Apr-04: Bekleving
Afgelopen augustus maakte in de foto hierboven in Broek op Langedijk, niet ver van de woning waarin ik met mijn vader een aantal jaren heb aangeleund. Als Kentekenkundige moest ik hem wel op de foto zetten. KLE staat voor kreis en stad Kleve dat net over de grens ligt bij Nijmegen. In het Nederlands heet die stad Kleef. Het was de eerste stad in Duitsland die ik ooit bezocht op de fiets. Met een ander voertuig was ik ook nog niet eerder over de grens (in Duitsland) geweest. Mogelijk ben ik op m’n nulde een keer op het binnenvaartschip naar Antwerpen geweest, maar daar ben ik niet zeker van.
Kortom de 2 extra letters sluiten in Nederland goed aan en zeker in Langedijk. In die gemeente wonen al sinds mijn heugenis mensen die Van Kleef heten, waarvan er nu een in de gemeenteraad zit. De bekendste was slager Van Kleef. Het is niet moeilijk te bedenken van waar die hun naam hebben.
Nou is er nog een aansluiting en wel met mijn vader. M’n moeder las doorgaans een stukje uit de bijbel na het eten en mijn vader sprak de gebeden uit. Daarin kwam ‘kleef en kleef’ voor en dat klonk mij als kind vreemd in de oren. Aanvankelijk dacht ik dat dat dus uit Het Onze Vader kwam, maar dat had ik mis. Mijn vader dankte 2x daags met gezang 11:
O Heer’, wij danken U van harte,
Voor nooddruft en voor overvloed;
Waar menig mens eet brood der smarte,
Hebt Gij ons mild en wel gevoed;
Doch geef, dat onze ziele niet
Aan dit vergank’lijk leven kleev‘,
Maar alles doe, wat Gij gebiedt,
En eind’lijk eeuwig bij U leev’.
Jawel Pa’s gebed bevatte voor mij een ‘Mondegreen‘, wat beter in het Nederlands bekend staat als een ‘Mama Appelsap’ (zie DWDD uit 2010).
Geplaatst op 2015-04-04, in Regiomatig, Ximatig en getagd als Broek op Langedijk, DWDD, Gebed, Kenteken, Kleve, Kreis, Langedijk, Mondegreen. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
Haha, heerlijk taalspel, prachtig postje. Ik zou daar ook ‘KLEEF’ gelezen hebben (het .DE-kentekensysteem vind ik erg mooi trouwens.)
En het dankgebed, ja, heb ik ook jarenlang 2x daags gehoord. Gelukkig kende ik het woord ‘nooddruftig’, anders had ik daar ook jarenlang iets geks gehoord ;-)
Wel heb ik jarenlang “moedig sla ik tussen de ogen” gezongen in de kerk, omdat ik dat altijd verstond in de 3e regel van dit gezang ;-) http://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/waals/toekomst.html
Ik heb Kleef vaak bezocht toen ik in Nijmegen woonde. Eens in de zoveel tijd gingen we er heen, dan kocht mijn moeder er nieuwe schoenen voor ons of een nieuwe winterjas en dan MOESTEN we mee. Ik haatte dat, evenals de jassen en de schoenen. Zo weinig frivool, altijd saai en sach- und gründlich.
Mooie aanknopingspunten, mooie log. Het dankgebed met jouw ‘vertaling’ sluit hier goed op aan ;) Duitse nummerborden mag je zelf invullen met eigen voorletters en geboortejaar. H
Niet ter zake doende maar leuke aanvulling: in oude geschriften in het Kruisheren-klooster in St. Agatha (Cuijk) stuitten we op de plaats Clivia. Een van de paters zei dat het de oude naam was van Cleve. Wisten we niet.
Ik woon er nog en kom vaak in Kleve. Het Duitse kenteken is me zeer vertrouwd omdat er over en weer veel grensverkeer is. Het kenteken KLE VE bestaat trouwens ook.
In Duitsland zijn de letters van de kreis vast op het kenteken. De rest van het kenteken mag je zelf onder bepaalde voorwaarden invullen. Vaak wordt daar de eerste letter van de voor en achternaam voor gebruikt gevolgd door een volgnummer.
@Bertie: Het is de Latijnse naam voor Kleve. Leuke toevoeging, ik lees dat nu voor het eerst.
Ik,wist niet dat er een naam was voor verkeerd horen. Ulevellen brak zijn been heb ik jaren gezongen. Leuk stukje
Een mooie vondst! Hier in Hannover heb ik een keer een “Mini” zien staan met het kenteken MI-NI-123. Helaas had ik toen geen gelegenheid om er een foto van te maken.
Leuke foto, leuk blog!
Vriendelijke groet,
@Alexandra: Als ik de reaxi’s lees van Bertie en Sjoerd lees, dan verwacht ik dat er in kreis Minden-Lübbecke misschien wel een handjevol mini’s rijden met MI-NI-***.