Jan-09: Doelloos Oostwaarts

Woensdagochtend 10 september stapte ik op de fiets in Lingen. Het weer was niet echt veranderd en een goed reisdoel was me ook nog niet te binnen geschoten. Ik belandde langs een grotere weg met prima fietspad. Die weg was rustig, maar toen ie een rondwegachtige slinger om een dorpje maakt bedacht ik rechtdoor de oude versie te nemen.

Zo trof ik in Thuine een zwerffiets aan die echt niet meer te gebruiken was, behalve als fraaie zonnebloembakkenhouder. Niet veel verder verdwaalde ik een beetje in de buurt van Freren. Freren zelf heb ik niet gezien en ik was ook niet van plan om de weg naar Beesten via Schapen te nemen. Aan dat omleidingsbord had ik dus niets, maar het geeft wel mooi de landelijke omgeving aan waar ik nog geen fietser had gezien.

Uiteindelijk belandde ik in Fürstenau. Een klein Hanzestadje met een slot en slotgracht. Ik heb daar buiten aan de koffie (met iets erbij) gezeten en daar was het net een graadje te koud voor. Ik bedacht daar wel Bramsche te bekijken, een iets grotere plaats die ik nog niet eerder bezocht had. Via een rustige weg kwam ik door Neuenkirchen waar ik een restand van een molen zag.

In Bramsche kwam mijn fototoestel niet uit de tas, zo bijzonder was die plaats niet. Ik was nu wel bij het grote Mittellandkanal en daarlangs bleek een fraaie fietsroute te liggen. Op de fietswegwijzers stond steeds Varus als bestemming. Gek, want die plaats stond niet op mijn landkaart. Na een kilometer of 10 werden de Varusgangers over het kanaal gestuurd met nog maar 1km te gaan. Dus wilde ik wel zien wat er bedoeld werd.

Het bleek een groot themapark te zijn uit de Romeinse tijd vernoemd naar een krijgsheer die Varus heette. Van de weg af was vrijwel niets te zien en het parkeerterrein was behoorlijk leeg. Het was ongeveer 4 uur en ik zag het niet zitten om voor hooguit een paar uur daar rond te gaan kijken. Dus keerde ik weer terug naar het kanaal en vervolgde daar het fietspad oostwaarts.

Op die manier kwam ik in Ostercappeln. Westercappeln aan de westkant van Osnabrück had ik al eens een jaar of 10 terug bezocht en dit was niet zoveel anders. Ook een mooie grote kerk in het centrum en daarbij een bibliotheekkast, die ik ook al eens hier in Koedijk heb gezien. Je kunt daar boeken in zetten en lenen. Deze heeft zelfs een ‘Kindervak’, maar ik heb er geen kind in gezien.

Het was nu wel tijd om om te zien naar een slaapplaats. Inmiddels had ik 85km gefietst. In Ostercappeln zag ik wel iets maar die leken me redelijk duur of (nog) niet open. Ik bedacht dicht bij Bohmte te zijn, daar heb ik al een keer of 3 geslapen en dat is me steeds goed bevallen. Voordeel is ook dat Bohmte aan de spoorlijn Hamburg-Bremen-Osnabrück ligt.

Kortom ik trapte er nog wat kilometers bij en kon er ook deze keer weer prima terecht. Bohmte zelf is niet zo bezienswaardig, behalve als je wat met oorlogskerkhoven hebt. Deze keer lag het centrum er volledig uit en werd opnieuw ingericht. Voetgangers en fietsers hadden er geen last van, maar auto’s konden er niet door.

Na een flink rondje lopen besloot ik in het eigen familiehotelletje te eten en werd het een zigeunerschnitzel. Van de 95km fietsen en 5km lopen had ik niet zoveel last. Dit jaar had ik nog niet eerder die afstand op een dag afgelegd. Daarom viel het me erg mee. Maar doorzakken in de bijbhorende kroeg, zoals de voorgaande keren, heb ik maar uit m’n hoofd gelaten.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2015-01-09, in Rijwielmatig, Zwerfmatig-14 en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Mooie route, intrigerende foto’s en beschrijvingen Xi! Grappig dat de buren ook een Oostkapelle en een Westkapelle hebben. Goed idee, zo’n bibliotheek-kast.. Zou dat hier werken, of zou men er een vuurtje in steken – vroeg ik me af? :-/

  100 KM vind ik een enorme afstand! ik weet vrijwel zeker dat ik dat nooit heb gehaald!

 2. @Jolie: Die cappelns liggen ten westen en ten oosten van Osnabrück. Waarschijnlijk zijn ze vanuit die plaats gesticht. Tussen beide ligt 27km. Westkapelle en Oostkapelle liggen maar een kilometer of 5 van elkaar met daartussen Domburg. Mogelijk was die stichting op dezelfde manier.

  100km is goed te doen voor een normaal iemand. Alleen valt dat tegen als je nooit verder fietst dan bijvoorbeeld 70km. Als je het eenmaal wel hebt gedaan dan is het goed te doen en hoef je echt niet een supersportieveling te zijn (wat ik dan ook niet ben).

  Deze boekenkast stond midden in het centrum, ik heb er hier wel eens een op de foto genomen in een buurdorp. Die was meer verstopt, maar daar waren ook allemaal CD’s.

 3. @Ximaar, ja zoiets is de stichting van O- en W-kapelle ook, mijn vader heeft er ‘ns over verteld, Dom(Duin)burg was weer een soort ‘onderdeel’ van Sou(zuid)burg en Middelburg.. :)

  Ah, ik moet gewoon meer trainen, dan ‘over de hei naar Laren’ :)

 4. @Jolie: Trainen is eigenlijk een te sterk woord, het is meer gewenning. Tenminste zoals ik fiets aangezien ik die afstand per dag niet in 1x achter elkaar wegtrap. Gemiddeld stop ik onderweg zeker 3x om wat te eten of te drinken en vaker of langer als ik iets leuks zie. Dus meer dan 30km aan een stuk is het vrijwel nooit.

 5. @Ximaar, da’s toch 2 x zoveel als ik volgens mij achter elkaar wegfiets :)
  (ik ben een beetje afgeleid door al dat snelle frans bij TV5 op het moment, zie TV5 Monde ‘Edition Speciale..’ :)

 6. Wanneer je aan het fietsen gewend bent is 100 km per dag -met een of twee pauzes- inderdaad goed te doen, Wij deden het tot een paar jaar geleden regelmatig zolang echtgenoot nog op een gewone fiets reed. En het niet te heuvelachtig was,natuurlijk.

 7. Ik had even gedacht dat het Bramsche was, je bent er dus wel doorheen gefietst. Het geeft toch wel wat een verlaten beeld, jij daar op de parkeerplaats bij het themapark, maar ik kan mij de beslissing om er niet in te gaan wel voorstellen.

 8. @Hanscke: Als ik er eerder was geweest en het was bijvoorbeeld minder weer om te fietsen, dan was ik er wel in gegaan. Nu kwam het gewoon niet zo goed uit.

  Dat verlaten beeld klopt wel en ik heb daar als ‘einzelgänger’ niet zoveel moeite mee. De eerste dagen heb ik met opzet juist de verlaten wegen opgezocht. Alleen bij Fürstenau heb ik wat fietsers gezien en op de hele route zag ik een minimaal aantal auto’s.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: