Apr-14: XPocalypse Hoax

Een dik jaar terug, op 8 april 2014, zou ik dikke ellende krijgen als ik mijn XP (een Windows-besturingssysteem dat ik met mijn laptop in 2006 aanschafte) niet zou vervangen door iets nieuwers als Windows-7 of liever Windows-8 of inmiddels Windows-8.1 omdat 8 en 7 al niet meer worden geleverd. Ik had destijds al een vaag vermoeden dat er iets niet klopte en nu een jaar later kan ik stellen dat XPocalypse voor mij een kleiner ‘probleem’ was dan de destijds zwaar overdreven Millennium-crisis.

Dat het niet meteen op 8 april mis zou gaan kon iedereen bedenken. Op die dag werden nog de laatste updates geleverd en doorgaans gaan beveiligings-updates toch zeker een maand mee. Toch besloot ik om niet over te stappen naar een nieuwe PC alleen vanwege het besturingssysteem. Ik had totaal geen klachten, mijn laptop was snel en voldoende gebruiksvriendelijk. Sporadische (eentje per jaar) virussen werden goed tegengehouden en ook malware (10 stuks per jaar) draaide Malwarebytes moeiteloos de nek om.

In het afgelopen jaar was dat nog minder, er was niet eens 1 malware-poging. Bij een kennis heb ik in het afgelopen jaar wel 170 stuks malware van zijn Windows7-computer gehaald. Idd CC-cleaner en z’n antivirusprogramma lieten deze moeiteloos door.

Nou heb ik wel iets aan mijn beveiliging gedaan. Ik was volledig overgestapt op FireFox aangezien Internet Explore 8 al 3 jaar niet meer werd bijgewerkt en steeds meer moeite had met nieuwere websites. De nieuwste versies (9 en hoger) van Internet Explorer werden niet meer voor XP gemaakt en FireFox en Chrome doen dat nog altijd wel. Het voordeel is dat in beide ABP (AddBlock Plus) als ‘Extensie’ kan worden toegvoegd. Die werkt prima en houdt zo ook malware tegen. Dwz malware kreeg ik hoofdzakelijk via advertenties en die zie ik al een jaar niet meer. Kan zoiets dus wel aanraden, ook voor Windows 8.1.

Ik had nog een reden om niet toe te geven aan bangmakerij van Webwereld cs. Ik wilde wel eens zien wat er zou gebeuren. En na een jaar kan ik dus stellen: Niets! Internetbankieren bij m’n 2 banken werkt nog altijd probleemloos. Naast internetten en TV-kijken is mailen ook nog altijd geen probleem, terwijl ik daar zelfs nog Outlook 6 voor gebruik en die wordt al veel langer niet meer onderhouden. Kortom voor mij was die zogenaamde XPocalypse een ware hoax.

Achteraf denk ik dat het een wanhoopspoging was van de PC-wereld om nog wat PC’s te verkopen. De oprukkende smartphone en tabletten gebruiken hoofdzakelijk Android. Jonge mensen overhalen een nieuwe PC te kopen lukt dan ook niet. Oudere mensen een poot uitdraaien, via zo’n dramatisch verhaal dat hun besturingssysteem verouderd en erg onveilig is, heeft inderdaad een opleving van de PC markt veroorzaakt. Want veel PC’s (zoals mijn laptop) waren niet te upgraden en moesten vervangen.

Zelf wacht ik inmiddels maar Windows-10 af, zo lang kan dat niet meer duren.

Nou vraag ik me wel af of iemand ook maar 1 XPocalypse-slachtoffer kent?

Advertentie

Geplaatst op 2015-04-14, in Webmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Een mooi nuchter relaas.
  Vriendelijke groet,

 2. Ja, op een andere manier.
  Een schoonzus had indertijd een spiksplinternieuwe XP gekocht, er nauwelijks op gemaild en nooit op gesurft, maar voor alle zekerheid toch een nieuwe laptop met Windows 7 (€700) gekocht. Een gewillig slachtoffer dus.

  De XP ruilde ze in en kreeg er niets voor terug. Die had ik graag willen overnemen, hij was nog steeds zo goed als nieuw in de betekenis van ‘ongebruikt’.

 3. Ik werk ook graag met XP maar heb daarnaast ivm met al die commotie indertijd ook een windows 8 inmiddels geupgrade naar 8.1. PC. Maar ook bij Apple is het niet allemaal koek en ei blijkt nu ik voor een kennis gedowngrade heb naar Snow Leopard 10.8.6 blijkt de meegeleverde Safari geen https aan te kunnen en wil safari bij versie 10.6.8 weer niet upgraden. Het is allemaal geld uit de zak klopperij, XP is een prima systeem.

 4. XP werd niet meer onderhouden wegens ‘te oud’, maar het was een paar jaar geleden blijkbaar nog niet te oud om op al die netbooks te plempen die toen massaal werden verkocht. Zit je dan met je netbook…

 5. In feite word je belazerd maar wat doe je er aan? Het gebeurt ook met andere artikelen, met etenswaren zelfs. Wil je je daar tegen wapenen zou je 24/7 reclame moeten doornemen en nog tijd te kort komen. En overal verstand van moeten hebben.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: