Jan-10: Richting Rübenberge

Donderdag 11 september zag er wat weervriendelijker uit. De vorige fietsdag was goed te doen qua weer maar deze zag er beter uit en begon een paar graden kouder. Niet zo gek, de zeer matige westenwind was veranderd in een behoorlijke oostenwind. Ik zag het dus wel zitten om ook vandaag een lekker stuk te fietsen en het station van Bohmte liet ik dus voor wat het was.

Ik had ook een klein tussendoel bedacht, maar volgens mij was die net iets te ver voor 1 fietsdag. Ik ben in een negental Neustadts geweest en Neustadt am Rübenberge had ik in die serie nog niet bezocht. Ik stuurde daar min of meer op af. Ik dwaalde behoorlijk over uiterst rustige landwegen.

Via Levern kwam ik Niedermehnen een elektriciteitstorentje tegen dat nog gebruikt werd via bovenleidingen. Dit kerkachtige gebouwtje mocht natuurlijk op de foto. Ik ging hier rechtsaf omdat ik anders in Hamburg zou belanden. Nu ging ik dus weer naar het oosten kwam zo in Rahden waar ik een mooi putdeksel op de foto nam.

Net daarvoor had ik een paar Nederlandse fietstouristen ingehaald en ze zagen me later de foto maken van dat deksel. Omdat daar verkeer was gaat dat niet zo eenvoudig. Zelf stopte ze ook op deze plek. Een van de mannen ging een winkel in en ik sprak de andere die een beetje doof was. Ze waren waarschijnlijk een paar jaar ouder dan ik, maar veel zal het niet geweest zijn. Deze dag waren ze ergens bij de Dümmersee gestart en gingen nu richting Minden. Kortom onze wegen kruisten elkaar.

Niet veel verder in Wehe trof ik een bakkertje met buiten 3 plastic stoelen en een tafeltje. Dat kwam mooi uit en dat werd dus een mok koffie met luxe broodje. Daar viel me een straatnaamboerdje ‘Zür Bockwindmühle‘ op. Dus maar eens gekeken of er een molen was en zo ja welk soort. Net buiten het dorp stond ie nogal ver van de weg.

Via Essern en Warmsen kwam ik in Uchte. Plaaten waar ik nog nooit van had gehoord. In dit uiterst landelijke gebied had ik nog niet eerder gefietst. Het was prima te doen. Behalve in Rahden was er geen autoverkeer te bekennen. Fietsers overigens ook niet. In Uchte viel mijn lens wederom op een elektriciteitstorentje. Misschien was deze nog in gebruik, maar in elk geval niet meer bovengronds aangesloten. Wel zat er een flink ooievaarloos nest op. Zullen die beesten zo’n plek te spannend vinden?

Niet veel verder in Stolzenau brak de zon nog beter door en werd het een graad of 20. Ik heb er een heel tijdje in de zon gezeten en had daar zowaar de avond een beetje last van. Hier stak ik de Weser over en via Leese wilde in naar Rehburg fietsen. Er was een fietsroute uitgezet en op een of andere manier raakte ik die kwijt. Ik stond werkelijk in de middle of nowhere en had de keuze uit 2 tractorsporen of 5km terug fietsen en daar een andere afslag nemen. Na wat rondspeuren zag ik in de verte wat fietsers en via het tractorspoor waagde ik de gok om die kant op te gaan. Uiteindelijk ging dat redelijk goed, gelukkig heb ik semi-dikke banden. Ik kwam zo op een hoofdfietsroute die me teveel naar het zuiden en de Weser stuurde, maar gelukkig trof ik weer een bordje met Rehburg Stadt. In elk geval flink gezwalkt in dat gebied voordat ik in Rehburg belandde.

Daar stond ook zo’n mooi torentje. Het was echter geen elektriciteitsgebouwtje of kerktoren. Op een bordje stond dat dit torentje van de brandweer was die hem vroeger voor de uitkijk gebruikte. In Rehburg moesten wat B&B’s zijn, maar ik kon ze niet vinden of ze waren gesloten. Inmiddels had ik er ruim 85 km op zitten en dat vond ik wel genoeg zo tegen wind. Maar ja, zo laat was het nog niet, zoveel stelde Rehburg Stadt niet voor en misschien was die 20km naar Neustadt nog wel goed te doen.

Dus ging ik weer vrolijk verder en zag bij iemand een mooi stenen burchtje in de tuin. Hadden ze hier de voormalige Rehburg nagebouwd? Even verder bleek dat Mardorf, tot mijn verrassing, een zeer touristisch meerdorpje is. Bijzonder veel accomodatie. Langs het Steinhuder Meer (was het dan toch een zeedorpje?) lag een zeer fraai fietspad. Daaraan wat hotelletjes bekeken, maar met 75 euro per nacht vond ik die behoorlijk duur. Kwam ook omdat ze hier vooral van 2-persoonskamers uitgaan.

Inmiddels was ik zo dicht bij Neustadt, dat ik die laatste kilometers ook nog wel even kon fietsen. Het was voor die dag de grootste stad die ik had gezien, maar veel groter dan Schagen is het niet. Ik vond er wel een mooi hotel met een erg ruime zolderkamer. 55 euro was nog niet echt goedkoop, maar ik had er wel erg veel kamer en een fraaie doucheruimte voor. Later bedacht ik dat de prijzen hier hoger zijn omdat het niet zo ver van Hannover is.

Met 109km en onderweg flink rondkijken was het wel wat later geworden. Echt zwaar vermoeid was ik niet, maar dit was wel een prima dag om er een paar ons af te fietsen. Na een uurtje bijkomen en douchen liep ik de anderhalve kilometer naar het centrum. Daar heb ik ook nog wat kilometers gelopen. Duidelijk erg doorsnee. Uiteindelijk werd het een Chinees restaurant, waar ik iets met kalkoen at. Dat laatste stond als aantekening in m’n agenda, maar ik kan het me nu niet meer herinneren.


Inmiddels begrijp ik 4 maanden later dat Rübenberge op een miezerig heuveltje van enkele meters hoogte slaat, waar hun slot op staat. Dat slot heb ik van afstand gezien, maar ik had niet in de gaten dat het op een heuveltje stond. Het slot zelf trok me ook niet aan. Zelf zou ik deze plaats eerder Neustadt a/d Leine noemen.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Geplaatst op 2015-01-10, in Dexelmatig, PEN-matig, Zwerfmatig-14 en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Daar zitten weer een paar aardige grondstations bij. Mooie foto’s.

  2. Ja, het zijn erg mooie foto’s Xi! De buurlanden zijn zoveel ruimer en speelser ingericht dan de verstedelijking die ik hier veel zie (en dan vind ik mijn omgeving nog een verademing vergeleken bij het aantal mensen dat elders in NL op 1 km2 woont)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: