Mrt-08: Bestelwagen

Af en toe plaats ik hier een motorvoertuig, ondanks dat ik geen rijbewijs heb. (Een plaatsingsbewijs heb ik overigens evenmin.) Maar als ik een rondje fiets of loop, dan kom ik regelmatig een (historische) auto tegen, die graag op de foto wil. Zijn baas (of minder vaak bazin) onderhoudt ‘m vaak optimaal en steekt er bergen tijd in.

Deze kwam ik een jaartje terug tegen hier in Alkmaar-Zuid:

Het is een Chevrolet Sedan Delivery uit 1948, met een 5,7 liter 8 cilinder motor, die nog in gebruik is bij een klusbedrijf. Een deel van kluswerkzaamheden zal aan deze wagen worden gedaan.

Vroeger speelde ik met Dinky Toys en zag ik als kind diverse auto’s. Waarom het de ene keer een auto en de andere keer een wagen werd genoemd vroeg ik me niet zo af. Naast de ‘gewone auto’ (personenwagen, luxewagen), waren er ook stations (steetsjons), bestelwagens en vrachtwagens. Iemand kon in een bestel rijden. Dat het te maken had met bestellingen, die we thuis aan de deur kregen van Ter Meulen of Wehkamp, had ik destijds niet in de smiezen. Nu deze auto ‘Delivery’ in de naam heeft is me dat duidelijker.

Bestelwagens van nu zijn vooral de Caddy’s van VW en de Berlingo van Citroën. Het zijn bedrijfswagens en geen stationwagons. Stations zijn doorlopende personenauto’s. Ze zijn luxer en meer voor een groot gezin met hond. Als kind begreep ik niet de koppeling met een (trein-, bus- of tank-) station en dat is nog immer zo. Natuurlijk zijn er ook bestelbusjes, die zijn hoger en wat groter.

Sedan begreep ik eerder. Dit is een plaats in Noord-Frankrijk waar ik rond m’n 19e doorheen fietste en waar een koetstype naar was vernoemd. Voor Berlin(er), Berlin(go) zal dat met Berlijn niet anders zijn, maar daar heb ik nog niet gefietst en dus geen verstand van. :-)

Het is ook typisch een ‘Amerikaan’. Dat woord gebruiken we ook om een overmaatse en flink slurpende auto aan te duiden. Minder vaak duiden we een auto uit Frankrijk aan als ‘Fransman’ of ‘Fransoos’.

Voor m’n weblog gebruik ik 4 tags: Auto, Vrachtwagen, Kampeerwagen en Bus. Met auto bedoel ik vooral een personenauto t/m dit soort bestelwagens. Een Pick-Up of iets anders met laadbak is hier al snel een vrachtwagen.

Advertentie

Geplaatst op 2015-03-08, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Het is een mooie auto en nu helemaal een lenteauto.

  2. Mooi ding, doet denken aan oude taxi’s met treeplanken.

  3. Een auto op zijn paasbest. Ik mag dat wel, mensen die dit type auto’s in stand willen houden.

  4. Ik ben ook benieuwd naar dat station, de Peugeot heette dan familiale of zoiets, dan komt die familie met hond om de hoek

  5. Bij veel merken heten stationwagons weer estate, die term begrijp ik ook al niet.

  6. @Laurentius: Dat antwoord staat ook in het wikistukki hierboven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: