Geplaatst op 2015-02-13, in Alkmaar, Shopmatig, Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Niet helemaal mee eens. Bouwmarkten hebben wel de speciaalzaken verdrongen, heeft de mens overigens wel zelf aan meegewerkt. Een zaak als Liefting in Langedijk die vind je nergens meer en daar kon je bij wijze van spreke 1 spijker kopen. Er ontstaat teveel eenheidsworst met al die ketens. Gamma, Karwei, Praxis enz. verkopen allemaal hetzelfde.

 2. Je vergeet nog de shoarma zaken die als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar voor de rest is volgens mij iedere stad hetzelfde. Een beetje meer van dit en wat minder van dat. Maar veel maakt het niet meer uit.

 3. Onbegrijpelijk dat juist volkomen nutteloze zaken als tatooers en nagelvijlers juist wel gedijen. Zegt iets over de devaluatie van de goede smaak. En ook dat er kennelijk geld zat is.

 4. Nouhou, de overdaad aan kledingboetiekjes, vaak met keiharde muziek- was ook niet om over naar huis te schrijven.
  .

 5. @Bertie: Die boutiquejes (dames laarzen en andere damesmeuk) nemen volgens mij alweer een tijdje af en was meer iets tot 2010. Je ziet er ook weinig mensen binnen en ik snap niet dat ze rond kunnen komen. Muziekoverlast valt me buiten mee, maar ik ga er dan ook niet in.

 6. @Margo: Idd ook mijn idee. Er is schijnbaar geld zat voor lichaamsverminking, nagelsveilen en trendy horeca.

 7. @Sjoerd: Shoarma en Döner vind ik ook al weer iets van wat jaren terug. Ze houden het wel vol. Maar de laatste 5 jaar zie ik hier alleen een toename van Indonesische en.of woktentjes die het vaak maar erg kort volhouden.

 8. @Bytheway: Probleem is het begrip ‘speciaalzaak’. Die dingen veranderen met de tijd. De NL-zaak had het erg moeilijk omdat mensen niet meer zelf repareren door te lage nieuwprijzen bij de Action. Maar dat gefrunnik aan die nagels is natuurlijk ook een speciaalzaak. Tatoes zijn ook redelijk specialistisch en ook bij een kapper kan je geen waspoeder of brood kopen.

 9. de speciaalzaken die je opnoemt zijn nogal speciale speciaalzaken, namelijk zaken die zijn te beginnen met een relatief klein beginkapitaal, voor een kapperszaak moet je de huur van het pand opbrengen en een schaar kopen. In mijn rotterdamse tijd, zeg van 1997 tot 2004, zagen we het openen van kapperszaken en belwinkels her en der tegelijk met het sluiten van de overige detailhandel. Een detailhandel is overigens ook niet perse een speciaalzaak.

  Het begrip speciaalzaak voldoet mijn inziens niet voor de ontwikkeling die je wilt aangeven, en dan ga ik er even van uit dat in jouw definitie de speciaalzaak een uiting is van het aanbod van voorzieningen op de schaal van de kleine kern.

 10. @Jan: Het zijn ook vooral zaken die je niet via een webwinkel kunt doen. Dwz ik weet er wel van dat mensen in het verleden vaak thuis werden geknipt door kennissen en met die nagels kan dat ook via thuiswerk begonnen zijn. Tegenwoordig beginnen ze schijnbaar liever een zaakje en denken daarmee te kunnen overleven. En het ziet er uit dat dat ook zo is. De vraag is of bijvoorbeeld het thuisknippen de laatste jaren is afgenomen. Lijkt me moeilijk te meten, mar misschien wordt hier wel onderzoek naar gedaan.

 11. @Ximaar Dit zaakje het hoog in de bol. De naam geeft duidelijk aan je hier niet moet zijn voor kutklussies of zakkammen.

  Ik mis dan zeker wat, op welke manier zie je dat aan de naam?

 12. @Dhyan: Dat was nou net de reden voor die foto, waar ik het verhaaltje omheen verzonnen heb. Het was een flauw grapje over ‘top’ versus ‘bottom’.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: