Apr-11: EuroTientje
Van het 1 komt het ander en dit berichtje is daar weer eens een voorbeeld van. Stralende schrijfster Sandra van B kwam in de lijst van OBA voorbij met de titel ‘Waar begint Oost-Europa?‘. Met mijn topotic kon ik het dus niet laten om te lezen wat ze bedoelde en haar verhaal lokte vervolgens een lange reactie uit.
Haar aansluitende bericht ging over de omvang van Scandinavië, wat ik alleen geografisch interpreteer. Dus Zweden en Noorwegen. Met Ijsland, Denemarken en Finland erbij noem ik het de Noordse landen (Nordic countries), wat ze zelf ook doen. Bij ons is die term redelijk onbekend en noemen we het geheel maar Scandinavië.
Uiteindelijk sloeg ik aan het wikipediën. Wat ik al min of meer wist stond daar duidelijk; dat Groenland en de FarOer kolonies van Denemarken zijn en net als Denemarken niet de Euro maar de Deense (en FarOerse) Kroon hebben. Denemarken is echter wel een lid van de Europese Unie en de FarOer en Groenland zijn dat niet.
Ijsland overigens net zo min en we vergeten wel eens dat Ijsland (net als het volledige Groenland) voor een deel op de Noord-Amerikaanse schots ligt en daarmee verdeeld is over 2 werelddelen, zoals Turkije, de Russische Federatie en bijvoorbeeld Indonesië.
.
.
.
En toen schoot me te binnen dat ik ooit nog eens zou bloggen over de fruttseltjes onder de Europese kaart op het 10 euro biljet:
Jawel dit was ik al jaren terug van plan en steeds vergat ik het. Ik heb ook het oude tientje gebruikt, omdat het daar beter op te zien is. Op de nieuwe staat het overigens ook. In een mal kadertje staat links Frans Guyana (naast Suriname in Zuid-Amerika) en rechts onder elkaar Guadeloupe en Martinique in de Caraïben en Réunion in de Indische Oceaaan ten oosten van Madagascar. Dit zijn 4 DOM’s (Departement Outre Mèr); overzeese departementen die binnen Frankrijk vallen en daarmee de Euro als betaalmiddel hebben. Het gaat om de departementnummers 971 t/m 974. En dat is gek, want er zijn nog 2 DOM’s die dus ook de Euro hebben; Saint Pièrre et Miquelon tussen Canada en de USA en Mayotte tussen Africa en Madagascar. Waarom staan die niet op het oude en het nieuwe tientje afgebeeld?
TOM’s (Territoire Outre Mèr) staan er ook niet op. Niet zo gek, want dat betreft alleen halve Oceanen met een paar honderd mensen op wat verspreide eilanden. De TOM’s in de Stille Oceaan hebben nog de eigen munt, de Frans Polynische Franc. Die van de zuidelijke Indische Oceaan en Antarctica (TAAF) heeft officieel echter wel de Euro. Jawel als je op Ïle de Amsterdam een retourticket wilt kopen voor de MH370 dan moet je die in Euro’s betalen.
Op het tientje staan ook de Azoren en Madeira van Portugal en de Canarische Eilanden van Spanje. En ik zie ook de FarOer en Ijsland, waar de Euro niet het betaalmiddel is. Maar goed dat geldt ook voor Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk van GB en NIr en Tsjechië die ook op het landkaartje staan.
De Euro vind je ook nog op het Afrikaanse vasteland in Melilla en Ceuta die beide bij Spanje horen.
Op de overzeesche gebiedsdelen van Nederland worden de Arubaanse Gulden, de Antilliaanse Gulden (Curaçao, Sint Maarten), de USA dollar (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) gebruikt. En dat levert het grappige effect op dat op de Franse noordelijke helft van Saint-Martin met de Euro wordt bertaald en op het Nederlandse zuidelijke deel van Sint Maarten met de Antilliaanse Gulden.
Geplaatst op 2015-04-11, in Overmatig en getagd als EU, Euro, Landkaart, Tientje, Topotic, Valuta. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Ik weet nog steeds niet of het voor europa een slimme zet was om over te gaan op de euro. Volgens mij hadden we gewoon de dollar moeten annexeren…
Leerzaam verhaal weer Ximaar. Met interesse gelezen! Ik bewaar een linkje als naslagwerk :-)
Leuk overzicht, mooi blog!
Vriendelijke groet,
Staat het Euro-land Malta er nu wel of niet op? Het is zo klein dat je het niet goed kunt zien.
@Emigrant: Die staat er inderdaad niet op, ook niet op de nieuwe. Het geeft meteen een mogelijk antwoord op de vraag waarom Mayotte en Saint-Pièrre et Miquelon er niet op staan; die zijn allemaal kleiner dan 390km3.
Het kleinste eiland dat er op staat is Terceira (Azoren) met 399km2. Het eiland Man is groter en staat er ook op, Jersey en Guernsey zijn kleiner en staan er niet op.