Apr-17: Zwerfvuilklepje

Als zwerfvuilkundige zwerffietser moet zo’n text me wel aanspreken. Toch denk ik dat er ook afval in mag dat nog niet heeft gezworven.

(Ter verduidelijking: Dit is een gewone ondergrondse afvalbak voor huisvuil van bewoners. Die trommel met sleutel zit aan de andere kant. Voor de langslopers maken ze er tegenwoordig een klep in voor klein afval.)

Geplaatst op 2015-04-17, in Alkmaar, Milieumatig, Ximatig, Zwerfmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Werkt het ook?

  Het verbaast mij dat de aankoppeling voor het ophaalsysteem telkens weer ander is.
  Alsof daar geen uniformiteit in te vinden is ….

  Vriendelijke groet,

 2. Een prima idee…

 3. Dat heb ik nog niet eerder gezien; benieuwd of het werkt.

 4. Voor mij ook nieuw. Hoe krijgt iemand het verzonnen…

 5. Zoals misschien al begrepen is was dit een vu(i)lblogje dat al een tijdje op de plank lag voor momenten dat ik weinig tijd heb om te bloggen. Deze foto heb ik wat maanden terug gemaakt. Nu bij het nazoeken blijkt dat de term zwerfvuilklepje alleen voorkomt bij Stadswerk072 ofwel de Alkmaarse stadsreiniging en op een fotosite van Ronald de Tijwisselaar, die hem al eerder plaatste. Mogelijk wordt het ook in andere plaatsen toegepast, maar dan zonder de kreet zwerfvuilklepje.

  Het principe ligt erg voor de hand. Deze grote omdergrondse afvalbakken staan in het centrum waar ook veel prullebakken staan. Op drukke momenten kunnen die het niet altijd aan en dan is dit een handige optie. Deze bak (van circa 10 m3) krijg je niet met vol met afval van touristen en winkelbezoekers.

  In ‘mijn’ bak bij het ziekenhuis zouden ze het ook mogen doen en misschien komt dat nog. Zwerfvuil in Alkmaar valt erg mee, maar bij het ziekenhuis liggen rond onze bak vaak van die gratis ziekenhuiskoffiebekers. Nu gooi ik die er zelf in met de sleutel en met zo’n klepje kan het wandelend personeel en de bezoekers het zelf doen. Verderop staan trouwens ook gewone prullebakken, maar die zijn schijnbaar te ver omlopen.

 6. @Rob en Trijntje: Het zou goed kunnen werken ware het niet dat de hoeveelheid zwerfvuil op de plaatsen waar deze bakken staan erg meevalt.

  Ik heb de indruk dat het aantal prullebakken in de gebieden waar deze optie is aan het afnemen is. In dat geval werkt het op een andere manier en wel dat de ophaaldienst er minder werk aan heeft.

 7. Volgens mij staan ze enkel in de binnenstad met zwerfvuilklepje, puur voor het winkelend publiek.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: