Apr-06: Rondje Watertoren

De Alkmaarse watertoren is niet ver van mijn huis en ruim binnen wandelafstand. Ik loop er dus regelmatig langs en/of zie hem als ik naar het station ga. Het ding stamt uit 1900, is 35 meter hoog en telt 10 verdiepingen. (De oorspronkelijke hoogte was 10 x π = 31,42 m.) Hij is gebouwd voor de Alkmaarsche Waterleiding en werd in 1919 overgenomen door de Provinciale Waterleiding Noord-holland (PWN), die hem tot 1980 heeft gebruikt. De toren heeft een eigen website, met daarop een tekening in doorsnee. Niet zo gek, bovenin zit een architectenbureau met op hun homepage een leuk op-en-neertje door de toren. (Meer op wikipedia en ONH.)

Tot een jaar of 20 terug was het een soort icoon, maar sinds de komst van 2 grote kantoorgebouwen langs de Wognumsebuurt valt ie flink minder op. Neemt niet weg dat het nog wel een markant en imponerend bouwwerk is als je er vlak onder staat.

In Frankrijk heb ik regelmatig watertorens getroffen, die steevast op het hoogste punt van een heuvel bij een dorp staan. Hier in Noord-Holland zijn er ook nog een aantal en mischien blog ik daar te zijner tijd nog eens over. Ze staan ondermeer in Kwadijk, Wieringerwaard, Assendelft, Hoogkarspel, Bakkum, Den Helder en Ijmuiden.


Hier een setje Watertoren foto’s, die ik in het afgelopen jaar heb gemaakt.

Advertentie

Geplaatst op 2015-04-06, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Watertorens, mooie markante gebouwen.

  Een uitdaging om daar goede nieuwe bestemmingen voor te vinden.

  Vriendelijke groet,

 2. Ik heb eens even naar je foto’s gekeken en vind eigenlijk dat het bovenstuk wat ze erop hebben gezet te modern is. Ik vraag me ook af of die trap er oorspronkelijk was. Op wat oudere foto’s is die ook niet te zien en steekt er niet boven de toren uit.

 3. Hier in Dordt hebben ze er een hotel en van de bijgebouwen een populair restaurant van gemaakt, met rondom groente-, fruit- en bloementuinen. Villa Augustus.

 4. @Margo: Die van Ijmuiden is ook op een dergelijke manier veranderd. Ik heb daar wat foto’s van gemaakt en daar ga ik nog eens over bloggen.

  Net wat bekeken en die van Dordrecht is meer een gebouw met veel ruimte er omheen. De grondoppervlakte om de toren in Alkmaar is hooguit 20 bij 20 meter. Op een steenworp zit het spoor en een grote weg.

  Dat je nog nooit foto’s heb geblogd over die fraaie van Dordrecht? ;-)

 5. @Sjoerd: Het klopt, dat bovenste is er opgezet toen de architect er in ging. Vind het ook niet mooi. Toen is ook de brandtrap aangelegd omdat de trap binnenin vervangen is door een lift. De toren zelf is al eerder ‘vernaggeld’ door de PWN rond 1958, toen de kantelen vervangen werden door een nieuw waterreservoir.

 6. Ze zijn mooi, maar als ze niet meer nodig zijn, mogen ze weg.

 7. @Blewbird: Zullen we dan eerst maar beginnen met de piramides? Volgens mij zijn die nimmer nodig geweest. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: