Mrt-16: Regio-Blogs Update

Een dik jaar terug heb ik op m’n blogspot-domein (ximaar.blogspot.nl) een landkaart geplaatst met daarop aanklikbare weblogs waar over de eigen regio wordt geschreven. Een half jaar terug heb ik het wat beter ingedeeld en is er lijst met actuele blogberichten en een alfabetisch overzicht met bloggers en blogsters bijgekomen. In de afgelopen week heb ik het nog weer wat bijgewerkt en het begint zowaar ergens op te lijken.

Een groot probleem is dat het aantal bloggers dat regelmatig over de eigen regio of woonplaats blogt niet erg groot is. Ik heb er in het afgelopen jaar flink naar gezocht en kan ze moeilijk vinden. Incidentieel wordt er iets over de eigen regio geblogd, maar structureel gebeurt het maar op enkele blogs. Best jammer, want een ieder is in zijn eigen regio een expert. Persoonlijk bloggen over gezinssituaties, afvallen, besparen of gedoe op het werk is ook lekker om je ei kwijt te kunnen. Toch zal je daar als blogger niet snel het verschil mee maken.
Bloggen over (inter-)nationale zaken komt vaak neer op de waan van de dag, die door de grote (inter-)Nationale kranten, radio of TV wordt aangedragen. Vaak is het alleen reageren op zo’n bericht en kan je er weinig zelf aan toevoegen. Even in West-Afrika een eigen ervaring opdoen over Ebola is lastig en de meeste bloggers beginnen er niet aan. Met bloggen over de regio kan je eenvoudiger eigen ervaringen en waarnamingen toevoegen. Door het beperkte aanbod vind ik al snel iets een regiogebonden blog.

Op het gebied van actualiteit stel ik me strikter op. Blogs die gestopt zijn of nog maar eens per maand iets plaatsen voer ik vrij snel af. Veel van dit soort overzichten hebben last van linken die het al jaren niet meer doen. Daar pas ik voor. Dan maar een kortere lijst.

Qua onderhoud valt het me alles mee. Het meeste werk is het zoeken naar geschikte blogs. Aanpassingen beperken zich tot ongeveer een uur per week.

Bij de meeste blogs heb ik nagezocht of een link op deze manier (on)gewenst is. Dwz ik doe niet veel meer dan Google, maar schik het op een andere manier rang. Via robots.txt kijk ik of een blogger zijn of haar blog geblokkeerd heeft voor Google en dan haal ik hem of haar ook maar uit mijn overzicht. Blogs met wachtwoord-toegang komen zeker niet in het overzicht. Ik vind dat niet onder bloggen vallen.

Binnenkort is het de bedoeling dat ik de bloggers in de lijst persoonlijk via mail of hun reageervak op de hoogte stel. Een aantal is al een tijdje op de hoogte, en inmiddels heb ik meer tijd om daar eindelijk eens werk van te maken. Ik wilde eerst ook zien of m’n methode met een kaart werkbaar is en of ik er mee door zou gaan. Dat laatste heb ik dus besloten alhoewel ik nog een paar dingen heb waar ik niet goed uitkom of tevreden over ben.

Aanvankelijk bedacht ik om er een betere domeinnaam voor te kiezen binnen blogspot. De domeinnamen met regio of dergelijk zijn allemaal al in gebruik, ook al staan die jaren droog. Doorgaan met ximaar.blogspot.nl laat ik dus maar even zo. Lastiger vind ik de vraag over Vlamingen. Er staan nu wat uitgeweken Nederlanders in Duitsland en de Ardennen op. Die zouden eigenlijk op een vergelijkbaar initiatief voor Duitsland moeten komen en er is al jaren iets voor expats. Als ik het op het Nederlandse taalgebied hou, dan zou ik Vlaanderen toe moeten voegen. Ik ken daar weinig blogs en de blogs die ik er wel ken spreken me niet echt aan. Ze hebben het ook niet erg over hun eigen regio of stad. Kortom ik doe daar nog niets mee en misschien is er in Vlaanderen wel iemand die hier aan wil beginnen.

Praktisch is er ook een probleem. De kaart is typisch voor muisgebruik. Op een wrijfscherm is het te gebruiken, maar dat is een stuk lastiger. Een echte oplossing heb ik nog niet gevonden of bedacht. De kaart opdelen over meer webpagina’s kan, maar dan raak je het overzicht kwijt en wordt het me al snel teveel werk. In plaats van doorschakelen naar een andere webpagina kunnen smartphone gebruikers ook op een bepaalde plek inzoomen en dat is voor nu maar even de ‘oplossing’ voor dit ‘probleem’. Daarbij vraag ik me af of de smartphone (die de kleinste schermpjes hebben) wel zoveel voor het lezen van blogs wordt gebruikt.

Aanmeldingen, afmeldingen, aanpassingen of tips zijn natuurlijk van harte welkom. Dat kan hieronder of via de mail:

Advertentie

Geplaatst op 2015-03-16, in Regiomatig, Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Leuk, die ‘groene’ staatsbosbeheer-Blogs erbij, had ik die nu eerder over het hoofd gezien, of zijn die nieuw?
  En het is weer een goede aanleiding om te zoeken naar locale thema’s om over te schrijven… :-)

 2. @Jolie: Die boswachters staan er zeker een half jaar op, ik weet niet meer precies wanneer ik ze heb toegevoegd. Een deel van hen schrijft regelmatig over het eigen gebied en dat sluit goed aan.

 3. De boswachters had ik al opgemerkt. En die kunnen deskundig over de eigen regio bloggen; de lokale natuurlijke omgeving laten zien, de biocultuur en wat dies meer zij.
  Van de eigen streek valt verder niet altijd veel te vertellen wat de lezers interessant vinden. Er gebeurt in een kleine gemeente niets anders dan wat overal voorkomt; over een plaatsje met weinig typische bezienswaardigheden ben je gauw uitgepraat.
  Rondom ons dorp liggen enkele prachtige natuurgebiedjes, de bossen en de Maas zijn het bezoeken waard en we hebben een afschuwelijk mfc.
  Daar ga je niet iedere week een stuk aan wijden.

 4. Ja, dat zijn prettige tips Ximaar en Bertie, en met af en toe een kiekje van een bijenkorf of een schaapskudde zouden ze het ook best leuk kunnen aanvullen. kHeb er trouwens maar meteen een stukje opgezet, al is het best lastig iets regionaals te bedenken :-) (En vraag ik me af of mijn blog bij anderen ook zo enorm langzaam is als vandaag bij mijzelf :-/ kHoop vanniet.)

 5. @Bertie: Naar mijn weten heb je nog nimmer over het MFC gelogd. Was ook wel benieuwd wat dat was. Inmiddels zie ik uit naar een wekelijks multifunctioneel stukje. :-)

 6. @Jolie: Bij mij flitst je blog binnen. Heb je opeens zoveel bezoekers dat je zelf niet meer het internet op komt?

 7. Multifunctioneel Centrum, je van hèt de laatste decennia. Valtwerkelijk niets over te zeggen.

 8. Ik vind het nog steeds een prima initiatief. Ik zal hier eens in de omgeving kijken wie er in aanmerking komen.

 9. Op een iPad is de kaart geen enkel probleem, je kunt hem eenvoudig vergroten en op die manier de afzonderlijke blogs aanklikken. Hulde voor dit arbeidsintensieve werk overigens.

 10. @Jolie: Vanaf hier is je blog ook supersnel.

 11. Voorheen kreeg ik altijd een mailtje als je weer iets de wereld ingestuurd had, maar dat gebeurt niet meer. Ook bij anderen, misschien heb ik zelf aan de verkeerde schroef gedraaid, of heeft WordPress weer iets nieuws.
  Ik zie dat ik er nog insta in je regiobloglijst, hoewel ik, om redenen die jij ook al een beetje noemt, weinig blog de laatste tijd. Dus ik wilde al snel een blogje maken om te voorkomen dat er een maand niet geblogd is en ik dusdoende afgevoerd zou worden. Ik blog om redenen die je kent een beetje geheim, dus Google zal me hopelijk niet snel vinden, maar ik wil wel in jouw lijst blijven staan.

 12. @Margo: Zelf krijg ik die mailtjes nog altijd. Om het te testen heb ik me destijds voor m’n eigen blog aangemeld en die dingen gooi ik dus nog regelmatig in de prullebak. Het zal aan het mailadres liggen waar je je mee hebt aangemeld. Anders gewoon een keer opnieuw doen. Zelf kan ik daar trouwens achter de schermen niets mee. Verder dan dit kan ik je dan ook niet helpen.

  En ik moet ook maar eens die link naar de blogwet van Mack ergens op die site plaatsen. ;-)

 13. @Arnoud: Voor een (10″?) i-Pad was ik minder bang. IK heb daar een 24″-versie van in de bieb uitgeprobeerd. De smartfoons hebben een veel kleiner scherm en dan wordt het nog meer inzoomen.

 14. Leuk, ik sta er ook tussen. Bij mij is het momenteel wat meer regio en wat minder persoonlijk, maar het zal altijd een mix van die twee blijven.

 15. @Ronaldo: Zo’n mix met van alles en nog wat vind ik ook het mooiste. Door ruimtegebrek sta je nog niet op de kaart, dan moet je eerst Wik of Henk50 van hun plaats verstoten en dat wordt lastig. ;-)

 16. Wik heb ik mogen ontmoeten, een geweldige man, die wil ik niet eens van de kaart af stoten. Ach, het is ook geen wedstrijd.

 17. Ik heb me weer ingeschreven, dus ik blijf weer op de hoogte!

 18. Mooi gedaan zeg.

 19. @Arnoud, @Xie @Bertie, dankjewel, fijn dat ie bij jullie wel snel is..! tLangzame is altijd ’s ochtends.. Wieweet iets van ‘backup-tijd’ of andere rare perikelen met de verbinding hier :)

  kZal proberen wat vaker over ‘de regio’ te schrijven Ximaar :) Vind t ook n leuk thema, al kleven er aan ‘Het Gooi’ zoveel ‘vooroordelen’ (terwijl er het aantal mensen beneden de armoedegrens hier zelfs bóven het landelijke gemiddelde ligt.. :-/)

 20. @Jolie: Een mooie reden om eens de andere kant van Hilversum te tonen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: