Jan-12: AK15, Kramer en MH17

In het weekend heb ik wat schaatsen gekeken. Volgens mij werd het Aziatisch Kampioenschap gehouden waar alleen Europeanen aan mee mochten doen. De scheiding tussen Europa en Azië ligt grotendeels over de hoogste punten van de Ural. Chelyabinsk, waar de schaatswedstrijden waren, ligt 125 kilometer oostelijker en daarmee niet in Europa of op het Europese subcontinent. Hier een kaartje, waarbij bij A de werelddelengrens ligt en bij B de ijsbaan te zien is als je doorzoemt tot op straatniveau.

Eigenlijk heb ik het immer zeurende commentaarduo hier niet over gehoord. Ja wel maanden eerder toen trainers aangaven dat dit kampioenschap niet goed in het schema paste. Die kritiek moest je niet alleen in de tijd zien, maar ook in de afstand. Naar een uithoek net buiten het geografische Europa is een stuk vliegen en acclimatiseren. Sommige schaatsers en trainers besloten dan ook niet te gaan, maar dan zorg je er wel voor dat de afwezigen hun glazen ingooien voor het wereldkampioenschap.

In dat geval kwam de MH17-boycot flink van pas. Het staat nog steeds niet onomstotelijk vast wie verantwoordelijk was voor deze ramp. Inmiddels is het in NL eindelijk doorgedrongen dat het in elk geval niet klopte dat het luchtruim daar werd gebruikt voor de burgerluchtvaart. Maleisië kwam al een half jaar eerder met dit punt en dat haalde hier toen vrijwel niet ons nieuws. Wij waren met de Navo en de EU druk bezig om de schuld bij Rusland en Putin neer te leggen en dat te ondersteunen met een boycot (waar we waarschijnlijk zelf het meeste last van hebben en nog gaan krijgen).

De trainers en/of schaatsers grepen de MH17 dan ook aan om Chelyabinsk te laten schieten. En zowaar kwam Kramer hierop terug nadat hij gewonnen had. Hij was niet in een feeststemming vanwege wat er een paar maanden eerder gebeurd was en wat er nu weer in Parijs gebeurde. Met die paar maanden bedoelde hij dus een half jaar, want zo al lang is die vliegramp inmiddels al terug.

Het kan heel goed zijn dat hij zich over deze dingen druk maakt of gek laat maken. Alleen kwam dat bij mij niet zo overtuigend over. Eerder zag ik het als een reactie op de zuigende vragen van die verveldende Maalderink, die iets ‘vroeg’ als: ‘Je kijkt helemaal niet zo blij nu je gewonnen hebt!?’ Met dat soort insinuerende flutvragen zou ik ook niet uit de voeten kunnen. Kramer kent Bertje M al langer, maar in dit geval leek het er op dat ie deze vraag/opmerking niet verwacht had.

Wat er in mijn ogen gebeurde was dat Kramer niet zo blij was met zichzelf. Hij had onverwacht veel verloren op Koen Verweij en moest dat goedmaken op de 10km. Hij had een prima tijd neergezet, maar wist ook dat dat mogelijk onvoldoende was om Verweij in te halen. Verweij schaatst een 10km die vergelijkbaar is met Pedersen en die Pedersen had maar 8 seconde op Kramer verloren. Daarmee was het maar de vraag of Verweij wel de benodigde 11 of meer ging verliezen. Vervolgens ging Verweij behoorlijk van start en zag je Kramer weglopen naar de kleedkamers met een gezichtsuitedrukking zwaar in mineur.

Even later verloor Verweij teveel en keerde Kramer zichtbaar opgelucht terug richting baan. Dan heb ik toch de indruk dat Kramer zich op zo’n moment meer zorgen maakte om de wedstrijd dan om de MH17 of Parijs. En als dat zo is dan ben ik voor het volledig wegcensureren van intrigant Bert Maalderink, maar eigenlijk was ik dat altijd al.

(Op Charlie Hebdo kom ik eerdaags een keer terug. Als spotprentenliefhebber heb ik ook daarbij m’n bedenkingen en mogelijk komen er nog wat aanwijzingen zodat ik het wat beter kan begrijpen.)

Advertentie

Geplaatst op 2015-01-12, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Bert Maalderink moest ik even googlen, dat fenomeen had ik gemist. Maar nu snap ik het.

    Wat is het toch, met sportverslaggevers die Bert heten en een ikwilhogerop-probleem (??? of wat zou het zijn) hebben. Bert Wagendorp mag de Volkskrant ook best terugplaatsen naar het sportkatern, dan kan ik hem tenminste weer ongelezen in de kattenbak leggen ;-} (Sorry Xi, hier lees ik sport, maar in de VK niet ;-})

  2. Ik heb het schaatsen niet gezien, maar als ik dit hier lees heb ik ook niets gemist, dat heb je zo goed verwoord dat kijken niets had toegevoegd.

  3. Wat me iets later te binnenschoot was dat Sven Kramer er wel bewust over die ramp begon en dat ie dat van te voren bedacht had vanwege de eerdere discussie of Nederland daar wel moest gaan schaatsen. Maar dat het er door de vraag van Maalderink vreemd en een beetje ongeloofwaardig uitkwam.

  4. Vanaf het Nederlandse schaatsfestijn van de laatste OS kijk ik niet meer naar deze sport en hoor dus ook niet de gesprekken. Misschien is het nog niet zo gek dat Kramer over andere belangrijke gebeurtenissen begint, dan hoor je iets interessants.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: