zo het heidense feest van de Winterwende te confisqueren. Vandaar dat we nog altijd een heidense Kerstboom in huis halen, die staat echt niet in de Bijbel voorgeschreven. Maar als we zeggen dat het nu 2014 na Christus is, dan had zijn geboorte ook op Nieuwjaarsdag moeten vallen. Mogelijk deed dat het aanvankelijk ook, maar ja die Juliaanse Kalender (van rond het jaar nul) liep nogal uit voordat er op de Gregoriaanse werd overgestapt.
Kortom ik vind een Nieuwjaarswens voldoende.
Natuurlijk heeft de Westerse wereld, die op roofbouw van grondstoffen draait, daar niet genoeg aan. Naast een hand schudden met Nieuwjaar moeten er kadootjes komen rond de Kerstboom en moeten we ons sjiek vol eten om vervolgens na 1 januari daar spijt van te krijgen. Dan wordt er weer met afvallen begonnen. Iemand die echt wil afvallen begint gewoon voor de Kerst.
Als laatste puntje zou het Kerstfeest ook iets met Vrede van doen hebben. In de dikke halve eeuw dat ik op deze wereldbol rondhuppel is me daar nog niets van opgevallen. En wees eerlijk als we het al niet eens eens kunnen worden over 1 kalender of 1 godsdienst dan schiet het niet echt op.
Met Fokke en Sukke wens ik een ieder ook een Zorgeloos jaar toe met Veel Vrijheid en Democratie.
Om de een of andere reden is de VVD ook van haar geloof gevallen en willen ze nu zomaar de Zorgkosten betaalbaar houden voor mensen met weinig geld. De PvdA schuift juist richting VVD op door meer Vrijheid te wensen en uiteindelijk te accepteren dat het wat mag kosten. Door elkaars uitgangspunten te omarmen kan dit nog wel eens tot een fusie en wie weet vrede gaan leiden.
Geplaatst op 2014-12-25, in Overmatig en getagd als FokSuk, Gregorius, Kalender, Kerst, Medisch, Nieuwjaar, PvdA, Religie, Spotprent, Vrede, Vrijheid, VVD, Winterwende, Zorgkosten. Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.
De vredeswens wordt achter sommige voordeuren met een vretenswens ingevuld.
Zelf houd ik het rustig en simpel.
Ik wens jou Fijne Feestdagen.
Vriendelijke groet,
Ja, wat een geknoei met de kalender… Misschien moet men eerst ‘ns bedenken wat men wil tellen, het aantal jaren (rondjes om de zon) of het aantal dagen (rondjes om de aardas.) (Voor het gemak vergeet ik de maan even ;-}) Het eerste lijkt mij het meest praktische, maarja.
En ik hoop da je gelijk hebt, qua omarm-politiek :-) Een fijne dag!
Ach, het zijn een paar leuke feestdagen, voor alle andere zaken hebben we de rest van het jaar.
Wie echt wil afvallen moet niet aankomen ;-)
Het echte nieuwjaarsgevoel komt bij mij altijd pas als het voorjaar aanbreekt. Bij voorbaat alvast ook een gelukkig nieuw jaar gewenst.
Hoe dan ook wens ik je een gelukkig nieuwjaar; en zelf vier ik wel Kerst, in de kerk, en met familie. En Sinterklaas vieren we ook met de familie. Ik ben dankbaar voor en met mijn familie; en dankbaar voor de christelijke boodschap van Kerst.
En ach, dat vieren we nu eenmaal onder andere in december. Gelukkig zie ik mijn familie ook door het jaar heen geregeld.
Nogmaals: gelukkig nieuwjaar.
Fijn hoor, zulke Gezellige Bezoekers als Anoniem… De Here Jezus zal zich misschien wel verheugen in zulk bezoek bij Zijn kribbetje!
En voor de rest van de wereld hoop ik dat 2015 nu eens een jaar wordt waarin het reli-fundi-geweld, verbaal, of in de vorm van afgehakte hoofden, doodgeschoten tolerante priesters, gedwongen besnijdenis of de dood in jagen van hele volksstammen, nu eens afneemt.
@Jolie: De anonimiteit had ik (via het IP-nummer) net opgeheven. Ik ga er van uit dat het onbedoeld was. Trijntje is al eens vaker vergeten haar naam in te vullen, mogelijk door verlopen of gewiste cookie.
Er is een wisselwerking tussen het met elkaar eens worden en ruzie maken. Iedereen zegt dat ze het met elkaar eens willen worden om zo vrede te krijgen. Denk aan de EU, die harmonisatie nastreeft. In de praktijk komt daar niets van terecht, omdat de partijen die het verschil maken beter opvallen en de kiezers naar zich toetrekken. Partijen die gefuseerd zijn zoals het CDA of GroenLinks hebben daardoor veel stemmen verloren; dergelijke fusies zorgen voor meer doorsnee en dus minder opvallendheid. Zo is het echte Roomse gevoel niet van de KVP niet meer bij het CDA te vinden en zijn die mensen afgehaakt. Zelf had ik het met GroenLinks, die het pacifisme van de PSP na de fusie links liet liggen.
Het zijn maar voorbeelden, maar het gaat volgens mij bij alles op. Ook bij de omgang van mensen onderling of afsplitsingen van allerlei kerkgenootschappen. Iemand die nooit ruzie maakt is een saai iemand. De media stuurt het daarbij op ruzie aan. Als ze over de overeenkomsten zouden schrijven leest niemand meer de krant. Ze schrijven dus over de verschillen en vergroten die uit.
Dus gaan we regelmatig voor de verschillen en af en toe loopt dat op tot ruzie en oorlog en daarna gaan we weer vrede opzoeken.
@Emigrant: Dus heb je meer met de Iraanse Kalender http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_Hijri_calendar waar het nu het jaar 1393 is en die op 21 maart overgaat naar 1394.
@Rob: Gisteren heb ik gezellig bij m’n broer en schoonzus gegeten met een eiersalade ipv vlees of vis. Vandaag wordt het m’n minestronesnert of een roerbaksel met kipnuggets. Die laatsten moeten nodig op, ze liggen al te lang in de vriezer.
Het maakt me niet veel uit, kerstmis of oudejaar, wie er dan ook kalenders in elkaar zette. Voor ons is deze maand een goeie tijd om bij elkaar te zitten, een verjaardag te vieren, eventueel ’n beetje te rouwen. Daarna aten we rijst met goulash met een bak mandarijnen als dessert. Een goed glas erbij, heel genoeglijk. Nu hoop ik op sneeuw, veel sneeuw.
Gelukkig maar Xi! ik vreesde dat je zo’n anonieme huis-aan-huis/blog-aan-blog-prediker aan de deur had ;-)
En ja, zo zie ik de politiek (e.d.) ook.. Aan de randen verschijnen telkens nieuwe beweginkjes, die opschuiven naar het midden, salonfähig/salonsocialistisch worden, fuseren en tenslotte krimpen/verdwijnen..
Zou het er ooit nog van komen, dat de mensheid meer voor de overeenkomsten gaat, dan voor de verschillen.. (zoals je zo treffend schetst), ik hoop het toch!
Ik heb inderdaad niet bewust vergeten mijn naam in te vullen; meestal staat hij er nog als ik reageer. Dank Ximaar dat je me uit de anonimiteit hebt gehaald.
En ik ben niet iemand die op willekeurig welke blog evangeliseer; maar ik schaam me er ook niet voor dat ik christen ben, en dat ook met Kerst vier.
@Trijntje: Die gedachte had ik al bij de eerste reactie. ;-) Zelf ben ik niet (meer) kerkelijk, maar dit was niet een stukje tegen de kerk of tegen het Kerstvieren. Voor mij hoeft alleen de Amerikaans-commerciele versie niet zo. In de latere reacties met Jolie bedacht ik dat er juist zoveel verdeeldheid is tussen kerkgenootschappen of dat nou de Islam is of het Christendom. En volgens mij zijn er ook nog diverse stromingen in het Jodendom tussen streng en gematigd, maar daar heb ik geen ervaring mee. Tijdens de Noord-Ierse ellende beacht ik wel dat Godsdienst niet de oorzaak, maar een wapen was, alleen deed de BBC dat anders doen voorkomen en de rest van de wereld trapte daar in. Of dat zo is met de Soenieten, Siiten en bijvoorbeeld Salafisten weet ik niet. Wel weet ik dat we ook vanuit het Midden-Oosten een versimpeld beeld krijgen voorgeschoteld en dat berichten die niet passen in het beeld dat we al over hun godsdienstige stromingen uit het nieuws worden gehouden. ‘We zouden zomaar eens in de war kunnen raken.’
Maar voor het onzinnige gekissebis over geloof hoef ik alleen maar naar 1 van mijn voormalige woonplaatsen te kijken. Op 7000 inwoners hebben die 7 verschillende kerken tussen gereformeerd en hervormd. ‘Her’ en ‘Re’ zijn voor mij dezelfde toevoegingen en ik trap er niet in dat de 1 ‘vormd’ met een ‘v’ en de ander met een ‘f’ schrijft. Hoe dan ook, van die 7 (in mijn ogen zelfde kerken) is er maar 1 bij de PKN aangesloten, en daarom de rest zeker niet. Ze doen daar ook geen enkele moeite voor. Sterker nog zo weten dat als ze het wel doen er uiteindelijk minder mensen naar de kerk gaan, wat in de buurdorpen het geval is. Dat is een vreemde tegenstrijdigheid waar de gehele samenleving last van heeft op allerlei gebied. Denk maar aan fuserende vakbonden die zo hun leden kwijtraken.
In mijn familie (geen PKN ;-}) doen ze dat wèl hoor, o-ve-ral evangeliseren. Niet anoniem, dus je kunt er een beetje omheenklikken ;-) En natuurlijk voor de eigen splinter, dus…. Laatst was de Paus in het nieuws met zijn kerstboodschap, zei ik aan de teleføn, “Goed hè, die Paus, je zou er katholiek van worden!” Ik ben maar voor de ontploffing volgde snel overgeschakeld naar een ander onderwerp. Want begrip voor een “ander” geloof…
Het zou de wereld een stuk beter maken als geloof minder vaak als excuus en inspiratiebron gebruikt werd om de verschillen tussen mensen te benadrukken… Zoek de overeenkomsten, in plaats van het verschil in gedrag.. Naar de kerk gaan, naar sjoel gaan, naar de moskee gaan, bidden, vasten, eetgewoonten, bijbel-, torah-, koran- etc-lezen, het bepaalt allemaal niet of je “een goed mens” bent of niet, of je liefdevol met je omgeving omgaat.
Het zou heel interessant studiemateriaal zijn Ximaar, het leeglopen van die kerken voor de PKN-fusie, (als ik genoeg geld had, begon ik nog ns aan een studie godsdienstsociologie ;-)) Misschien bewijst wel dat “het sociale deel” van het geloof (‘wij in ons eigen kleine kringetje’) de basis van zo’n splintergroep (mijn voorouders zijn er ook een hoop begonnen) is. Want de dogmaverschillen zijn zó miniem, kheb ze vroeger allemaal nagelezen, bij andere cathegesaties geweest, en het is haarkloverij. Reclame voor de eigen club op basis van semi-rationele geloofsgronden.
Zeg dan gewoon “Bij ons is het het (on/)gezelligst.”
@Ximaar: Klopt, van die Iraanse kalender.
De controverse tussen Soennieten en Sjiieten bestaat al bijna veertienhonderd jaar, maar het is slechts af en toe dat het tot uitschieters komt. Meestal tolereert men kalmpjes voor zich heen.
@Emigrant: Wat ik me afvroeg was of de aanhang van de Salafisten of andere extremere spinters sneller groeit en ten kosstte gaat van de gematigde Islam-stromingen en/of dat bijvoorbeeld gematigden strenger worden om zo geen gelovigen kwijt te raken aan die extremere groepen. Zeg maar wat je ziet bij het CDA. Die doen tegenworodig lekker stoer mee met de PVV om daar geen kiezers aan kwijt te raken.
Je hoort wel veel over de diverse Islam-stromingen, maar op de wikipediapagina’s kan ik niets vinden of bepaalde stromingen nu echt sneller groeien, waar onze Westerse wereld zich zo druk over maakt.