Jan-06: Fietsvakantie 2014 dag 1

Net als de voorgaande jaren was het me nu ook weer gelukt om naar mijn gevoel net wat te laat te vertrekken. Ik kan zelf bepalen wanneer ik op vakantie ga en mijn keuze valt al jaren op de maand september na het hoogseizoen. Alleen heb ik het idee dat dat echt begin-september moet zijn om niet in herfstig weer te belanden.

Kortom na wat uitstel was het zomaar dinsdag 9 september eer ik op de fiets sprong en een echt idee waar naartoe had ik niet. Dat is niet zo erg, want als ik een stukje fiets dan komen de ideëen vanzelf. Daarbij was ik behoorlijk te zwaar en was meer het doel fietsen dan naar een of ander doel fietsen. En om meteen in de vakantiestemming te komen bedacht ik eerst naar Hengelo te treinen en daar op de fiets naar het gebied ten noorden van het Teutoburgerwoud te gaan. Lekker vlak, lekker rustig en je kan daar dus heerlijk doortrappen.

De treinreis naar Hengelo ging vlekkeloos en in Twente had ik al snel via wat fietsknooppunten een route naar Oldenzaal te pakken. Het was normaal fietsweer, 18 graden en daarmee niet warm of koud, vrijwel geen wind, droog en een klein beetje zon door de dunne bewolking.

Oldenzaal heb ik al eens eerder gezien en is best aardig, maar zoiets zie ik niet als specifiek reisdoel. Niet snel daarna belandde ik op een brede parallelweg naar Denekamp. Die plaats heb ik wel eens bezocht, maar daar kon ik me niets meer van herinneren. Op die parallelweg was het behoorlijk druk met grote groepen scholieren die rond een uur of 1 al naar huis gingen. Dergelijke pelotons van 40 fietsers en van 4 breed haal je niet zo eenvoudig in.

Denekamp zag er aardig uit, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje. Op een knooppuntbord zag ik dat er iets verder een fietsroute langs het Kanaal Almelo-Nordhorn was. Dat kanaal is al sinds mensenheugenis onbevaarbaar, maar als fietser heb je daar geen last van. Het fietste prima en ik was zo in Duitsland op een plek waar ik nog niet eerder de grens was overgestoken. Het enige ‘probleem’ was dat ik het padje nogal smal vond en er in het Nederlandse deel redelijk veel medefietsers op leeftijd waren.

In Duitsland werd het meteen wat rustiger, maar ik kon er heerlijk doorfietsen. Hier brak al meteen het echte vakantiegevoel door. Ik had een goede ‘keus’ gemaakt. Nu is het zo dat ik pas rond een uur of 12 in Almelo was en ik het de eerste dag altijd rustig aan wil doen. Mijn conditie was wel redelijk, maar niet super. Zoiets komt wal tijdens de vakantie. Ik wilde dan ook de eerste dag tot een fietskilometer of 60 beperken.

Nordhorn werd voor deze dag dus niet de eindbestemming, daar stond nog maar een kilometer of 30 op de teller. In Nordhorn was ik al eerder geweest en vanaf deze kant was het een beetje zoeken naar het centrum. Dat centrumdeel aan de Vecht vond ik er destijds gezelliger uitzien. Misschien was ik er toen in het weekend en nu was het een doordeweekse dinsdag.

In Nordhorn bedacht ik naar Lingen te fietsen, dat was nog zo’n 30km verder en ik vond een mooi oud kanaal dat die kant op ging en de Vecht met de Ems verbindt. Dat kanaal lag in een diepere sleuf en was mogelijk wel deels bevaarbaar. Ik trof er een oud sluisje, maar heb er geen enkel vaartuig gezien. Het ‘fietspad’, een soort zandspoor bovenlangs, was redelijk te doen maar vrijwel verlaten. Ik heb maar een enkele fietser en paar joggers gezien. Grotendeels ging het door een bos. Duidelijk zo’n plek om behoorlijk tot jezelf te komen.

Bij Lingen was het even lastig naar het centrum en dat heeft met de (brug over de) Ems te maken, waar het achter ligt. Hier had ik al eens overnacht. Destijds was er een jaarfeest en kon ik er moeilijk een hotel vinden. Nu fietste ik meteen maar op dat hotelletje af en dat stond er nog en had een kamer beschikbaar. Kwam mooi uit. Het zal zo rond 6 uur zijn geweest en ik had precies 60km gefietst.

Lingen ligt aan de spoorlijn van Emden naar het Ruhrgebiet. Een lijn waar regelmatig treinen rijden en die stoppen allemaal in Lingen. Ik zou daar de volgende dag gebruik van kunnen maken als dat zo uit zou komen. Na de douche en een kleine 2km lopen was ik weer in het centrum. Zonder dat feest van destijds zag het er ruimer uit. Na wat rondzwalken heb ik er bij een Italiaan een maaltijdsalade met tonijn gegeten.

Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2015-01-06, in Zwerfmatig-14 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. En dag twee naar Peek en Kloppenburg…

  2. Gekke gedachte waarschijnlijk: kunnen ze dat kanaal (Almelo – Nordhorn) niet uitbaggeren? Misschien wordt de route dan ook voor vaartuigen toeristisch.. Enfin, ik ben benieuwd naar het vervolg (en de ontknoping :))

  3. @Jolie: Dat wordt erg lastig. Veel bruggen zijn vervangen door dammen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: